ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αβάστακτο το κόστος σε ηλεκτρικό ρεύμα τονίζει το ΚΕΒΕ

Χρ. Αγκαστινιώτης: Τα κοιτάσματα που έχουμε είναι περισσότερα από τις ανάγκες της Κύπρου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την ανάγκη να έλθει στην Κύπρο φυσικό αέριο όσο το δυνατόν πιο σύντομα υπογραμμίζει το ΚΕΒΕ. Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΒΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης ανέφερε ότι το ΚΕΒΕ συμφωνεί με την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στην άφιξη φυσικού αερίου για παραγωγή φτηνού ηλεκτρικού ρεύματος. Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Αγκαστινιώτης ανέφερε ότι: «Τα κοιτάσματα που έχουμε είναι πολύ περισσότερα από τις ανάγκες της Κύπρου, οπότε δεν θα απογοητεύσουμε ούτε τους συνεργάτες μας, Ισραήλ, Αίγυπτο κ.λπ.», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι ανάγκες της Κύπρου σήμερα δεν ξεπερνούν το 20-22% των κοιτασμάτων. «Πρώτα θα φέρουμε στην Κύπρο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή και μετά ή συγχρόνως, θα γίνουν οι διεργασίες για να εφαρμοστεί και η εμπορευσιμότητα του», είπε, τονίζοντας ότι το κόστος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα είναι «απαράδεκτα δυσβάσταχτο».

Κατά τη συνάντηση, στην οποία παρακάθισε και ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, συζητήθηκε πληθώρα θεμάτων που αφορούν το ΚΕΒΕ, την οικονομία και το Κυπριακό.

Προτεραιότητα στην άφιξη φυσικού αερίου όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ ανέφερε ότι «είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι με την Kυβέρνηση», σημειώνοντας τις δράσεις του ΚΕΒΕ όσον αφορά τη συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους, την Πράσινη Γραμμή, συναντήσεις με τον Colin Stuart και τη συμμετοχή του ΚΕΒΕ στη δικοινοτική επιτροπή για την οικονομία.

Είπε επίσης ότι το Επιμελητήριο είναι εταίρος στο θέμα του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, τονίζοντας τη συνεργασία του ΚΕΒΕ με το τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο (KTTO), με το οποίο από το 1973 υπάρχει συμφωνία. «Προγραμματίζουμε πολλές κοινές δράσεις, ούτως ώστε να διευκολύνουμε, μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας και της δικαιοσύνης, την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων των δύο κοινοτήτων αλλά και τη διευκόλυνση τουρκοκυπριακών επιχειρήσεων να εναρμονιστούν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα», σημείωσε.

Άλλα θέματα που συζήτησε το ΚΕΒΕ με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ήταν τα εργασιακά, η μετεξέλιξη της ΑΤΑ, θέματα εμπορίου και βιομηχανίας, οι ταρίφες του λιμανιού, το τεχνολογικό πάρκο στο Πεντάκωμο. Συζητήθηκαν επίσης τα προβλήματα των επιχειρήσεων, όπως το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, η αύξηση του εργασιακού κόστους, η έλλειψη εργατικού δυναμικού, η πολιτική εργοδότησης υπηκόων τρίτων χωρών και πολλά άλλα.

«Εκφράσαμε τη θετική μας άποψη για τις ενέργειες που γίνονται, αλλά δηλώσαμε ότι εκ του αποτελέσματος θα κριθούμε όλοι. Ευελπιστούμε να τηρηθούν αυτά που ανακοινώθηκαν και να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατόν», σημείωσε, αναφέροντας ότι έχουν συμφωνηθεί διάφορα πράγματα, τα οποία θα ανακοινώσει ο Πρόεδρος όταν θα είναι έτοιμος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΥΠΟΙΚ  |  ΑΟΖ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση