Δελτίο Τύπου
Παρά την ανάπτυξη πολλών άλλων μέσων, το 90% του διεθνούς εμπορίου εξακολουθεί να πραγματοποιείται μέσω θαλάσσης. Γι’ αυτό ο τομέας της ναυτιλίας καταγράφει μια σταθερά ανοδική πορεία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Κύπρος έχει εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο, ολοκληρωμένο ναυτιλιακό κέντρο. Αποτελεί ένα από τα τρία μεγαλύτερα κέντρα πλοιοδιαχείρισης στον κόσμο και το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Για να διατηρηθεί η τεράστια δυναμική που έχει ο κλάδος, όμως, είναι απαραίτητη η ενίσχυσή του με εργατικό δυναμικό που είναι καταρτισμένο ακαδημαϊκά.
Το Τμήμα Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick προσφέρει στη Λευκωσία και τη Λεμεσό το πρώτο πρόγραμμα Ναυτιλιακών Σπουδών που έτυχε ακαδημαϊκής αναγνώρισης στην Κύπρο, το οποίο εδώ και χρόνια ενισχύει την κυπριακή και διεθνή ναυτιλιακή αγορά με γνώση και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.
Η προώθηση της Κύπρου ως ναυτιλιακό κέντρο συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας και συνεπώς της αγοράς εργασίας. Το ποσοστό εργοδότησης των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Frederick στις ναυτιλιακές σπουδές ανέρχεται στο 96% ενώ η πλειοψηφία των φοιτητών και φοιτητριών του εργοδοτούνται κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.
«Το Πανεπιστήμιο Frederick μού έχει δώσει το δώρο της γνώσης ώστε να πετύχω τους επαγγελματικούς μου στόχους. Αυτό έχει επιτευχθεί χάρη στους εξαιρετικούς καθηγητές, που συνεχώς μας ενθαρρύνουν, και στη σκληρή δουλειά που μου επέτρεψε να αναπτύξω τις δεξιότητες που απαιτούνται για την περαιτέρω ανάπτυξη της σταδιοδρομίας μου. Λόγω των βραδινών μαθημάτων ήμουν σε θέση να αποκτήσω εργασιακή εμπειρία ταυτόχρονα με τις σπουδές μου, δουλεύοντας τα δύο τελευταία χρόνια σε ναυτιλιακή εταιρεία σε θέση πλήρους απασχόλησης» αναφέρει η Δήμητρα Χριστίνα Ψακίδη, που εργάζεται ως Shipping Assistant στην εταιρεία Metdist Ltd.
Τομέας συνδεδεμένος με την ανάπτυξη
Εδώ και δεκαετίες, ο τομέας της ναυτιλίας βρίσκεται σταθερά στους κλάδους που είναι απαραίτητοι για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο η οποία μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τη ναυτιλία. Κι αυτό γιατί το θαλάσσιο εμπόριο χρησιμοποιείται για τη μεταφορά κάθε είδους προϊόντων, από τρόφιμα και φάρμακα μέχρι τεχνολογικό εξοπλισμό.
Η απασχόληση στον τομέα της ναυτιλίας αφορά ένα τεράστιο φάσμα θέσεων εργασίας, όπου είναι απαραίτητη η εξειδίκευση σε πεδία της ναυτιλιακής βιομηχανίας και του διεθνούς εμπορίου: από την κατανόηση των αρχών του Ναυτικού Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας μέχρι την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση των σύγχρονων θαλάσσιων μεταφορών, μέχρι την κατάρτιση στη μηχανική των πλοίων και την πλοιοδιαχείριση!
Ο Ανδρέας Ελευθερίου, απόφοιτος του προγράμματος Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου Frederick, εργάζεται σήμερα ως Commercial Tanker Operator, στο Τμήμα Διαχείρισης Στόλου της εταιρείας United Product Tankers Ltd, και αναφέρει ότι οι σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Frederick του έδωσαν τα απαραίτητα εφόδια για μια επιτυχημένη καριέρα στη ναυτιλιακή βιομηχανία: «Το Πρόγραμμα Ναυτιλιακών Σπουδών με βοήθησε σημαντικά για να προετοιμαστώ και να μπορώ να ανταπεξέλθω με επιτυχία στα σημερινά μου καθήκοντα. Συστήνω ανεπιφύλακτα το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών».
Ανταπόκριση στις προκλήσεις
Αξίζει να αναφερθεί πως μια από τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ναυτιλία διεθνώς είναι η βιώσιμη ανάπτυξή της, σε αρμονία με το περιβάλλον. Το Τμήμα Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick εστιάζει στη βιωσιμότητα του τομέα μέσα από δράσεις και ερευνητικά προγράμματα που αναπτύσσει προς αυτό τον σκοπό.
Πρόσφατα, το Πανεπιστήμιο παρουσίασε την πρώτη ολοκληρωμένη περιβαλλοντική μελέτη για τις ακτές της Λεμεσού, για λογαριασμό του Δήμου Λεμεσού. Η μελέτη εντοπίζει και αξιολογεί για πρώτη φορά, συνολικά και συνδυαστικά, τους περιβαλλοντικούς κινδύνους στην παράκτια περιοχή της Λεμεσού, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καλώντας τους εμπλεκόμενους αρμόδιους φορείς να συνεργαστούν και να λάβουν από κοινού μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων με απώτερο σκοπό τη διασφάλιση της αειφορίας και της ποιότητας ζωής στην παράκτια ζώνη της πόλης. Στο μικροσκόπιο της μελέτης βρέθηκαν οι κύριοι τομείς που σχετίζονται με τις ακτές της Λεμεσού, όπως ο τομέας της ενέργειας και των υδρογονανθράκων, ο τομέας των λιμένων και της εμπορικής ναυτιλίας, ο τομέας των μαρίνων και των σκαφών αναψυχής, ο κατασκευαστικός τομέας, ο τομέας των ιχθυοκαλλιεργειών και της αλιείας, το αποχετευτικό σύστημα και η διαχείριση αποβλήτων.
Το Τμήμα Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick είναι καθιερωμένο στην αγορά εργασίας για το υψηλό ποσοστό απασχόλησης των αποφοίτων του και για την άρτια προετοιμασία τους για τις προκλήσεις του σύγχρονου επιχειρηματικού κόσμου στον χώρο της ναυτιλίας και του διεθνούς εμπορίου. Διατηρεί ισχυρούς δεσμούς και συνεργασίες με τις σημαντικότερες εγχώριες και διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες και οργανισμούς. Προσφέρει ένα προπτυχιακό πρόγραμμα, τρία μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και ένα πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης που ανταποκρίνονται στη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον τομέα:
- Πτυχίο στις Ναυτιλιακές Σπουδές
- Μεταπτυχιακό στο Διεθνές Εμπόριο & Ναυτιλιακή Διοίκηση
- Μεταπτυχιακό στο Ναυτικό Δίκαιο και τη Ναυτιλιακή Διοίκηση
- Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Επιπέδου Μάστερ στη Ναυτική Μηχανική και Διοίκηση
- Πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης για Ναυτικούς Μηχανικούς από την Ακαδημία Ναυτικής Τεχνολογίας Κύπρου (CyMarTA) του Πανεπιστημίου Frederick
Το Πανεπιστήμιο Frederick είναι το μοναδικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου με παρουσία τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Λεμεσό. Για περισσότερες πληροφορίες για τα πιο πάνω και για διευθέτηση συνάντησης με τους Συμβούλους του Πανεπιστημίου μπορείς να καλέσεις στα τηλέφωνα 22394394 (Λευκωσία) και 25730975 (Λεμεσός), να στείλεις email στο info@frederick.ac.cy ή να επισκεφθείς την ιστοσελίδα www.frederick.ac.cy. Το νέο ακαδημαϊκό εξάμηνο αρχίζει στις 3 Οκτωβρίου 2022.