ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σαουδική Αραβία: Σχεδιάζει νέα αεροπορική εταιρεία

Η χώρα βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για να παραγγείλει σχεδόν 40 αεροσκάφη A350 από την Airbus

ΠΗΓΗ: Reuters

Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για να παραγγείλει σχεδόν 40 αεροσκάφη A350 από την Airbus, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εκστρατείας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία μιας νέας αεροπορικής εταιρείας, η οποία θα ανταγωνιστεί ευθέως τους βαρέων βαρών αερομεταφορείς στον Κόλπο, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές του κλάδου. Εάν, τελικώς, επιβεβαιωθεί η συμφωνία, η αγορά από το κρατικό Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της χώρας θα μπορούσε να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας στο πλαίσιο σημαντικού διεθνούς φόρουμ για τις μελλοντικές επενδύσεις (FII), όπως προσέθεσαν οι πηγές. Πάντως, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, η τελική απόφαση για την προτεινόμενη συμφωνία, αξίας περίπου 12 δισ. δολαρίων σε τιμές καταλόγου των αεροσκαφών, εξαρτάται από το πράσινο φως σε υψηλό επίπεδο πολιτικής ηγεσίας.

Από την πλευρά της και η ανταγωνίστρια Boeing επίσης ασκεί πιέσεις για να ωφεληθεί από την πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας και παρά την ψυχρότητα στις σχέσεις Ουάσιγκτον και Ριάντ. Πηγές του κλάδου των αερομεταφορών δήλωσαν ότι η Boeing είχε την πεποίθηση πως θα εξασφαλίσει τουλάχιστον μέρος της συνολικής αξίωσης για περίπου 68-75 αεροσκάφη τζετ – κι αυτό διότι το Boeing 787 Dreamliner χρησιμοποιείται ήδη στη Σαουδική Αραβία.

Συν τοις άλλοις, βάσει των πληροφοριών που έχουν διαρρεύσει, η νέα σαουδαραβική αεροπορική εταιρεία μπορεί επίσης να χρειαστεί μικρότερα αεροσκάφη βραχείας ατράκτου. Το δε ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ανέφερε πρώτη φορά τον Αύγουστο ότι η Σαουδική Αραβία διαπραγματευόταν μια σημαντική παραγγελία για αεροσκάφη ευρείας ατράκτου. Την Κυριακή, το Bloomberg News δήλωσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει την προμήθεια έως και 80 αεροσκαφών. Το επενδυτικό φόρουμ FII αποτυπώνει το όραμα Vision 2030 του διαδόχου της χώρας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για διαφοροποίηση από το πετρέλαιο ως αναπτυξιακό εργαλείο, ενισχύοντας νέους κλάδους που δημιουργούν θέσεις εργασίας και προσελκύουν ξένα κεφάλαια. Βέβαια, θα πρέπει να αναφερθεί, τέλος, πως μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει τους στόχους παραγωγής πετρελαίου, τους οποίους το Ριάντ υπερασπίστηκε διότι εξυπηρετούν τη σταθερότητα της αγοράς, κατά την εκτίμησή του, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δεσμευθεί να υπάρξουν συνέπειες στις σχέσεις ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X