ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διαφωνούν οι οικονομολόγοι, για το αν ξεπεράσαμε την κρίση του υψηλού πληθωρισμού

Η περίοδος του υψηλού πληθωρισμού στις ΗΠΑ άσκησε μεγάλες πιέσεις στα αμερικανικά νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις και ανάγκασε τη Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια με ρυθμό-ρεκόρ

Kathimerini.gr

Η περίοδος του υψηλού πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που άσκησε μεγάλες πιέσεις στα αμερικανικά νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις και ανάγκασε τη Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια με ρυθμό-ρεκόρ, έχει τελειώσει. Αυτό υποστηρίζει ο βετεράνος οικονομολόγος Στιβ Χάνεκ, αλλά δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία του άλλοι οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων ο κάτοχος Νομπέλ Οικονομίας, Πολ Κρούγκμαν, και ο επενδυτής Μοχάμεντ Ελ Εριάν.

«Η ιστορία του πληθωρισμού έχει τελειώσει», είπε στο CNBC ο Χάνκε, που είναι καθηγητής εφαρμοσμένων οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Εχουν προηγηθεί τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη και έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έπεσε στο χαμηλό δύο ετών του 3% τον Ιούνιο.

Ο Χάνκε απέδωσε την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από το 9,1% στο 3% στη συρρίκνωση της προσφοράς χρήματος. Και προέβλεψε ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα επιτύχει γρήγορα τον στόχο της για πληθωρισμό στο 2% εάν συνεχίσει τη νομισματική σύσφιγξη.

«Τα πάντα έχουν να κάνουν με το χρήμα», είπε ο οικονομολόγος, που έχει διατελέσει οικονομικός σύμβουλος του πρώην προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν, απορρίπτοντας τη συζήτηση γύρω από τις μη νομισματικές αιτίες του πληθωρισμού. Παράλληλα, απέρριψε και την ανησυχία που επικρατεί για το γεγονός ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα αντιμετωπίζει μια επίπονη και παρατεταμένη μάχη στην προσπάθειά της να δαμάσει τον πληθωρισμό. Κατά την άποψή του, ο πληθωρισμός δεν είναι επίμονος.

Όμως, ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν έγραψε στο Twitter ότι τα στοιχεία για πληθωρισμό στο 3% τον Ιούνιο μπορεί να επηρεάζονται από εποχικούς παράγοντες και ενδεχομένως να αναθεωρηθούν προς τα πάνω αργότερα. Οπως είπε, το παρελθόν τον κάνει να ανησυχεί. Ακόμη και αν ο πληθωρισμός υποχωρεί, τα επιτόκια μπορεί να χρειαστεί να παραμείνουν υψηλά για να αποφευχθεί μια αναζωπύρωση των τιμών, προσθέτει ο Κρούγκμαν.

«Δεν νομίζω ότι η Fed έκανε λάθος που αύξησε τα επιτόκια. Μπορεί ακόμη και να χρειαστεί να τα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα, με δεδομένη την εκπληκτική ανθεκτικότητα της οικονομίας», έγραψε στο Twitter. «Αλλά υπάρχουν τώρα πολύ καλοί λόγοι να κάνει μία παύση και να παρατηρήσει». Εξάλλου, ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz και πρώην διευθύνων σύμβουλος της PIMCO, φαίνεται να ανησυχεί ότι ο πληθωρισμός θα αναζωπυρωθεί και πάλι, αναγκάζοντας τη Fed να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων και να προκαλέσει τελικά μια ύφεση.

Όπως έγραψε στο Twitter, το κλίμα έχει αλλάξει απότομα τους τελευταίους μήνες, καθώς από την ελπίδα για μια «ήπια προσγείωση» όπου η Fed θα έθετε υπό έλεγχο τον πληθωρισμό χωρίς να πλήξει την οικονομία, φτάσαμε στον φόβο μιας «απότομης προσγείωσης» όπου η μάχη της ομοσπονδιακής τράπεζας θα προκαλούσε ύφεση, και από εκεί, στον ενθουσιασμό για την «καθόλου προσγείωση» όπου η οικονομία θα αναπτυχθεί χωρίς διακοπή και θα αποφύγει τον πληθωρισμό. «Υποψιάζομαι ότι το αν θα παραμείνει έτσι το κλίμα, είναι περισσότερο συνάρτηση της δυναμικής του πληθωρισμού και, επομένως, αυτών που κάνει η Federal Reserve, παρά της ίδιας της δυναμικής ανάπτυξης της οικονομίας», σημείωσε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση