Του Παναγιώτη Ρουγκάλα
Η Κύπρος βρίσκεται εντός επενδυτικής βαθμίδας από τον Σεπτέμβριο του 2018. Από τότε, έχουν επιτευχθεί άλλες δύο διαδοχικές αναβαθμίσεις από Οίκους Αξιολόγησης και έχουν εκδοθεί δύο φορές ομόλογα 10ετούς και 15ετούς διαρκείας. Οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων στις διεθνείς αγορές παραμένουν ικανοποιητικές παρά το ύψος του δημοσίου χρέους και παρά το ότι δεν την έχουν θέσει όλοι οι Οίκοι Αξιολόγησης εντός επενδυτικής βαθμίδας.
Ο Οίκος που την έχει εκτός επενδυτικής βαθμίδας είναι ο Οίκος Moody’s, ο οποίος την αξιολόγησε πριν την επίτευξη της συμφωνίας της Ελληνικής Τράπεζας με την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, γεγονός που όπως έχουν αναφέρει τρεις Οίκοι, τους ώθησε για να την επαναφέρουν εντός μετά το 2011. Ο Moody’s θεώρησε πως η Κύπρος πρέπει να βρίσκεται δύο βαθμίδες μακριά από την επενδυτική βαθμίδα τον Ιούλιο του 2018, όπου και την αξιολόγησε σε Ba2, θέτοντας τις προοπτικές της οικονομίας από θετικές σε σταθερές. Η Κύπρος όμως χρειάζεται να τεθεί και από τον Moody’s σε επενδυτική, ώστε να μπει στις χώρες με τους δείκτες αγοράς ομολόγων iBoxx.
Όπως εξηγούν χρηματιστηριακές πηγές, αν και ο Moody’s έχει την Κύπρο δύο βαθμίδες μακρυά από την επενδυτική βαθμίδα, έστω και μία αναβάθμιση θα την βάλει στην κατηγορία iBoxx λόγω των αναβαθμίσεων των άλλων Οίκων. Για να μπει μία χώρα στον iBoxx, πρέπει ο μέσος όρος των αξιολογήσεων από τους βασικούς Οίκους Αξιολόγησης να βρίσκεται πάνω από ένα συγκεκριμένο σημείο. Μία αναβάθμιση, όπως τονίστηκε, θα είναι αρκετή για να μπει σε αυτό το «κλαμπ» και να την βλέπουν περισσότεροι επενδυτές. Πρόσθεσαν δε, πως ενδεχομένως μια καλή αξιολόγηση από τον Moody’s την ερχόμενη Παρασκευή το βράδυ να ρίξει και τα επιτόκια στα ομόλογα που έχει εκδώσει η χώρα. Μία αναζήτηση στο διαδίκτυο δείχνει πως οι δείκτες της αγοράς ομολόγων iBoxx αποτελούν δείκτες αναφοράς για επαγγελματική χρήση και περιλαμβάνουν ομολογιακά δάνεια υψηλής ρευστότητας. Όπως αναφέρεται, επιτρέπουν στους επενδυτές να αναλύουν και να επιλέγουν σημεία αναφοράς που αντικατοπτρίζουν το επενδυτικό τους προφίλ.
Τι βλέπουν για Moody’s
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως παραδοσιακά ο Οίκος Moody’s ήταν από τους πιο συντηρητικούς Οίκους, γι΄ αυτό κι άλλωστε ενώ είχε ανακοινωθεί η συμφωνία με την Ελληνική από τον Ιούνιο, τον Ιούλιο προχώρησαν μόνο στην αναβάθμιση από Ba3 και θετικό «outlook» σε Ba2 και σταθερό «outlook». Ανέμεναν την πλήρη μετάβαση των στοιχείων στην Ελληνική –όπως και συνέβη 3 Σεπτεμβρίου- και το πώς θα γινόταν ομαλά η απορρόφησή τους. Πλέον, εκτιμούν πως θα προχωρήσει σε διπλή αναβάθμιση ο Οίκος, αφού όπως διαμήνυσαν, δεν συντρέχει λόγος για να μην συνταθούν με τους άλλους τρεις Οίκους.
Ο Οίκος είχε δει τα ακόλουθα και είχε αναβαθμίσει το κυπριακό αξιόχρεο την τελευταία φορά στο Ba2 από το Ba3. Η έκθεση που συνόδευε την αξιολόγηση περιέγραφε τα εξής:
- Τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, στο πλαίσιο της οποίας η εκκαθάριση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας με την πώληση των υγειών περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεών της, μείωσε σημαντικά τους συστημικούς κινδύνους που προέρχονταν από τον τραπεζικό τομέα.
- Η πτώση του δημοσίου χρέους σε σχέση με τον ισολογισμό της κυβέρνησης, με βάση την ισχυρή ονομαστική ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα, ανεξαρτήτως από την εφάπαξ συναλλαγή που αύξησε το δημόσιο χρέος και σχετίζεται με την ενίσχυση της ρευστότητας για την ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού.
- Ο Οίκος είχε αναφέρει τελικώς πως οι σταθερές προοπτικές για την αξιολόγηση σε Ba2 της Κύπρου εξισορροπούν την ισχυρή δημοσιονομική δυναμική της, όμως ασκούνται πιέσεις για υψηλότερες δημόσιες δαπάνες. Είχε τονίσει δε πως υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το βαθμό στον οποίο τα νομικά εργαλεία που έδωσε η Βουλή για την αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων τον ίδιο μήνα θα επέτρεπαν τη σημαντική μείωσή τους. του λόγου μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL).
‘Εκτοτε, έχει απορροφηθεί ομαλά η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, έχουν πωληθεί 2,8 δισ. δάνεια από την Τράπεζα Κύπρου και οι εκποιήσεις αναμένεται να γίνουν και ηλεκτρονικές εκποιήσεις. Τα εργαλεία αν και δειλά, εφαρμόζονται από τις τράπεζες.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ