Kathimerini.gr
Για τις σοβαρές παρενέργειες που μπορεί να φέρει στην Ευρώπη ένας εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας προειδοποίησε ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης Κλάας Κνοτ. Οπως είπε ο Κνοτ, που είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Κίνα μπορεί να εξάγει τον αποπληθωρισμό της πουλώντας στην Ευρώπη τα προϊόντα της σε όλο και χαμηλότερες τιμές. Εάν οι ΗΠΑ ξεκινήσουν έναν εμπορικό πόλεμο επιβάλλοντας νέους δασμούς, «υπάρχει πιθανότητα οι Κινέζοι να αρχίσουν να προσφέρουν τα προϊόντα τους στην Ευρώπη σε όλο και χαμηλότερες τιμές», τόνισε σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην ολλανδική εφημερίδα Volkskrant.
«Το βλέπουμε ήδη αυτό να συμβαίνει στην αγορά χάλυβα», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Bloomberg. «Με αυτόν τον τρόπο η Κίνα εξάγει τον αποπληθωρισμό της σε εμάς».
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν τις ΗΠΑ, περιμένοντας την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο. Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δεσμευτεί να επιβάλει δασμούς σε άλλες χώρες, με την Κίνα να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του.
Αυτόν τον μήνα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος προειδοποίησε ότι εάν οι νέοι δασμοί των ΗΠΑ πυροδοτήσουν εμπορικό πόλεμο, αυτός θα επιβαρύνει σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη. «Εάν ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος είναι εξαιρετικά αρνητικό για την παγκόσμια οικονομία, ιδιαίτερα για την ανάπτυξη αλλά και για τον πληθωρισμό», υποστήριξε.
«Υπάρχει, φυσικά, μια σοβαρή πιθανότητα ενός εμπορικού πολέμου και αυτό είναι κακό για μια ανοιχτή οικονομία όπως η Ολλανδία», πρόσθεσε ο Κνοτ. Αναφερόμενος σε ένα πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα, σημείωσε ότι ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ «άφησε τη σαφή εντύπωση ότι η Κίνα είναι έτοιμη για ό,τι κι αν κάνουν οι ΗΠΑ».
Αναφερόμενος στα εσωτερικά ζητήματα της Ευρώπης, ο Κνοτ προειδοποίησε τα εργατικά συνδικάτα ότι οι ισχυρές απαιτήσεις για μισθολογικές αυξήσεις κινδυνεύουν να επιταχύνουν τον πληθωρισμό.
Αν και είναι δίκαιο να θέλουμε να αποκαταστήσουμε την αγοραστική δύναμη, «λέω μόνο αυτό στα συνδικάτα: είναι θέμα μεγέθους. Ολοι αισθάνονται μέσα τους ότι μια μισθολογική ζήτηση 7% δεν συμβαδίζει με την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%», πρόσθεσε.