ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σημαντική ώθηση στις ναυτιλιακές σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ

Νέες προοπτικές για τη βιομηχανία με την ίδρυση του Propeller Club Λεμεσού

Του Ανδρέα Καραμήτα

Πραγματοποιήθηκε  στη Λεμεσό η πρώτη εκδήλωση του Propeller Club παρουσία των στελεχών της Ναυτιλιακής βιομηχανίας και θεσμικών αξιωματούχων.  Το Propeller Club of the United States, Λεμεσού, αποτελεί μέρος του Διεθνούς Propeller Club των Ηνωμένων Πολιτειών, του μεγαλύτερου δικτύου ατόμων που αφιερώνονται στην προώθηση και την ευημερία όλων των κλάδων της ναυτιλιακής κοινότητας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Οι στόχοι του Συλλόγου περιλαμβάνουν την ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου στον τομέα της ναυτιλίας, την προώθηση των επιχειρηματικών, πολιτιστικών και κοινωνικών συμφερόντων των μελών, την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο χωρών και τη συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ και την Αμερικανική Ακτοφυλακή σε ναυτιλιακά ζητήματα.

«Το Propeller Club δημιουργήθηκε για να φέρει κοντά την ναυτιλιακή κοινότητα σε ένα διαφορετικό πλαίσιο. Στον εν λόγω σύνδεσμο συμμετέχουν ως ενεργά μέλη στελέχη της βιομηχανίας, από το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και την Κυπριακή Ένωση πλοιοκτητών. Η αποστολή μας και αυτό που μας ενώνει είναι η πίστη μας σε ένα παγκοσμιοποιημένο δίκτυο επιχειρηματικής συνεργασίας. Είμαστε μία μικρή χώρα με το μισό έδαφος της να είναι κατεχόμενο από την Τουρκία για περισσότερο από 50 χρόνια. Ο σκοπός μας δεν είναι να παραμείνουμε εντός των συνόρων μας αλλά να προβάλλουμε την Κύπρο ως επιχειρηματίες στον κόσμο. Στόχος μας είναι επίσης να συνεργαστούμε ακόμη, με μεγαλύτερες εταιρίες στις Η.Π.Α και σε μεγάλες αγορές» ανέφερε αρχικά στην ομιλία του ο κ. Πόλυς Χατζηιωάννου. Στην ομιλία του ο κύπριος Πλοιοκτήτης αναφέρθηκε τόσο στο Κυπριακό νηολόγιο και την ανθεκτικότητα του έναντι στους παγκόσμιους κλυδωνισμούς που έφεραν οι διάφορες πολεμικές συρράξεις στον κόσμο. Ακόμη, ο κ. Χατζηιωάννου, αναφέρθηκε και στο τουρκικό εμπάρκο τονίζοντας πως αποτελεί το κύριο πρόβλημα για περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της Κυπριακής Ναυτιλίας.

Ενθουσιασμένη η Πρέσβης των ΗΠΑ με την εξέλιξη

Η π΄ρεσβης των ΗΠΑ κ.α Τζούλη Φίσερ και ο εφοπλιστής κ. Πόλυς Χατζηιωάννου

«Αυτή είναι πραγματικά μία σημαντική μέρα για εμάς στην Κύπρο, μία σημαντική μέρα για τις ΗΠΑ και για την εγχώρια ναυτιλιακή βιομηχανία. Είμαι ενθουσιασμένη που βλέπω το διεθνές Αμερικάνικο Propeller Club – παράρτημα Λεμεσού, να είναι πλέον πραγματικότητα και μέρος της ακμάζουσας ναυτιλιακής κοινότητας της Λεμεσού. Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ευτυχισμένη από το να υπηρετήσω τον σύνδεσμο ως επίτιμη πρόεδρος» είπε κατά την ομιλία της η Αμερικανίδα πρέσβης Τζούλη Φίσερ. Η πρέσβης επίσης τόνισε ότι «Στην Πρεσβεία μοιραζόμαστε τους στόχους του κλαμπ για την ενθάρρυνση στενότερης ναυτιλιακής συνεργασίας ιδιαίτερα μεταξύ των ΗΠΑ και της Κύπρου, την προώθηση των επιχειρηματικών πολιτιστικών και κοινωνικών συμφερόντων των μελών αλλά και την διευκόλυνση των ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών συμπεριλαμβανομένης και της Αμερικάνικης Ακτοφυλακής». Τέλος, η κ.α Φίσερ ευχαρίστησε τον κ. Χατζηιωάννου λέγοντας πως χωρίς αυτόν το Propeller Club Λεμεσού δεν θα ήταν εφικτό.

Κατά την διάρκεια την διάρκεια της εκδήλωσης μίλησε και ο αντιπρόεδρος του διεθνούς Propeller Club κ. Κωστής Φραγκούλης ο οποίος αφού εξήρε αυτή την πρωτοβουλία και δήλωσε την αμέριστη στήριξη του σε αυτήν παρέδωσε δώρο στον κ. Πόλυ Χατζηιωάννου ένα έργο το οποίο συνδυάζει την σημαία των ΗΠΑ και της Κύπρου.

Θέλει να εμβαθύνει τις ναυτιλιακές σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ και η κυβέρνηση

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο Υπουργός Εμπορίου καθώς και ο Υπουργός Μεταφορών αλλά και ο γενικός εισαγγελέας. Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην «Κ» ο Υπουργός Εμπορίου ανέφερε «Υπάρχουν τέτοιου είδους κλαμπ σε όλα τα μέρη του κόσμου. Είναι μία συνεργασία μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ και καταλαβαίνετε ότι οι χώρες αυτές συνδέονται με πολλούς δεσμούς. Ιδιαίτερα, οι ΗΠΑ είναι μία χώρα με την οποία θέλουμε να εμβαθύνουμε τις ναυτιλιακές μας σχέσεις. Η ναυτιλία είναι ένας κλάδος ο οποίος έχει να κάνει κυρίως με το εμπόριο και την μεταφορά αγαθών και αυτή η σχέση θα βοηθήσει το κυπριακό εμπόριο». Σε ερώτηση σχετικά με τα κοιτάσματα Φυσικού Αερίου στην Κύπρο   και πότε θα υγροποιηθούν με στόχο την μεταφορά και από κυπριακές ναυτιλιακές εταιρίες ο Υπουργός Ενέργειας απάντησε: «Αυτήν την στιγμή οι προσπάθειες μας είναι να ολοκληρωθούν οι συμφωνίες και να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο από τους ανάδοχους των κοιτασμάτων. Καταλαβαίνετε ότι η Κύπρος θεωρείται μία νέα πηγή φυσικού αερίου για την Ε.Ε και είναι κράτος – μέλος και πολύ σύντομα θα μπορεί να υγροποιεί Φ.Α και κατ’ επέκταση να επωφεληθεί και η ναυτιλιακή βιομηχανία μεταφέροντας το» κατέληξε ο Υπουργός.

Ο Γενικός Εισαγγελέας κ. Γιώργος Σαββίδης , ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Παπαναστασίου και ο διευθυντής του ΚΝΕ κ. Θωμάς Καζάκος

Μόνο θετικά έχει για την οικονομία η εν λόγω εξέλιξη


Εν τω μεταξύ αποκλειστικές πηγές της «Κ» αναφέρουν πως η ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ, ήταν επιθυμία των Κύπριων πλοιοκτητών αλλά και γενικότερα μία θετική εξέλιξη που περίμενε η βιομηχανία. Οι επίσημες δραστηριότητες του Propeller Club θα αρχίζουν και επισήμως από σήμερα με στόχο την επίτευξη του στόχου αυτού. Η συμμετοχή στελεχών της ναυτιλιακής βιομηχανίας στον σύλλογο δίνει την  δυνατότητα να δημιουργηθούν νέες επαγγελματικές γνωριμίες με άτομα από τη διεθνή σκηνή της ναυτιλίας και την ευκαιρία να έρχονται σε επαφή με άτομα που είναι στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Επιπλέον τα μέλη θα έχουν ενεργή συμμετοχή στις δραστηριότητες του Propeller Club και της ευρύτερης ναυτιλιακής κοινότητας. Θα υπάρξουν σειρά δράσεων και προγραμμάτων που θα βοηθήσουν τα μέλη στην επαγγελματική ανάπτυξη ενώ θα έχουν τη δυνατότητα σε σεμινάρια, ημερίδες και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες ενώ θα συμμετάσχουν  σε κοινωνικές εκδηλώσεις αναπτύσσοντας νέες φιλίες.  Επιπλέον το κάθε μέλος θα έχει την  ευκαιρία να αναλάβει ηγετικό ρόλο μέσα στον Propeller Club.

Από το 1922 ο θεσμός

Ο θεσμός του U.S Propeller Club αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ από το μακρινό 1922 και μέχρι σήμερα έχει ακόμα 80 παραρτήματα σε όλο τον κόσμο ενισχύοντας έτσι τις εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις διεθνώς έχοντας απτά αποτελέσματα στις οικονομίες των χωρών.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Καραμήτα

Ναυτιλία: Τελευταία Ενημέρωση