ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αντιπρόεδρος ΕΚΤ: Ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός για πολύ καιρό

Τα επιτόκια που έχου αυξηθεί κατά 450 μονάδες θεωρεί πως θα συμβάλουν ουσιαστικά στην έγκαιρη επιστροφή του στο στόχο του 2%

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Παρόλο που ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται, αναμένεται να παραμείνει πολύ υψηλός για πάρα πολύ καιρό, και η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει έγκαιρα στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Σύμφωνα με την κεντρική ομιλία του Luis de Guindos, Αντιπροέδρου της ΕΚΤ, στο 1ο ετήσιο συνέδριο που διοργάνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου στη Λεμεσό στις 4 Οκτωβρίου 2023, ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ σχολίασε πως, έχοντας αυξήσει τα επιτόκια συνολικά κατά 450 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο του 2022, θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν πλέον φτάσει σε επίπεδα που, διατηρούμενα για αρκετά μεγάλη διάρκεια, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο τους. Ο κ. de Guindos σημείωσε πως, η λειτουργία αντίδρασής της ΕΚΤ θα συνεχίσει να λειτουργεί ως πλαίσιο για μελλοντικές αποφάσεις και θα συνεχίσει η ΕΚΤ να ακολουθεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και διάρκειας μιας περιοριστικής κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής.

Πρόσθετα, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι, η ζώνη του ευρώ και η παγκόσμια οικονομία εκτίθενται επίσης σε διάφορους κινδύνους που συνοδεύουν αυτή τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Με βάση την τελευταία μας αξιολόγηση, οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ κλίνουν προς τα κάτω.

Αυτούσια η Ομιλία του Αντιπροέδρου της ΕΚΤ

Θα ξεκινήσω δίνοντάς σας μια επισκόπηση των οικονομικών προοπτικών για τη ζώνη του ευρώ προτού συνεχίσω να εξετάσω πώς η ΕΚΤ έχει προσαρμόσει τη νομισματική της πολιτική σε αυτές τις προοπτικές. Στη συνέχεια θα συζητήσω λεπτομερέστερα τη μετάδοση της νομισματικής μας πολιτικής στο τρέχον περιβάλλον και τις πηγές αβεβαιότητας που φαίνονται ιδιαίτερα σημαντικές σε αυτό το στάδιο.

Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ

Η οικονομική δραστηριότητα παρέμεινε σε γενικές γραμμές στάσιμη κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και είναι πιθανό να παραμείνει υποτονική τους επόμενους μήνες. Η ασθενέστερη εξωτερική ζήτηση και οι στενές συνθήκες χρηματοδότησης περιορίζουν την ανάπτυξη, ιδίως στον μεταποιητικό τομέα. Ο τομέας των υπηρεσιών, ο οποίος ήταν ανθεκτικός μέχρι στιγμής, τώρα αρχίζει να «πιάνει» τη μεταποίηση.

Η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική παρά την επιβράδυνση της δραστηριότητας, με το ποσοστό ανεργίας να βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό του 6,4% τον Αύγουστο. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η δυναμική της αγοράς εργασίας επιβραδύνεται καθώς η οικονομία αποδυναμώνεται. Ο δείκτης υπευθύνων αγορών απασχόλησης μειώθηκε σημαντικά μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου τριμήνου του 2023, παρά την ελαφρά άνοδο τον Σεπτέμβριο. Ο τομέας των υπηρεσιών, ο οποίος αποτελεί βασικό μοχλό αύξησης της απασχόλησης από τα μέσα του 2022, δημιουργεί τώρα λιγότερες θέσεις εργασίας.

Τον Σεπτέμβριο, το προσωπικό της ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ, ιδίως για φέτος και το επόμενο έτος, λόγω της μεγαλύτερης συσταλτικής επίδρασης από τις αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης και την αποδυνάμωση του διεθνούς εμπορικού περιβάλλοντος. Πέρα από βραχυπρόθεσμα, το προσωπικό της ΕΚΤ αναμένει ότι η ανάπτυξη θα ανακάμψει λόγω του υψηλότερου πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος χάρη στην αύξηση των μισθών και την πτώση του πληθωρισμού, που αναμένεται να στηρίξει τις δαπάνες. Το προσωπικό της ΕΚΤ αναμένει τώρα ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ θα αναπτυχθεί κατά 0,7% το 2023, 1,0% το 2024 και 1,5% το 2025.

Ο πληθωρισμός μειώθηκε αισθητά από το διψήφιο υψηλό του τον περασμένο Οκτώβριο, με το ονομαστικό επιτόκιο να έχει υποχωρήσει στο 4,3% τον Σεπτέμβριο (flash εκτίμηση). Τους επόμενους μήνες, οι απότομες αυξήσεις που καταγράφηκαν το φθινόπωρο του 2022 θα πέσουν εκτός των ετήσιων επιτοκίων, ενισχύοντας περαιτέρω την επιβράδυνση του πληθωρισμού. Ταυτόχρονα, οι υποκείμενες πιέσεις τιμών παραμένουν ισχυρές, αν και τα περισσότερα μέτρα του πληθωρισμού έχουν αρχίσει να μειώνονται χάρη στην ευθυγράμμιση της συνολικής ζήτησης και προσφοράς και των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας τους τελευταίους μήνες που μετακυλίονται σε άλλα μέρη της οικονομίας. Το κόστος εργασίας συμβάλλει ολοένα και περισσότερο στον εγχώριο πληθωρισμό, ενώ τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η συμβολή των κερδών μειώθηκε για πρώτη φορά από τις αρχές του 2022. Τα περισσότερα μέτρα μακροπρόθεσμων πληθωριστικών προσδοκιών ανέρχονται επί του παρόντος σε περίπου 2%, αλλά η αύξηση σε ορισμένους δείκτες χρειάζεται να παρακολουθούνται στενά.

Οι μακροοικονομικές προβολές του προσωπικού της ΕΚΤ Σεπτεμβρίου βλέπουν μέσο πληθωρισμό στο 5,6% το 2023, 3,2% το 2024 και 2,1% το 2025. Σε σύγκριση με τις προβλέψεις των επιτελείων του Ευρωσυστήματος Ιουνίου, πρόκειται για μια ανοδική αναθεώρηση για το 2023 και το 2024 – που αντανακλά κυρίως μια υψηλότερη πορεία για τις τιμές της ενέργειας – και μια αναθεώρηση προς τα κάτω για το 2025. Το προσωπικό της ΕΚΤ αναθεώρησε ελαφρώς προς τα κάτω την προβλεπόμενη πορεία για τον πληθωρισμό χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα, σε μέσο όρο 5,1% το 2023, 2,9% το 2024 και 2,2% το 2025. Αυτό οφείλεται αυστηρότερων όρων χρηματοδότησης – που αντικατοπτρίζουν επίσης τον περιοριστικό αντίκτυπο της σύσφιξης της νομισματικής μας πολιτικής – και ασθενέστερων οικονομικών προοπτικών.

Η απάντηση στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

Συνοπτικά, ενώ ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται, αναμένεται να παραμείνει πολύ υψηλός για πάρα πολύ καιρό. Η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει έγκαιρα στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Για να ενισχύσουμε την πρόοδο προς αυτόν τον στόχο, αποφασίσαμε να αυξήσουμε τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου. Αυτή η απόφαση ενημερώθηκε από τα τρία σκέλη της αντίδρασής μας: πρώτον, οι προοπτικές για τον πληθωρισμό υπό το φως των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων. Δεύτερον, η δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού. και τρίτον, η ισχύς της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Έχοντας αυξήσει τα επιτόκια συνολικά κατά 450 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο του 2022, θεωρούμε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν πλέον φτάσει σε επίπεδα που, διατηρούμενα για αρκετά μεγάλη διάρκεια, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο μας. Η λειτουργία αντίδρασής μας θα συνεχίσει να λειτουργεί ως πλαίσιο για μελλοντικές αποφάσεις και θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και διάρκειας μιας περιοριστικής κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής.

Αβεβαιότητα σχετικά με τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής

Ως μέρος αυτής της προσέγγισης που εξαρτάται από τα δεδομένα, αξιολογούμε συνεχώς πώς μεταδίδεται η νομισματική πολιτική στις συνθήκες χρηματοδότησης, στην πραγματική οικονομία και, τελικά, στον πληθωρισμό. Στον τρέχοντα κύκλο πεζοπορίας, το πρώτο σκέλος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής – στις συνθήκες χρηματοδότησης – ήταν πολύ ισχυρό. Σε σύγκριση με προηγούμενους κύκλους πεζοπορίας, τα επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό και οι όγκοι πιστώσεων έχουν αποδυναμωθεί περισσότερο. Η μετάδοση στο κανάλι τραπεζικού δανεισμού είναι πιθανό να συνεχίσει να εκτυλίσσεται καθώς οι δανειστές μπορεί να γίνουν πιο συνετοί υπό το πρίσμα του αυξανόμενου κόστους χρηματοδότησης και της επιβράδυνσης της οικονομίας. Επιπλέον, τα επιτόκια του ανεξόφλητου χρέους θα συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς τα δάνεια ανατιμώνται σταδιακά. Συνολικά, κατά την άποψή μου, η μετάδοση της σύσφιξης της πολιτικής μας στους όρους χρηματοδότησης φαίνεται να έχει προχωρήσει καλά.

Το δεύτερο σκέλος της μετάδοσης σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο οι αλλαγές στις συνθήκες χρηματοδότησης θα επηρεάσουν την οικονομική δραστηριότητα, καθώς οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά προσαρμόζουν ανάλογα τα σχέδιά τους για κατανάλωση, επενδύσεις και αποταμίευση. Η μετάδοση της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία προχωρά με βραδύτερους ρυθμούς, με σημαντικό μερίδιο της μετάδοσης να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Για παράδειγμα, η δραστηριότητα στα ακίνητα έχει επιβραδυνθεί εν μέσω της αποδυνάμωσης των αποτιμήσεων ακινήτων. Για την οικονομία στο σύνολό της, οι εκτιμήσεις βάσει μοντέλων εξακολουθούν να υποδηλώνουν ότι, λόγω των τυπικών καθυστερήσεων στη νομισματική μετάδοση, το μεγαλύτερο μέρος του αντίκτυπου της σύσφιξής μας αναμένεται να πραγματοποιηθεί μόνο κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους και μετά. Ο καθοδικός αντίκτυπος της μέχρι τώρα αυστηροποίησής μας στο ΑΕΠ και τον πληθωρισμό εκτιμάται ότι θα είναι κατά μέσο όρο περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες την περίοδο 2023-25, με την ισχυρότερη επίδραση που αναμένεται στην αύξηση του ΑΕΠ φέτος και στον πληθωρισμό τα επόμενα δύο χρόνια.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η ταχύτητα μετάδοσης ποικίλλει στη ζώνη του ευρώ. Ειδικότερα, η μετάδοση στα νοικοκυριά είναι πιθανό να είναι ταχύτερη σε χώρες όπου τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου κυριαρχούν έναντι των στεγαστικών δανείων με σταθερό επιτόκιο.

Παράλληλα, παραμένουν αβεβαιότητες σχετικά με τη μετάδοση, κυρίως σε σχέση με δύο πηγές. Πρώτον, ο τρέχων κύκλος πεζοπορίας είναι άνευ προηγουμένου σε ταχύτητα. Επιπλέον, ακολουθεί μια μακρά περίοδο διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής και συνοδεύτηκε από επαναβαθμονόμηση των πολιτικών του ισολογισμού, που όλα περιορίζουν τη συγκρισιμότητα με τις ιστορικές κανονικότητες. Δεύτερον, η αυστηροποίηση της πολιτικής μας συνέβη ως αντίδραση σε έναν άνευ προηγουμένου αστερισμό κραδασμών που έπληξε τη ζώνη του ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια, ο οποίος είχε διαταραχές στις οικονομικές συνθήκες και στο πληθωριστικό περιβάλλον. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμη αντιμέτωποι με τις επικαλυπτόμενες κληρονομικές επιδράσεις αυτών των κραδασμών μπορεί να σημαίνει ότι η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής προχωρά διαφορετικά αυτή τη φορά σε σύγκριση με αυτό που μπορεί να υποδηλώνουν οι ιστορικές κανονικότητες.

Η ζώνη του ευρώ και η παγκόσμια οικονομία εκτίθενται επίσης σε διάφορους κινδύνους που συνοδεύουν αυτή τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Με βάση την τελευταία μας αξιολόγηση, οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ κλίνουν προς τα κάτω. Η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι πιο αργή εάν τα αποτελέσματα της νομισματικής πολιτικής είναι πιο ισχυρά από τα αναμενόμενα ή εάν η παγκόσμια οικονομία αποδυναμωθεί με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι προβλέπεται σήμερα, λόγω, για παράδειγμα, της συνεχιζόμενης επιβράδυνσης στην Κίνα. Αυτό μπορεί, με τη σειρά του, να περιορίσει την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα και να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις, τις τράπεζες και τα νοικοκυριά να είναι πιο προσεκτικά, ασκώντας έτσι πίεση στην προσφορά τραπεζικών πιστώσεων, στις επενδύσεις και στις καταναλωτικές δαπάνες. Η ώθηση σύσφιξης μπορεί να μεταδοθεί πιο δυναμικά στην πραγματική οικονομία σε ένα περιβάλλον αυτού του είδους λόγω των επιπτώσεων της επιτάχυνσης που συχνά λειτουργούν σε περιόδους υποτονικής ανάπτυξης και υψηλής αβεβαιότητας. Αντίθετα, η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι υψηλότερη από την προβλεπόμενη εάν η ισχυρή αγορά εργασίας, η αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων και η υποχώρηση της αβεβαιότητας σημαίνουν ότι οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ξοδεύουν περισσότερα.

Από την πλευρά του πληθωρισμού, η ασθενέστερη ζήτηση λόγω της ισχυρότερης μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής ή της επιδείνωσης του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος θα μπορούσε να ασκήσει ισχυρότερη πτωτική πίεση στις τιμές από ό,τι αναμενόταν σήμερα. Αντίθετα, οι ανανεωμένες ανοδικές πιέσεις στο κόστος της ενέργειας και των τροφίμων –με τις τιμές του πετρελαίου να έχουν ήδη αυξηθεί τους τελευταίους μήνες– και η εξελισσόμενη κλιματική κρίση θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές των βασικών προϊόντων περισσότερο από το αναμενόμενο. Ο ρόλος της δυναμικής των μισθών και της δημοσιονομικής πολιτικής έχουν μεγάλη σημασία στον καθορισμό της μελλοντικής πορείας του πληθωρισμού. Οι μισθοί πλησιάζουν. Η αυξημένη αύξηση των μισθών είναι επομένως ενσωματωμένη στις προβλέψεις μας, αν και με επιβραδυντικό ρυθμό. Ωστόσο, μια διαρκής αύξηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο μας λόγω, για παράδειγμα, υψηλότερων από τις αναμενόμενες αυξήσεις στους μισθούς ή στα περιθώρια κέρδους, θα μπορούσε να οδηγήσει τον πληθωρισμό σε υψηλότερο επίπεδο, μεταξύ άλλων μεσοπρόθεσμα.

Ωστόσο, μια πιο αργή ανάκαμψη αυτής της δημοσιονομικής στήριξης ή μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική τα επόμενα χρόνια θα έθετε σημαντικές προκλήσεις για τον περιορισμό του πληθωρισμού και την επαναφορά του στον στόχο μας. Το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον απαιτεί έναν συνεπή συνδυασμό νομισματικών και δημοσιονομικών πολιτικών, με μεγαλύτερους κινδύνους για τη σταθερότητα των τιμών εάν αυτές οι πολιτικές κινηθούν προς αντίθετες κατευθύνσεις.

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, ενώ μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι η σύσφιξη της νομισματικής μας πολιτικής μεταδίδεται δυναμικά στις χρηματοπιστωτικές αγορές και αφήνει ολοένα και περισσότερο αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία, η ταχύτητα και το εύρος της μετάδοσης παραμένουν αβέβαια. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ακόμη ρευστό οικονομικό περιβάλλον στο οποίο πλοηγούμαστε, με τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και την οικονομική δραστηριότητα να καθίστανται ιδιαίτερα αβέβαιες λόγω τόσο των κληρονομικών επιπτώσεων των προηγούμενων κραδασμών όσο και των ανανεωμένων κινδύνων. Επιπλέον, ο τρέχων κύκλος πεζοπορίας είναι μοναδικός, με τη σειρά των αυξήσεων του ποσοστού να είναι πρωτοφανής σε ταχύτητα.

Με μακροπρόθεσμη άποψη, οι διαρθρωτικές αλλαγές στις οικονομικές αλληλεπιδράσεις ενδέχεται επίσης να ασκήσουν ανοδική πίεση στον πληθωρισμό με πιο θεμελιώδη τρόπο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αλλαγές στα εμπορικά πρότυπα και στις αγορές ενέργειας, οι αυξανόμενοι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα και η δέσμευση για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της οικονομίας, καθώς και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, ενδέχεται να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μεγαλύτερες προκλήσεις για τη σταθερότητα των τιμών.

Για αυτούς τους λόγους, κάθε αξιολόγηση που βασίζεται σε συγκρίσεις με ιστορικές κανονικότητες και εκτιμήσεις βάσει μοντέλων πρέπει να συμπληρώνεται από παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της μετάδοσης στις χρηματοοικονομικές και οικονομικές συνθήκες. Ενώ υπάρχουν ενδείξεις ισχύος του πρώτου σκέλους της μετάδοσης, σημαντικό μερίδιο της μετάδοσης από τις συνθήκες χρηματοδότησης στην πραγματική οικονομία αναμένεται να είναι ακόμα στο στάδιο της διαδικασίας, με την επιφύλαξη μεγαλύτερης καθυστέρησης. Αυτό ενισχύει την ανάγκη για μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και διάρκειας μιας περιοριστικής κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ