ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απαραίτητη η εκατέρωθεν υπευθυνότητα για τη Σύμβαση Ξενοδοχειακής

Τα ωφελήματα που προβλέπονται σύμφωνα με τον υπουργό

ΚΥΠΕ

Απαραίτητη είναι, δηλώνει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, η «εκατέρωθεν υπευθυνότητα» αναφορικά με τη μεσολαβητική διαδικασία για την ανανέωσης της Κλαδικής Σύμβασης στη ξενοδοχειακή βιομηχανία. Σε γραπτή δήλωσή του σημειώνει ότι αναμένεται η τοποθέτηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΟΥΞΕΚΑ - ΣΕΚ και ΣΥΞΚΑ - ΠΕΟ, καθώς η 21η Οκτωβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία που συμφωνήθηκε μεταξύ της Κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων.

«Εκτιμούμε ότι θα επιδειχθεί εκατέρωθεν η απαραίτητη υπευθυνότητα ώστε να διασφαλιστεί η αναπτυξιακή πορεία του κλάδου και να ενισχυθεί η επάρκεια των μισθών των εργαζομένων», αναφέρει ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι της ξενοδοχειακής βιομηχανίας ΣΤΕΚ και ΠΑΣΥΞΕ έχουν ήδη αποδεχθεί τη Μεσολαβητική Πρόταση.

Ο κ. Παναγιώτου εξηγεί ότι «η μεσολαβητική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων διασφαλίζει την ομαλότητα και τη σταθερότητα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία μέχρι το τέλος του 2027 και βελτιώνει τα εργασιακά ωφελήματα των εργαζομένων του κλάδου με άμεσες αυξήσεις μισθών ύψους +2%, οι οποίοι θα αυξηθούν περαιτέρω στο +3,25% τον Απρίλιο του 2025 και θα φτάσουν στο +7% κατά τη διάρκεια της σύμβασης, ενώ στους κατώτατους μισθούς που καθορίζονται με κυβερνητικό διάταγμα, προστίθεται αύξηση ύψους +3,5% που προστιθέμενη στην αύξηση του 7,2% που περιλήφθηκε στο προηγούμενο διάταγμα που εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2023, οδηγεί σε κατώτατους μισθούς αυξημένους κατά +10,7%».

Ανέφερε, ακόμα, ότι προνοείται «θεσμοθέτηση του 13ου μισθού για όλους τους εργαζόμενους στη ξενοδοχειακή βιομηχανία που συνεπάγεται ετήσια αύξηση που φτάνει στο +8,3% για μερικές χιλιάδες εργαζόμενους που δεν απολαμβάνουν σήμερα αυτού του δικαιώματος». Άλλα ωφελήματα που προβλέπονται, σύμφωνα με τον Υπουργό, είναι η αύξηση του Ταμείου Προνοίας, η αύξηση αποζημίωσης ημεραργιών, τα βελτιωμένα οδοιπορικά και άλλες παροχές, όπως η συμπληρωμή του επιδόματος πατρότητας για την διασφάλιση καταβολής πλήρους μισθού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ