ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βιώσιμη ανάπτυξη με περιβαλλοντικά φιλικές πρακτικές

Ο Γιάννος Κρεμμός, CEO της Blue Island Plc, μιλάει για μια βιώσιμη ανάπτυξη στον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας

Η Blue Island Plc δραστηριοποιείται στην υδατοκαλλιέργεια και εμπόριο ψαριών από το 1993, έχει κατακτήσει ισχυρή θέση στην κυπριακή αγορά και έχει να επιδείξει σημαντική εξαγωγική επιτυχία. Από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου το 1999, η εταιρεία επεκτάθηκε και επικεντρώνεται στην παραγωγή θαλάσσιων προϊόντων υψηλής ποιότητας, όπως τσιπούρα, λαβράκι και φαγκρί. Επιπλέον, διαθέτει παγκύπρια σημεία λιανικής πώλησης και συνεργασίες με μεγάλες αλυσίδες τροφίμων στην Κύπρο, είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές στον τομέα της Εστίασης, ενώ εξάγει τα προϊόντα της και σε αγορές του εξωτερικού. Οι συνεχιζόμενες επενδύσεις της εταιρείας σε υποδομές και η εστίασή της στην ποιότητα, έχουν συμβάλει στη σταθερή ανάπτυξή της​.

 Κουλτούρα ισορροπημένης διατροφής

Το μοντέλο ανάπτυξης της Blue Island διαφέρει λόγω της έμφασης σε βιώσιμες πρακτικές και στη διαφοροποίηση προϊόντων, με γνώμονα πάντα τις ανάγκες των πελατών της και την ανάπτυξη κουλτούρας ισορροπημένης διατροφής. Η εταιρεία επενδύει σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις υδατοκαλλιέργειας, εξασφαλίζοντας υψηλή ποιότητα και βιοασφάλεια. Επιπλέον, έχει αναπτύξει μια στρατηγική διασποράς κινδύνου, εισάγοντας νέα προϊόντα και αναζητώντας εξαγωγικές ευκαιρίες σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και ΗΠΑ, γεγονός που ενισχύει την εξωστρέφεια και τη σταθερότητα της εταιρείας​.

 Σύμμαχος η τεχνητή νοημοσύνη

Η τεχνολογία επηρεάζει σημαντικά τον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας, με την υιοθέτηση τεχνολογικών λύσεων και μετασχηματισμό των διαδικασιών παραγωγής που ενισχύουν την παραγωγικότητα, την ασφάλεια και την παρακολούθηση της ποιότητας των ψαριών. Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) αναμένεται να επιφέρει επανάσταση στον τομέα αυτό, βοηθώντας στην αυτοματοποίηση διαδικασιών, όπως η ανάλυση συμπεριφοράς των ψαριών και η πρόβλεψη υγειονομικών κινδύνων, προσφέροντας λύσεις και εισηγήσεις σε προβλεπόμενα προβλήματα. Η AI μπορεί να προσφέρει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για τις συνθήκες του νερού και τη θρέψη των ψαριών, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα και μειώνοντας την πιθανότητα ασθενειών, δίνοντας ταυτόχρονα επαρκούς αντίδρασης σε περιπτώσεις κινδύνων.

Ευρύτερα, η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να επιδράσει θετικά στην οικονομία και την κοινωνία, παρέχοντας δεδομένα για καλύτερες αποφάσεις και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Ωστόσο, απαιτείται προσοχή όσον αφορά στην επανεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού, ώστε να αξιοποιηθεί η νέα αυτή τεχνολογία χωρίς κοινωνικές ανισότητες​.

Βιώσιμο ενεργειακό μέλλον

Οι υδατοκαλλιέργειες και γενικότερα ο τομέας των θαλάσσιων προϊόντων, αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις σε θέματα βιωσιμότητας. Η μετάβαση προς ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον, απαιτεί την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μέσω μειωμένης χρήσης ενέργειας, καινοτόμων μεθόδων διαχείρισης αποβλήτων και βελτιωμένης υγείας των ψαριών. Παράλληλα, οι μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες και η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών αποτελούν βασικές προκλήσεις, καθώς ενδέχεται να επηρεάσουν τη βιοποικιλότητα και την παραγωγή.

Για την επίτευξη βιωσιμότητας, η Blue Island έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει περιβαλλοντικά φιλικές πρακτικές, επενδύοντας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βιώσιμη διατροφή για τα ψάρια της. Επιπλέον, η χρήση πράσινης τεχνολογίας βοηθά στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ενώ διασφαλίζει ότι τα προϊόντα της πληρούν τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα

Επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες 

Το 2025 αποτελεί κρίσιμο έτος στον πενταετή προγραμματισμό της Blue Island, καθώς πρέπει να ανταποκριθεί σε πιέσεις για αύξηση της παραγωγής και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, και να εφαρμόσει τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία για αναφορές βιωσιμότητας από εταιρείες.

Τα μεγάλα στοιχήματα για τη νέα χρονιά περιλαμβάνουν την επαρκή χρήση πόρων, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την αντιμετώπιση των αυξανόμενων απαιτήσεων για βιώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα. Επίσης, η ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια στις εφοδιαστικές αλυσίδες και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας έναντι των κλιματικών μεταβολών, θα είναι βασικές προκλήσεις.

Η Blue Island σχεδιάζει να αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα μέσω επενδύσεων σε πράσινες τεχνολογίες και μέσω στρατηγικών συνεργασιών που θα εξασφαλίσουν τη συνεχή ανάπτυξη και σταθερότητα,​ καθώς και την εξερεύνηση δυνητικών εξαγορών με προστιθέμενη αξία και συνέργειες σε επίπεδο παραγωγής και καναλιών διανομής.

Με τον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας να εξελίσσεται ραγδαία, η Blue Island έχει θέσει υψηλούς στόχους. Εξελίσσεται συνεχώς και έχει τις δυνατότητες να ηγηθεί στη βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή της Μεσογείου, στηριζόμενη στην υγιή εταιρική κουλτούρα της, με ευελιξία και συνεχόμενες επενδύσεις στην καινοτομία της, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Η εταιρεία με μια ματιά 

Η Blue Island ιδρύθηκε το 1993 και δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα που έχει σχέση με το φρέσκο ψάρι. Διαθέτει δικό της ιχθυοτροφείο στη θάλασσα της Ακτής του Κυβερνήτη, με παραγωγή μεσογειακών ψαριών όπως το λαβράκι, τη τσιπούρα και το φαγκρί. Εργοδοτεί 200 άτομα και έχει ισχυρή παρουσία στο λιανικό εμπόριο μέσω ιδιόκτητων ψαραγορών και συνεργασιών με μεγάλες υπεραγορές παγκύπρια, καθώς και στον εφοδιασμό του εξειδικευμένου τομέα Horeca στην Κύπρο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση