ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χωρίς σταματιμό οι πνιγμοί – Σε αναζήτηση λύσεων

Σε σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο διαπιστώθηκε η ύπαρξη κάποιων κενών για την ασφάλεια σε υδάτινο περιβάλλον και πάρθηκαν αποφάσεις

Του Παύλου Νεοφύτου

Του Παύλου Νεοφύτου

Τα συχνά περιστατικά πνιγμού, τα οποία, σύμφωνα με έρευνες, αποτελούν παγκοσμίως μία από τις πρώτες αιτίες θανάτου από ατύχημα, απασχολούν το τελευταίο διάστημα την επικαιρότητα στην Κύπρο. Την περασμένη Πέμπτη, 20 Ιουλίου, καταγράφηκε πνιγμός 10χρονης σε πισίνα έπαυλης στην Πέγεια. Στις 17 Ιουλίου επήλθε από πνιγμό ο θάνατος τετράχρονου αγοριού, το οποίο ανασύρθηκε αναίσθητο από πισίνα ξενοδοχείου στην Αγία Νάπα. Στις 15 Ιουλίου, έχασε στη Λεμεσό τη μάχη με τη ζωή λουόμενος, τον οποίο την προηγούμενη μέρα οι γιατροί κατάφεραν να επαναφέρουν στη ζωή, μετά που ανασύρθηκε από τους ναυαγοσώστες αναίσθητος και διακομίσθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Στις 9 Ιουλίου 29χρονος έχασε τη ζωή του στη θαλάσσια περιοχή της Πέτρας του Ρωμιού. Την ίδια ώρα, σε σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, με θέμα την ασφάλεια σε υδάτινο περιβάλλον και ανεξάρτητα από τα πιο πάνω περιστατικά, έγινε αντιληπτή η ύπαρξη κάποιων κενών, για τα οποία πρέπει να γίνουν περαιτέρω ενέργειες από τα αρμόδια Υπουργεία και Υφυπουργεία, ενώ πάρθηκαν αποφάσεις, ώστε να αυξηθεί περισσσότερο η πρόληψη περιστατικών πνιγμού.

Την ίδια ώρα εκκρεμεί να επιλυθούν από την Πολιτεία τα προβλήματα των ναυαγοσωστών, τα οποία συνδέονται με την ασφάλεια των λουομένων.

Όπως αναφέρθηκε στην «Κ» από το Γραφείο της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, Ειρήνης Πική, στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την ίδια, και συμμετείχαν εκπρόσωποι των Υπουργείων Άμυνας, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Εσωτερικών, Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Υγείας Υφυπουργείου Ναυτιλίας και Υφυπουργείου Τουρισμού, παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού «Safe Water Sports», ο οποίος έχει ως στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας στο νερό, τα υδάτινα σπορ και τις δραστηριότητες αναψυχής με κύρια έμφαση την πρόληψη των πνιγμών, και διαπιστώθηκε ότι η Κύπρος χρειάζεται έναν πιο ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Συγκεκριμένα:

Α. Κρίθηκε ότι χρειάζεται επικαιροποίηση και καλύτερος συντονισμός των δράσεων, ειδικά εκεί που υπάρχει συναρμοδιότητα μεταξύ διαφόρων Υπουργείων, Υφυπουργείων και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Β. Εντοπίστηκε η ανάγκη να προωθηθούν νομοθετικές ρυθμίσεις.

Γ. Χρειάζεται να εμπλουτιστεί το πεδίο δράσεων, με πρακτικές, όπως αυτές που παρουσιάστηκαν από πλευράς της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης στη σύσκεψη στο Προεδρικό, όπως:

  • Η ύπαρξη ενός πληροφοριακού συστήματος ελέγχου και επιθεωρήσεων.
  • Η λειτουργία Παρατηρητηρίου ατυχημάτων, για καταγραφή και στατιστική επεξεργασία των δεδομένων, ώστε μετά να αξιοποιηθούν και να ληφθούν κατάλληλες πολιτικές που χρειάζονται.
  • Η εισαγωγή ειδικού εκπαιδευτικού προγράμματος στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
  • Η δημιουργία προγράμματος ασφαλούς κολύμβησης για παιδιά
  • Ενημερωτικές καμπάνιες για άτομα τρίτης ηλικίας
  • Η δημουργία εφαρμογής (application) με πληροφορίες για παραλίες, νοσοκομεία, ισχύοντες κανόνες ασφαλείας κ.α.

Για τους πιο πάνω λόγους αποφασίστηκε να καταρτιστεί και να εφαρμοστεί ένα Σχέδιο, ώστε στις αρχές της επόμενης καλοκαιρινής περιόδου να έχουν τεθεί σε εφαρμογή όσο το δυνατόν περισσότετρες από τις πιο πάνω δράσεις. Αυτό το διάστημα η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω βρίσκεται σε επικοινωνία με τους ομολόγους της, ώστε να δρομολογηθεί το γρηγορότερο δυνατόν το συγκεκριμένο πλαίσιο.

Συγχρόνως από το Γραφείο της κα Πική μάς διαβεβαιώθηκε ότι το Σχέδιο Δράσης δεν θα αφορά μόνο την ασφάλεια στη θάλασσα, αλλά γενικά το υδάτινο περιβάλλον, στο οποίο εντάσσονται και οι πισίνες. Παράλληλα τονίστηκε ότι, όπου χρειάζεται, θα ενταχθούν και επιμέρους ενέργειες, ώστε αυτές να καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη στόχευση, που είναι η ασφάλεια σε υδάτινο περιβάλλον.

Στη συνεδρίαση στο Προεδρικό κρίθηκε ότι χρειάζεται επικαιροποίηση και καλύτερος συντονισμός των δράσεων, ειδικά εκεί που υπάρχει συναρμοδιότητα μεταξύ διαφόρων Υπουργείων, Υφυπουργείων και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα προβλήματα των ναυαγοσωστών και η ασφάλεια

Και ο ρόλος των ναυαγοσωστών; Σύμφωνα με το Προεδρικό, σε καμία περίπτωση αυτός δεν ακυρώνεται, όπως και η θέση που πρέπει να έχουν στο δρομολογούμενο πεδίο δράσης, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, που έχουν να προσφέρουν και αποτελούν μέρος του θεματος της ασφάλειας σε θάλασσες και πισίνες.

Την ίδια ώρα εκκρεμεί να επιλυθούν από την Πολιτεία τα προβλήματα των ναυαγοσωστών, τα οποία συνδέονται με την ασφάλεια των λουομένων, με το Γραφείο της Υφυπουργού Παρά το Προέδρω να αναφέρει ότι οι τυχόν ελλείψεις θα ειδωθούν από τα αρμόδια Τμήματα του Δημοσίου.

Ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ναυαγοσώστες και αυτό επηρεάζει στην καρδιά του καλοκαιριού την ομαλή λειτουργία των οργανωμέων παραλιών, είναι η υποστελέχωση. Αυτό τόνισε στην «Κ» (7 Ιουλίου) ο Χαράλαμπος Παναγίδης, μέλος της τετραμελούς επιτροπής των ναυαγοσωστών της επαρχίας Λεμεσού. Όπως εξήγησε, τη φετινή περίοδο κάποιοι ναυαγοσωστικοί πύργοι στην επαρχία Λεμεσού δεν έχουν ανοίξει, λόγω της υποστελέχωσης. Αναλύοντας τους λόγους που δημιουργούν το πρόβλημα, αναφέρθηκε στην εποχικότητα του επαγγέλματος, διότι με αυτόν τον τρόπο δεν δίνονται κίνητρα, ώστε ένας νεαρός ή οποιοσδήποτε άλλος επιθυμεί να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα, να εκδηλώσει ενδιαφέρον. Ο κ. Παναγίδης τόνισε την ανάγκη να αυξηθούν οι θέσεις των μόνιμων ναυαγοσωστών. «Αν κάποιος εργάζεται έξι μήνες ή ακόμα και οκτώ, τους υπόλοιπους μήνες πώς θα ζήσει την οικογένειά του; Με ένα ανεργιακό επίδομα, το οποίο θα το πάρει μετά από τρεις μήνες;», διερωτήθηκε.

Περιγράφοντας το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργεί η εποχικότητα την εξάμηνης απασχόλησης, είπε ότι για τη φετινή χρονιά προκηρύχθηκαν για την επαρχία Λεμεσού 20 θέσεις εξάμηνης απασχόλης και εκδήλωσαν ενδιαφέρον μόνο έξι άτομα. Προσλήφθηκαν και τα έξι, ενώ στην πορεία το ένα παραιτήθηκε. Σε περίπτωση, ανάφερε, που είναι αδύνατη η δημιουργία περισσότερων μόνιμων θέσεων εργασίας, η εισήγηση τους είναι τουλάχιστον οι ναυαγοσώστες οκτάμηνης απασχόλησης να γίνουν δεκάμηνης. Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, θα καλύπτεται από ναυαγοσώστες μεγαλύτερη περίοδος του χρόνου, ειδικά μέρος της χειμερινής περιόδου, που υπάρχουν οι χειμερινοί κολυμβητές.

Ο εξοπλισμός και η συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών

Εκτός από την αντιμετώπιση των προβλημάτων της υποστελέχωσης και της εποχικότητας του επαγγέλματός τους, ένα άλλο αίτημα των ναυαγοσωστών είναι η ανανέωση και συντήρηση του εξοπλισμού, ειδικά ταχυπλόων και τζετ σκι, ενώ, όπως είπε ο κ. Παναγίσης, σε ορισμένους ναυαγοσωστικούς πύργους δεν υπάρχουν αυτά τα μέσα διάσωσης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Ιουνίου ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου συναντήθηκε με εκπροσώπους της Παγκύπριας Επιτροπής Επαγγελματιών Ναυαγοσωστών, κατά την οποία συζητήθηκαν προβλήματα των ναυαγοσωστών και έγινε ανασκόπηση των ζητημάτων που αφορούν στην παροχή υπηρεσιών ασφάλειας στις παραλίες από τους ναυαγοσώστες των Επαρχιακών Διοικήσεων. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση