Μέχρι τέλος του 2019 αναμένεται ότι το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών θα είναι έτοιμο για να ξεκινήσει την επίσημη διαδικασία αδειοδότησης για τις ραδιοσυχνότητες του δικτύου 5G. Σύμφωνα με τον Γιώργο Κωμοδρόμου, Διευθυντή του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, ήδη έχουν δοθεί πειραματικές άδειες σε Cyta, MTN και Primetel οι οποίες έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους ώστε να ξεκινήσουν τις δοκιμές.
Δεν πρόκειται φυσικά για υπηρεσία η οποία θα προσφέρεται στο κοινό, αλλά για εσωτερική υπηρεσία για τα δοκιμαστικά των παρόχων. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, όσοι ενδιαφέρονται να εξασφαλίσουν ραδιοσυχνότητες για τεχνολογία 5G θα υποβάλουν το ενδιαφέρον τους στο τμήμα Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών.
Σε περίπτωση που οι αιτήσεις είναι περισσότερες από τον αριθμό των αδειών (ο αριθμός των οποίων δεν έχει αποφασιστεί), τότε το ΤΗΕ θα προχωρήσει με πλειστηριασμό.
Προς το παρόν πιλοτικά
Ήδη η Cyta έχει θέσει στην πρώτη γραμμή των προκλήσεων της για το 2019 την ανάπτυξη δικτύου 5G. Εχει θέσει σε λειτουργία το πιλοτικό δίκτυο 5G. Μετά την τρίμηνη εφαρμογή του θα ξεκινήσει η εγκατάσταση και εμπορική του αξιοποίηση.
Νέα αναμένονται σύντομα από πλευράς MTN σχετικά με το δίκτυο 5G ως αποτέλεσμα της πρόσφατης στρατηγικής συνεργασίας της εταιρείας με την Huawei για την ανάπτυξη του δικτύου 5G στην Κύπρο, αρχικά μέσω κοινών ερευνητικών δοκιμών και στη συνέχεια σε εμπορικό επίπεδο. Ο σχεδιασμός από πλευράς εταιρείας αφορά την δημιουργία ειδικής ομάδας εργασίας, η οποία θα αναλάβει να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για ομαλή εισαγωγή και ανάπτυξη του 5G δικτύου στη χώρα.
Στην περίπτωση της Cablenet η εταιρεία λειτουργεί στη βάση συμφωνίας με την Cyta, αξιοποιώντας το δίκτυο της για υπηρεσίες 3G και 4G και ακολούθως όταν θα είναι έτοιμο, και το δίκτυο 5G. Ωστόσο, τα πλάνα της εταιρείας για το δίκτυο 5G ενδέχεται να διαφοροποιηθούν αν ο διαγωνισμός ο οποίος προχωρεί περί τα μέσα του 2019 το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών για αύξηση των συχνοτήτων σε υφιστάμενα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Στον διαγωνισμό συμμετέχουν μόνο Primetel και Cablenet. «Αν κερδίσουμε εμείς τον διαγωνισμό και είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε δικό μας δίκτυο, τότε θα δούμε και να κάνουμε τις ενέργειες για πιλοτικό πρόγραμμα, όμως είναι κάτι το οποίο θα πάρει χρόνο», δηλώνει στην «Κ» ο chief commercial officer της Cablenet Περικλής Θεοδωρίδης.
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο και η εταιρεία Primetel έχει θέσει σε λειτουργία την πρώτη πιλοτική πλατφόρμα δοκιμών 5G, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού Έρευνας & Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ορίζοντας 2020». H ομάδα Έρευνας και Καινοτομίας της PrimeTel εργάζεται για την εγκατάσταση της πρώτης πλατφόρμας 5G στη Λεμεσό σε συνεργασία με τη Space Hellas Κύπρου και την Avanti HYLAS 2. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα πρόκειται να ολοκληρωθεί σε τρία στάδια, με σκοπό να αποτελέσει πεδίο πειραματισμού καινοτόμων τεχνολογιών κινητής και δορυφορικής τηλεφωνίας, καθιστώντας την τεχνολογία 5G καθολικά προσβάσιμη.
Μέχρι τέλος του 2020
Από την πλευρά του ο διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών εκφράζει ανησυχία καθώς ενώ τα χρονοδιαγράμματα που θέτει η ΕΕ κάνουν λόγο για τέλος του 2020, εντούτοις δεν υπάρχουν ούτε πρότυπα ούτε έχουν κυκλοφορήσει τερματικές συσκευές για εφαρμογή της τεχνολογίας 5G. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στο παγκόσμιο συνέδριο για την επέκταση του 5G το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Νοέμβριο, ενώ και η ΕΕ ετοιμάζει σχετικές αποφάσεις. «Πιστεύουμε ότι οι πάροχοι γενικά σε Κύπρο αλλά και Ευρώπη δεν είναι έτοιμοι ακόμα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο πάντως οι πάροχοι δεν βιάζονται γιατί θέλουν πρώτα να αποσβέσουν τις επενδύσεις τους στις προηγούμενες τεχνολογίες και μετά να προχωρήσουν στις νέες τεχνολογίες», εξηγεί ενώ επισημαίνει ότι οι μόνοι που είναι σε κινητικότητα για το νέο δίκτυο είναι στην ουσία οι κατασκευαστές του νέου εξοπλισμού.
Βαρόμετρο η Huawei
Από την πλευρά του ο Επίτροπος του Γραφείου Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων Γιώργος Μιχαηλίδης, ανέφερε ότι αν υπάρξει οποιοσδήποτε περιορισμός στην Huawei για προώθηση προϊόντων, σημαίνει ότι η ανάπτυξη 5G θα καθυστερήσει τόσο ευρωπαϊκά όσο και στην Κύπρο. Αυτή την στιγμή, όπως ανέφερε, πέραν του 90% των καταναλωτών εξυπηρετούνται από προϊόντα της Huawei, όπως ΜΤΝ και Cyta (4G).
Η σχέση της εταιρείας με την κυπριακή αγορά δεν περιορίζεται εδώ, αφού η Huawei συνεργάζεται με όλους τους τηλεπικοινωνιακούς φορείς της χώρας για την ανάπτυξη της ψηφιακής κοινωνίας στην Κύπρο. Η παρουσία της εταιρείας στην Κύπρο μετρά δέκα χρόνια, ως προμηθευτής υπηρεσιών Τεχνολογικών Λύσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ICT), ενώ έχει αναπτύξει ευρείες εταιρικές συνεργασίες με όλους τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους στη χώρα με στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών και την ταχεία μετάβαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας της Κύπρου.
Είναι γι΄ αυτό που οι όποιες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο φαίνεται να επηρεάζουν αναπόφευκτα την μετάβαση και της Κύπρου στο δίκτυο 5G. Στην περίπτωση της Κύπρου, και το κατά πόσο έχουν ζητηθεί οι όποιες διευκρινίσεις ή έχουν γίνει συστάσεις από τις κυπριακές αρχές προς την εταιρεία, το γραφείο της Huawei Κύπρου σχολίασε ότι η εταιρεία συμμορφώνεται απόλυτα με όλους τους σχετικούς νόμους που αφορούν την ηλεκτρονική ασφάλεια και είναι σε επικοινωνία με τις αρμόδιες τοπικές αρχές.
Πάντως, μόλις στις αρχές Μαρτίου η Huawei προσέφυγε στην δικαιοσύνη κατά της αμερικανικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος ο οποίος περιορίζει τις δραστηριότητές της σε αμερικανικό έδαφος είναι αντισυνταγματικός, ενώ επικαλείται κινεζικό νόμο ο οποίος απαιτεί από τις εταιρείες να συνεργάζονται με το εθνικό σύστημα πληροφοριών. Οι τελευταίες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό μέτωπο έρχονται από την Γερμανία και είναι υπέρ της κινεζικής εταιρείας. Συγκεκριμένα, η Καγκελάριος της χώρας Άγγελα Μέρκελ τάχθηκε την περασμένη εβδομάδα υπέρ της συμμετοχής της κινεζικής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας τηλεπικοινωνιών Huawei στον διαγωνισμό για την ανάθεση της δημιουργίας δικτύου 5G παρά τις έντονες αντιδράσεις, οι οποίες εκφράζονται κυρίως από τις ΗΠΑ.
Η θέση της Huawei
Σε επικοινωνία με το γραφείο της Huawei Κύπρου για το πώς έχει επηρεάσει ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας- ΗΠΑ τις εμπορικές σχέσεις της εταιρείας με την ευρωπαϊκή αγορά, τονίστηκε ότι η Huawei στην Ευρώπη εργάζεται πάντα στενά με όλους τους στρατηγικούς της συνεργάτες και προάγει πάντα την τεχνολογική εξέλιξη των δικτύων αλλά και τη διαφάνεια στις συνεργασίες της. Μας αναφέρθηκε μάλιστα ότι κατά την διεξαγωγή του Mobile World Congress (MWC) στην Βαρκελώνη τον Φεβρουάριο, πολλοί παγκόσμιοι και Ευρωπαϊκοί οργανισμοί δήλωσαν τη στενή τους στρατηγική συνεργασία με την Huawei.
Όπως αναφέρει η εταιρεία, σεβόμενη την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής αγοράς εγκαινίασε στις 5 Μαρτίου 2019 στις Βρυξέλες το Κέντρο Διαφάνειας της Κυβερνοασφάλειας με στόχο να προσφέρει στις κυβερνητικές υπηρεσίες, τους τεχνικούς εμπειρογνώμονες, τις κλαδικές ενώσεις και τους οργανισμούς τυποποίησης, μία πλατφόρμα όπου μπορούν να επικοινωνούν και να συνεργάζονται για την εξισορρόπηση της ασφάλειας και της ανάπτυξης στην ψηφιακή εποχή. Τονίζει ότι η περιφρούρηση της κυβερνοασφάλειας θεωρείται κοινός στόχος μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, συμπεριλαμβανομένων των παρόχων εξοπλισμού, των τηλεπικοινωνιακών φορέων και των ρυθμιστικών αρχών, καθώς και ότι η εταιρεία έχει θέσει ως προτεραιότητα την κυβερνοασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών.
Η προσέγγιση της Huawei στο θέμα της κυβερνοασφάλειας συνοψίζεται στο «Ασφάλεια ή Τίποτα». Τα κέντρα διαφάνειας της κυβερνοασφάλειας της Huawei είναι ανοικτά στους πελάτες και τους ανεξάρτητους οργανισμούς δοκιμών. Καλούνται να διεξάγουν δίκαιες, αντικειμενικές και ανεξάρτητες δοκιμές ασφαλείας και επαληθεύσεις σύμφωνα με τα αναγνωρισμένα, στο κομμάτι αυτό, πρότυπα και βέλτιστες πρακτικές του κλάδου. Αυτά τα κέντρα είναι εξοπλισμένα με περιβάλλοντα δοκιμών μόνο για τον σκοπό αυτό, προκειμένου να παρέχουν στους πελάτες και τα τρίτα μέρη, προϊόντα, λογισμικά, τεχνικά έγγραφα και εργαλεία δοκιμών της Huawei καθώς και την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. KenHu, Rotating Chairman της Huawei «η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητο να βασίζεται σε δεδομένα, τα δεδομένα πρέπει να μπορούν να επαληθευτούν και η επαλήθευση πρέπει να βασίζεται σε κοινά πρότυπα. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα αποτελεσματικό μοντέλο για την εδραίωση της εμπιστοσύνης στην ψηφιακή εποχή».