ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απειλή στασιμοπληθωρισμού στην Ευρώπη

Kathimerini.gr

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να μετατρέψει την κρίση φυσικού αερίου σε μια μονιμότερη πληθωριστική πίεση στις πρώτες ύλες και στα βασικά αγαθά, επαναφέροντας έτσι τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού πάνω από την Ευρώπη. Αυτό αναφέρει στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων η διεύθυνση οικονομικών μελετών της Alpha Bank, που προσπαθεί να ερμηνεύσει τα αίτια της ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, την εξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, καθώς και τις επιπτώσεις που θα έχει η διακοπή της τροφοδοσίας. Σύμφωνα με την Alpha Bank, οι παράγοντες που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για το μέγεθος του σοκ στην ευρωπαϊκή οικονομία είναι: η διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων, η μορφή και η ευστάθεια του νέου status quo που θα προκύψει, η κλιμάκωση των κυρώσεων έναντι της ρωσικής οικονομίας και, τέλος, η επίπτωση των κρατικών δαπανών των ευρωπαϊκών χωρών –για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής κρίσης– στη δημοσιονομική τους ισορροπία, η οποία ήδη διαταράχθηκε λόγω της πανδημίας.

Αναφορικά με τις αυξήσεις των τιμών στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, η Alpha Bank επισημαίνει ότι οι περιορισμοί που τέθηκαν στις μετακινήσεις και στην παγκόσμια βιομηχανική δραστηριότητα, το 2020, είχαν ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση της ταξιδιωτικής κίνησης και τη μεγάλη μείωση της ζήτησης για ορυκτά καύσιμα και κατά συνέπεια των τιμών τους. Η σταδιακή ομαλοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία ξεκίνησε από τα μέσα περίπου του 2020, οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης για όλα τα καύσιμα, παρά το άκρως ευμετάβλητο περιβάλλον που προκάλεσαν τα διαδοχικά κύματα της πανδημίας COVID-19.

Το ενεργειακό κόστος μπορεί να προκαλέσει μονιμότερες πληθωριστικές πιέσεις σε πρώτες ύλες και βασικά αγαθά, εκτιμά η Alpha Bank.

Η ζήτηση για το φυσικό αέριο αναμένεται να είναι υψηλή, καθώς η καύση του έχει λιγότερο επιβλαβείς συνέπειες για το περιβάλλον σε σύγκριση με άλλα καύσιμα, όπως το πετρέλαιο, γεγονός που το καθιστά ως το ενδιάμεσο καύσιμο στη διαδικασία μετάβασης προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. H εξάρτηση των ευρωπαϊκών κρατών από την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία είναι ιδιαίτερα σημαντική και ενδεχόμενη διακοπή της τροφοδοσίας θα προκαλούσε πολλά προβλήματα. Ωστόσο, η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου δεν είχε την ίδια ένταση στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς οι τιμές αυξήθηκαν περισσότερο στην Ευρώπη σε σύγκριση με τις ΗΠΑ. Ο βασικότερος, ενδεχομένως, λόγος είναι τα χαμηλά αποθέματα αερίου στα ευρωπαϊκά κράτη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση