Την ώρα που το κράτος προσεγγίζει, μάλλον με κάποια επιφυλακτικότητα τις προτάσεις εξαγοράς της Τράπεζας Κύπρου από το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Lone Star, μια άλλη σχολή σκέψης, πιο επιχειρηματική, αξιολογεί θετικά τις εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου. Παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου και του χρηματοπιστωτικού τομέα που μιλούν στην «Κ» αποτιμούν εκ πρώτης όψεως θετικά το επενδυτικό ενδιαφέρον της Lone Star για την Τράπεζα Κύπρου και περιγράφουν το πώς οι κινήσεις εξυγίανσης της, αλλά και οι επιδόσεις της στην μείωση των ΜΕΔ, ήταν τελικά ατού, που την ανέδειξαν ως καλή επενδυτική επιλογή. Στην εξίσωση βάζουν και τον ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, την πρόσφατη αναβάθμισή της από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s καθώς και τον εντοπισμό κοιτάσματος φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 από την κοινοπραξία ENI- TOTAL. Τώρα το κατά πόσο η Lone Star βάσει και αυτών των δεδομένων, θα επιστρέψει με 4η προσφορά (η 3η ήταν στο €1,51/μετοχή) είναι κάτι που αναμένεται να δούμε μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα Κύπρου προτρέπει έντονα τους μετόχους της να μην προβούν σε οποιαδήποτε κίνηση στο παρόν στάδιο, ενώ η μετοχή της Τράπεζας στο Χρηματιστήριο κατέγραψε χθες νέα άνοδο. Πάντως, πέραν της συγκεκριμένης επενδυτικής πρότασης, υπάρχει σύμφωνα με πηγές, ενδιαφέρον τόσο στον τραπεζικό τομέα και γενικότερα κεφάλαιο που αναζητεί επενδυτικές ευκαιρίες στην περιοχή.
Ψήφος εμπιστοσύνης
Η αναβάθμιση των προοπτικών της Κύπρου στο Ba1 και από σταθερές σε θετικές, ήταν σίγουρα στα συν των τελευταίων ημερών για την κυπριακή οικονομία. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του ρυθμού ανάπτυξης στο 6% για το α' εξάμηνο του 2022, ενώ λίγο αργότερα ήρθε η ανακοίνωση εντοπισμού κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Είναι γεγονός ότι τα γεγονότα που επισυνέβησαν διαδοχικά σε διάστημα μερικών ημερών, συμπτωματικά ή όχι, συνέθεσαν μια θετική εικόνα για την κυπριακή οικονομία. Οι προτάσεις λοιπόν της Lone Star για εξαγορά του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Κύπρου, θεωρείται για πολλούς ξεκάθαρα ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία. Μιλώντας στην «Κ» ο Μιχάλης Αντωνίου γενικός διευθυντής της ΟΕΒ ανέφερε ότι σε μια περίοδο που οι επενδύσεις στα χρηματοπιστωτικά είναι ίσως οι λιγότερο επικερδείς σε σχέση με άλλες επενδύσεις, ένεκα των επιτοκίων, το γεγονός ότι η μεγαλύτερη συστημική τράπεζα της Κύπρου προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον ενός παγκόσμιου κολοσσού, είναι σημάδι εμπιστοσύνης στην πορεία και του χρηματοπιστωτικού συστήματος του τόπου. Την ίδια ώρα ο Μάριος Τσιακκής, γ.γ. του ΚΕΒΕ, προσθέτει στην συζήτηση άλλα δύο σημεία: τον ρόλο της εξυγίανσης του τραπεζικού ιδρύματος, καθώς και το προφίλ του επενδυτή.
Η εθελούσια και τα ΜΕΔ
Είναι γνωστό για τους γνώστες του αντικειμένου, ότι προτάσεις για εξαγορά γίνονται σε δύο περιόδους - είτε όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν πολύ καλά, είτε όταν τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει προοπτική. Όταν οι επιδόσεις είναι εξαιρετικές, τότε οι προτάσεις εξαγοράς γίνονται σπανιότερα και πιο δύσκολα. Για την περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου, θεωρείται ότι την χαρακτηρίζει καλύτερα η δεύτερη περίπτωση, αυτή της προοπτικής. Αξιολογώντας την κατάσταση αρμόδιες πηγές περιγράφουν στην «Κ» την σημασία του καλού προφίλ της Τράπεζας και της σοβαρής δουλειάς που έγινε εσωτερικά και στην διαχείριση που την ανέδειξε τελικά ως ελκυστική επένδυση για τον αμερικανικό επενδυτικό οργανισμό. Ξεκινώντας από την μείωση του ποσοστού των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων που φτάνουν πλέον σε μονοψήφιο αριθμό, την ολοκλήρωση του σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης προσωπικού τον Ιούλιο 2022 (μείον 550 άτομα), και το κλείσιμο καταστημάτων (86 καταστήματα παγκύπρια). Στα θετικά και το ενδεχόμενο οριακής αύξησης των επιτοκίων, που θα ενισχύσει την επικερδότητα των τραπεζών, οι νέες διαδικασίες παροχής δανείων, η καλή εικόνα του νέου δανεισμού που μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο παρουσίασης νέων ΜΕΔ, καθώς επίσης και η βελτίωση των ισολογισμών της τράπεζας, το καλύτερο θεσμικό και νομικό πλαίσιο και βεβαίως, η ψηφιοποίηση. Ήδη πέραν του 90% των συναλλαγών στην Τράπεζα Kύπρου μπορούν πλέον να διενεργηθούν μέσα από τα εναλλακτικά κανάλια, χωρίς φυσική παρουσία στο κατάστημα. Γενικότερα, η προσπάθεια της Τράπεζας Κύπρου για βαθύτερη εξυγίανση και αποδοτικότερη λειτουργία της Τράπεζας ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί και να αντιμετωπίσει και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό, θεωρούνται κινήσεις οι οποίες αξιολογούνται θετικά από δυνητικούς επενδυτές και έχουν μερίδιο στο ενδιαφέρον της Lone Star. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι παρά την πρόοδο, η Τράπεζα Κύπρου έχει ακόμα δρόμο για μείωση των ΜΕΔ, ενώ θεωρείται σημαντικό βαρίδι για ένα επενδυτή, ο όγκος των ακινήτων που έχει συγκεντρώσει σαν αποπληρωμή χρεών, καθώς και το κόστος προσωπικού.
Ιδανικός επενδυτής;
Ένα ζήτημα που έχει συζητηθεί είναι και το προφίλ του επενδυτή και κατά πόσο ένα επενδυτικό ταμείο είναι τελικά ιδανικό ώστε να αναλάβει την διαχείριση ενός τραπεζικού ιδρύματος. Η Lone Star διαχειρίζεται 21 ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και κεφάλαια που ξεπερνούν συνολικά τα 85 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, γνώστες στον τομέα των επενδύσεων αναφέρουν ότι το ιδανικό επενδυτικό ενδιαφέρον προέρχεται από τραπεζικό οργανισμό, έτσι ώστε να μεταφέρει την τεχνογνωσία, την εμπειρία και να βοηθήσει καλύτερα την τράπεζα. Από την άλλη, θεωρείται ότι ένα ταμείο που επενδύει σε distressed assets δεν εγγυάται μακροπρόθεσμη δέσμευση όπως για παράδειγμα εάν η επένδυση αφορούσε ένα στρατηγικό επενδυτή. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, μια κάθετα αρνητική στάση σε επενδυτική πρόταση μπορεί να εξυπακούεται με χαμένες ευκαιρίες. Ως εκ τούτου, το ιδεώδες θα ήταν κάθε πρόταση να εξεταστεί με προσοχή τόσο από το ΔΣ όσο και από ανεξάρτητους συμβούλους όσο και από τον επόπτη για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.