ΚΥΠΕ
Αναγκαία, προσωρινή, λύση είναι οι λυόμενες αίθουσες για το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στα σχολεία, ανέφερε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Λιβαδιών.
Στις δηλώσεις της η Υπουργός ανέφερε ότι επισκέφθηκε το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο στα Λιβάδια και χαρακτήρισε «εξαιρετική εμπειρία» για την ίδια να μιλήσει με τα παιδιά και να συζητήσει τα προβλήματα κυρίως στο Δημοτικό Σχολείο.
Πρόσθεσε ότι μετά την επίσκεψη στο Δημοτικό Σχολείο ακολούθησε σύσκεψη στο Γυμνάσιο Λιβαδιών όπου συζητήθηκαν «οι προκλήσεις στα κτίρια, στις υποδομές αλλά και σε παιδαγωγικά θέματα. Τα θέματα αυτά μας αφορούν άμεσα και συζητήσαμε μαζί τους πιθανές λύσεις», είπε και σημείωσε πως «τέθηκε ένα χρονοδιάγραμμα, ώστε πριν από το τέλος της φετινής χρονιάς να δώσουμε κάποιες προτάσεις άμεσες, για το πώς απαμβλύνουμε τα προβλήματα για την επόμενη σχολική χρονιά αλλά και λύσεις πιο μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες που θα βοηθήσουν τα παιδιά μας και τις Κοινότητες να αναπτυχθούν καλύτερα».
Είμαστε στο σχολείο, συνέχισε, «όχι γιατί εξαγγέλλονται μέτρα ή υπάρχουν ζητήματα, αλλά θα είμαστε στη βάση και θα επισκεπτόμαστε σχολεία, εκπαιδευτικούς και γονείς στην προσπάθεια να αποτυπώσουμε την πραγματικότητα των σχολείων και να δώσουμε λύσεις».
Σε ερώτηση τι προγραμματίζει το Υπουργείο Παιδείας για την περιοχή δεδομένου ότι είναι ραγδαία αναπτυσσόμενη και συνεχώς αυξάνεται ο πληθυσμός, η κα. Μιχαηλίδου απάντησε πως «αυτό που έχει τεθεί είναι σε δύο επίπεδα», δηλαδή «τι μπορούμε άμεσα να κάνουμε για να ελαφρύνουμε το πρόγραμμα του σχολείου παιδαγωγικά, να διευκολύνουμε με τα μετακινούμενα τμήματα, τις τάξεις υποδοχής, τους αλλόγλωσσους, την ειδική εκπαίδευση».
Συζητάμε όμως συνέχισε «και στη βάση συγκεκριμένης τεκμηρίωσης και αριθμών. Έχουμε τα στοιχεία, έχουμε πιά ένα λογισμικό το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα πρόβλεψης έτσι ώστε στη βάση αριθμών να δώσουμε λύσεις, είτε με κτίσιμο σχολείων στο μέλλον ή άμεσα με προσωρινές λύσεις, λυόμενες αίθουσες».
Σε ερώτηση κατά πόσον θεωρεί πως οι λυόμενες αίθουσες είναι μια καλή λύση, η Υπουργός απάντησε πως «είναι μια αναγκαία λύση και δεν έχει φανεί να επηρεάζει τη μάθηση των παιδιών. Αυτό θα πρέπει να γίνει φτάνει να είναι προσωρινή λύση και να έχουμε ξεκάθαρο στόχο για το μέλλον».
Σε ερώτηση για τα θέματα του υπερπληθυσμού που αντιμετωπίζουν όχι μόνο τα Λιβάδια αλλά και οι άλλοι Δήμοι της επαρχίας Λάρνακας, απάντησε πως «όλα αυτά τα προβλήματα που χρονολογούνται τα βλέπουμε και τα μελετάμε και γίνεται ένας προγραμματισμός. Είναι αδύνατο να λυθούν όλα άμεσα και στην επόμενη σχολική χρονιά, οπότε θα είμαστε σε θέση να δώσουμε ένα προγραμματισμό».
Ερωτηθείσα για τη διαφωνία που υπάρχει μεταξύ του Δήμου Λιβαδιών και της Κοινότητας Ορόκλινης για τον χώρο ανέγερσης νέου Δημοτικού Σχολείου, η Αθηνά Μιχαηλίδου απάντησε πως «έχουμε ήδη παρέμβει και έχουμε δώσει πρόταση. Τα Λιβάδια και η Ορόκλινη έφεραν πρόταση, αλλά δεν μπορεί να υλοποιηθεί επειδή δεν ήταν διαθέσιμο το τεμάχιο που προτάθηκε» είπε και πρόσθεσε πως «αυτό μας παίρνει λίγο πίσω, αλλά παρ’ όλα αυτά παρεμβαίνουμε με δική μας πρόταση για το κτίσιμο του σχολείου» και εντός των ημερών θα δοθεί και η τοποθεσία του.
Από την πλευρά του ο Γιάννης Παπαπέτρου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων Λυκείου Λιβαδιών, ευχαρίστησε «την Υπουργό Παιδείας για την άμεση προσέγγιση και το ενδιαφέρον της, διότι πραγματικά θέλαμε να έχουμε ανταπόκριση επειδή ζητούμε λύσεις». Συνεχίζοντας, είπε ότι «δεν βγήκαμε έξω για το θεαθήναι ή για αποκομιδή των οποιανδήποτε εντυπώσεων γιατί θέλαμε να αναδείξουμε ουσιαστικά θέματα τα οποία δημιουργεί ο υπερπληθυσμός». Όπως είπε, «ζητήσαμε από την Υπουργό την ανταπόκριση, με τη δέσμευση να επανέλθει με κάποια χρονοδιαγράμματα, ώστε και εμείς με τη σειρά μας να μιλήσουμε μαζί της για οτιδήποτε χρειάζεται και οτιδήποτε πρέπει να τεθεί ξανά».
Σε ερώτηση ποια προβλήματα προκύπτουν από τον υπερπληθυσμό, ο κ. Παπαπέτρου απάντησε πως «υπάρχουν πάντα τα ευρύτερα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη διαφορετικότητα και τα προβλήματα παραβατικότητας που αναφύονται από τη διαφορετικότητα. Δεν είναι το ίδιο να κληθεί το σύστημα να εξυπηρετήσει ένα σχολείο που έχει για παράδειγμα 500 άτομα, ανάλογα με τις προδιαγραφές του και ένα σχολείο με 636 μαθητές φέτος στο Λύκειο και του χρόνου να προβλέπονται περισσότεροι».
Τα άμεσα μέτρα συνέχισε, «πρέπει να ληφθούν από τους αρμόδιους φορείς. Στη δική μας περίπτωση τα τελευταία 4-5 χρόνια υπάρχει τεράστια αύξηση στους αριθμούς και με τη σειρά μας οφείλουμε να αναδείξουμε το συγκεκριμένο θέμα γιατί προτεραιότητα μας είναι ο άνθρωπος, τόσο τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς».
Αφού ανέφερε ότι οι Σύνδεσμοι Γονέων «είναι ο συνδετικός κρίκος και αυτή είναι η αποστολή μας» είπε ότι «η Υπουργός αναμένουμε ότι θα επανέλθει και να μας προτείνει τις άμεσες λύσεις που θέλουμε, επειδή αυτό που επιθυμούμε είναι η απάμβλυνση του συγκεκριμένου θέματος».
Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη παρευρέθηκαν οι Διευθύνσεις Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου Λιβαδιών, μέλη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, ο Επαρχιακός Επιθεωρητής Παιδείας, ο Δήμαρχος, εκπρόσωποι της Παγκύπριας και της Επαρχιακής Συνομοσπονδίας Γονέων, της ΟΕΛΜΕΚ και των Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων.