ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ελλάδα και Κύπρος: Σφυρηλατούν ισχυρό ναυτιλιακό μέλλον σε κοινή πορεία

Η ανταγωνιστικότητα και η ναυτοσύνη ψηλά στην Ατζέντα των δύο χωρών

Του Ανδρέα Καραμήτα

Εκ του σύνεγγυς συνάντηση   είχαν σήμερα το απόγευμα στη Λεμεσό ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής κ. Χρίστος Στυλιανίδης μαζί με την Υφυπουργό Ναυτιλίας κ.α Μαρίνα Χατζημανώλη και αντιπροσωπείες των δύο υπουργείων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος των δύο χωρών. Με το πέρας της συνάντησης ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους «Η Κύπρος και η Ελλάδα  είναι δυο χώρες που μπορούν να κρατήσουν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας» ενώ πρόσθεσε ότι «Η Κύπρος και η Ελλάδα  είναι δυο χώρες που μπορούν να κρατήσουν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας. Η κάθε μια ενδεχομένως από διαφορετικό τομέα. Η Ελλάδα είναι η 1η ναυτιλιακή δύναμη στην Ευρώπη και αποφασίσαμε στις διαβουλεύσεις που θα έχουμε με τους ομολόγους μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο - σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουμε κάνει ήδη πολλές διαβουλεύσεις και οι δυο – να συνεχίσουμε στη γνωστή μας θέση. Η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας χρειάζεται την ευρωπαϊκή ναυτιλία και φάνηκε και στην πανδημία και μετά. Για να μπορέσει όμως η ευρωπαϊκή ναυτιλία να κρατήσει την ανταγωνιστικότητα της πρέπει να δει με ρεαλιστικό μάτι όλα τα θέματα που αφορούν και στην Πράσινη Μετάβαση αλλά και σε άλλα θέματα που αφορούν στη σχέση των ευρωπαϊκών πολιτικών με τις πολιτικές του ΙΜΟ» είπε  ο Υπουργός.

Ερωτηθείς κατά πόσο Θα δούμε κάποια συνεργασία για διεκδίκηση κάποιου χαρτοφυλακίου, όπως Επιτρόπου Μεταφορών ο Έλληνας Υπουργός απάντησε πως πιστεύει είναι ένα θέμα που δεν πρέπει να συζητηθεί. Ακόμη ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι Θα έχουμε πρόβλημα ναυτικών στο μέλλον και ειδικά Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να βρουν λύσεις για να διατηρήσουμε το εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό μας να βοηθά τη ναυτιλία. Θέλουμε παιδιά δικά μας να είναι στο ναυτικό επάγγελμα με τις ψηλές τους αποδόσεις. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να δημιουργήσουμε νέα κίνητρα, να αυξήσουμε και πάλι το κύρος του ναυτικού επαγγέλματος για να δούμε δηλαδή τα ελληνικά και κυπριακά πλοία να έχουν ως καπετάνιους και μηχανικούς Έλληνες και Κύπριους.   Είναι ένα στοίχημα για εμάς. Στην Ελλάδα έχουμε ήδη ανακηρύξει το 2024 ως έτος ναυτικής εκπαίδευσης. Δεν είναι εύκολο θέμα αλλά θα το προσπαθήσουμε μαζί  γιατί είμαστε μαζί σε αυτόν τον τομέα συγκοινωνούντα δοχεία. Σε ερώτηση της «Κ» κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να στηρίξει την Θαλάσσια Επιβατική Σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας απάντησε «Με πολύ μεγάλη δυσκολία καταφέραμε και υπερκεράσαμε τα γνωστά ζητήματα της ευρωπαϊκής επιτροπής. Κατά την άποψη μου πρέπει να παραμείνει ως κύριο κυπριακό θέμα, να το στηρίξει η Κυπριακή Κυβέρνηση όπως το στηρίζει, γιατί μετά θα μπούμε σε άλλες περιπέτειες και θα φανεί η βιωσιμότητα του εγχειρήματος μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου. Ακόμα είμαστε στην αξιολόγηση των δεδομένων. Συνεχίζεται και επιδοτείται το ταξίδι αυτό πολύ καλά, πολύς κόσμος το αξιοποιεί. Στέλνουμε ένα μήνυμα νομίζω και οι δυο Υπουργοί σήμερα να συνεχίσει αυτή η αξιοποίηση από έλληνες και κύπριους και θα αξιολογηθεί η βιωσιμότητα του εγχειρήματος».

 Ο Συντονισμός και η συνέργεια στοιχεία προόδου για την Βιομηχανία

Στις δικές της δηλώσεις στα ΜΜΕ η Υφυπουργός κ.α Χατζημανώλη είπε «Σήμερα με τον Υπουργό και την αντιπροσωπεία του είχαμε μια πολύ παραγωγική συνάντηση. Ο πυλώνας της ναυτιλίας αποτελεί σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας, τόσο για την Ελλάδα όσο και την Κύπρο. Δυο ναυτιλιακά κράτη με παράδοση τα οποία συνδέουν μακραίωνοι ιστορικοί δεσμοί που εδράζονται σε κοινές αξίες και αρχές». Ακόμη η Χατζημανώλη πρόσθεσε ότι οι χώρες μας είναι μέλη της ΕΕ και του Συμβουλίου του ΙΜΟ και στο πλαίσιο αυτό ο συντονισμός και οι συνέργειες είναι απαραίτητα στοιχεία στην προσπάθεια διαφύλαξης της βιωσιμότητας της παγκόσμιας ναυτιλίας και κατ’ επέκταση της βιωσιμότητας της ναυτιλίας των χωρών μας. Επιπρόσθετα, με την θεσμοθέτηση του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας και Κύπρου, η συνεργασία αυτή  εντάχθηκε σε ένα δομημένο διάλογο και στα πλαίσια αυτά σήμερα συζητήσαμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με σκοπό την προώθηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών. Θέματα όπως είναι η διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, η προβολή και προώθηση της ναυτικής εκπαίδευσης, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε ό,τι  αφορά στην ψηφιοποίηση υπηρεσιών των νηολογίων των δυο χωρών καθώς και η δημιουργία προοπτικών για βιώσιμη λειτουργία της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας».

Σε συναισθηματικό κλίμα οι ανταλλαγές δώρων

Πάντως ο Έλληνας Υπουργός δήλωνε συνεχώς πως είναι συναισθηματικά φορτισμένος που βρίσκεται στην Κύπρο και τα πάτρια του εδάφη. Οι δύο αντιπροσωπείες αντήλλαξαν δώρα με την Υφυπουργό μιας και ο κ. Στυλιανίδης είναι από την Κερύνεια να του χαρίζει έναν μικρό πίνακα με ανάγλυφο το γνωστό καράβι της Κερύνειας. Με τη σειρά του ο κ. Στυλιανίδης έδωσε στην Υπουργό ενθύμιο που απεικόνιζε την Ελληνική σημαία και το περιβάλλον των Ελληνικών νησιών. Η συνάντηση έκλεισε με την διαβεβαίωση και των δύο ότι η συνεργασία των δύο μεγάλων ναυτιλιακών δυνάμεων που είναι η Ελλάδα και η Κύπρος θα συνεχιστεί μες στόχο την οικονομική ευημερία των βιομηχανιών αλλά και προς όφελος των δύο λαών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Καραμήτα

Ναυτιλία: Τελευταία Ενημέρωση