Αναβρασμός επικρατεί στον εκπαιδευτικό κόσμο τα τελευταία 24ωρα αναφορικά με την εφαρμογή του «Test to Stay» στα σχολεία. Οι αντιδράσεις που έχουν προκύψει από πλευράς εκπαιδευτικών και γονιών για το εν λόγω μέτρο, το οποίο σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης θα εφαρμοζόταν την ερχόμενη Δευτέρα, έβαλαν στον «πάγο» τα σχέδια του Υπουργείου Υγείας ούτως ώστε η όλη διαδικασία εφαρμογής του να εξεταστεί κατά τη διάρκεια σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα (17/01). Υπενθυμίζεται ότι η σύσταση που έλαβε το «πράσινο φως» του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη (12/01) αποτελεί ένα πλάνο που θα δώσει τη δυνατότητα στις επαφές κρουσμάτων να μην αυτοπεριοριστούν και με την καθημερινή υποβολή τεστ να συνεχίσουν τη φυσική τους παρουσία στις σχολικές μονάδες.
Τα σενάρια
Ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, μιλώντας στην «Κ» ανέφερε ότι τη δεδομένη στιγμή υπάρχουν δύο σκέψεις. Η πρώτη αφορά την κάλυψη όλων των σχολικών μονάδων με σημεία δειγματοληψίας. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό οι αρμόδιοι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να πηγαίνουν σημεία δειγματοληψίας στοχευμένα σε σχολεία όπου εντοπίζονται αρκετά κρούσματα, ενώ στα σχολεία όπου εντοπίζονται λιγότερα θα ζητείται από τους μαθητές να προσκομίζουν rapid test το οποίο θα διενεργείται εκτός του σχολείου. Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να καλυφθούν όλα τα σχολεία με σημεία δειγματοληψίας, κάτι το οποίο θα διαφανεί αν είναι εφικτό τη Δευτέρα, από τα σημεία που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Υπό επεξεργασία βρίσκεται και μια τρίτη σκέψη η οποία αφορά την επιστράτευση των self-test, γεγονός που θα αξιολογηθεί με το άνοιγμα των Λυκείων καθώς θα καταστεί δυσκολότερη η κάλυψη όλων των σχολικών μονάδων με σημεία δειγματοληψίας.
Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να καλυφθούν όλα τα σχολεία με σημεία δειγματοληψίας για την εφαρμογή του μέτρου «Test to Stay».
Επικουρικό...το μέτρο
To «Test to Stay», σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, αποτελεί ένα επικουρικό μέτρο, δηλαδή θα είναι επιλογή του μαθητή. Όπως εξήγησε ο κ. Αθανασίου, ο εμβολιασμένος μαθητής ο οποίος, με βάση τα μέτρα, δεν χρειάζεται να τεθεί σε αυτοπεριορισμό θα συνεχίσει να πηγαίνει κανονικά στο σχολείο. Αν όμως είναι στενή επαφή θα πρέπει να κάνει rapid test κάθε πέντε μέρες για να φοιτά στο σχολείο. Από την άλλη, ο ανεμβολίαστος μαθητής που θα είναι στενή επαφή και υποχρεούται να περιοριστεί θα έχει την επιλογή να περιοριστεί στο σπίτι του για 14 ημέρες και να ακολουθήσει τη διαδικασία που προνοείται με βάση το πρωτόκολλο, είτε να συνεχίσει να πηγαίνει στο σχολείο και να κάνει κάθε μέρα rapid test για πέντε μέρες. Σημειώνεται ότι το εν λόγω μέτρο αφορά μόνο τις σχολικές μονάδες. Δηλαδή, όταν ο ανεμβολίαστος μαθητής επιστρέψει σπίτι του μετά το σχολείο θα πρέπει να περιοριστεί και να απέχει ακόμα και από τα μαθήματα του φροντιστηρίου.
Την Δευτέρα οι τελικές αποφάσεις
Οι τελικές αποφάσεις σε σχέση με το μέτρο θα ληφθούν την ερχόμενη Δευτέρα (17/01), στις 15:00, στη διάρκεια σύσκεψης μεταξύ του Υπουργού Παιδείας, Πρόδρομου Προδρόμου, του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, του Επικεφαλής της Επιδημιολογικής Ομάδας, Κωνσταντίνου Τσιούτη, εκπροσώπων των εκπαιδευτικών οργανώσεων και οργανώσεων γονέων. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα τύχουν σχετικής ενημέρωσης και θα ανακοινωθεί και η ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής του μέτρου. Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι τα σχολεία να παραμείνουν ασφαλή και σε λειτουργία, παρέχοντας το βασικό δικαίωμα στα παιδιά για εκπαίδευση. Όπως ανέφερε ο κ. Αθανασίου, με το «Test to Stay» δίνεις το δικαίωμα στο παιδί να μην στερηθεί τη μάθηση και να παραμείνει το σχολείο σε λειτουργία. «Όταν παρακολουθείς κάθε μέρα όλους τους μαθητές, τότε καθίσταται δυνατός ο έγκαιρος εντοπισμός των κρουσμάτων, γεγονός που δεν πρόκειται να αυξήσει τη διασπορά του ιού στο σχολείο» εξήγησε, λέγοντας ότι το μέτρο θα είναι αποτελεσματικό φτάνει να γίνει σωστός χειρισμός.
Οι τελικές αποφάσεις σε σχέση με το μέτρο θα ληφθούν την ερχόμενη Δευτέρα (17/01).
Τα ερωτήματα των εκπαιδευτικών
Για ανετοιμότητα από πλευράς Υπουργείου το οποίο ανακοίνωσε και στη συνέχεια ανέστειλε την εφαρμογή του μέτρου έκανε λόγο, μιλώντας στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Θέμης Πολυβίου. Όπως είπε, η θέση της ΟΕΛΜΕΚ περιστρέφεται γύρω από την ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και όλου του προσωπικού του σχολείου, τονίζοντας ότι αν το Υπουργείο Υγείας στη σύσκεψη της Δευτέρας καταφέρει να τους πείσει με στοιχεία και δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του μέτρου τότε αυτό θα γίνει αποδεκτό. Αναφέρθηκε μάλιστα σε μια σειρά «αντιφάσεων», όπως το ότι μέχρι το μεσημέρι τα παιδιά δικαιούνται να είναι στα σχολεία και μετά να μπαίνουν σε καραντίνα και στο γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια η αντιμετώπιση της πανδημίας στηριζόταν στην απομόνωση των επαφών και των κρουσμάτων. «Θα τα γκρεμίσουμε όλα τώρα;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά. Τόνισε μάλιστα ότι για να συνεχίσει το σχολείο να λειτουργεί πρέπει να ληφθούν μέτρα που να βελτιώνουν τα υφιστάμενα πρωτόκολλα. «Υπάρχουν λεωφορεία μέσα στα οποία στριμώχνονται 50-60 παιδιά και τάξεις στις οποίες παρατηρείται συνωστισμός. Γιατί δεν λαμβάνονται μέτρα γι’ αυτά;», διερωτήθηκε επίσης ο κ. Πολυβίου.
Από την πλευρά του, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, η οποία εξέτασε το θέμα της εισαγωγής του μέτρου την Παρασκευή (14/01), ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, κ. Κώστας Χατζησάββας εξέφρασε την απογοήτευσή του για το μέτρο, λέγοντας ότι είναι επικίνδυνη πρακτική για τις ευάλωτες ομάδες. Διερωτήθηκε ακόμα πως η κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις, χωρίς διάλογο με αυτούς, οι οποίοι θα κληθούν να εφαρμόσουν το μέτρο και ζήτησε τη στήριξη της Βουλής, ώστε να παραμένουν σε απομόνωση οι επαφές. Η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, εξέφρασε δυσαρέσκεια για το μέτρο, γιατί όπως είπε «δεν υπάρχει κανάλι επικοινωνίας με τους αρμόδιους και τους ειδικούς» και χαρακτήρισε «αντιφατική, αδικαιολόγητη και ατεκμηρίωτη» την απόφαση για λειτουργία των νηπιαγωγείων, της προδημοτικής και της ειδικής εκπαίδευσης, χωρίς προσκόμιση rapid test.
Ένταση στην Επιτροπή Παιδείας
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στην Επιτροπή Παιδείας προκλήθηκε ένταση μεταξύ του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ανδρέα Καυκαλιά και του Υπουργού Παιδείας, με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ να σημειώνει ότι η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα μέτρο, που δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει. Όπως είπε ενώ προχώρησαν σε εξαγγελία, τώρα τρέχουν να δουν πώς θα εφαρμοστεί. Απαντώντας στον βουλευτή ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι υπάρχει μια πανδημία και προσπαθούν να πάρουν μέτρα, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο προτάθηκε από τους ειδικούς.
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας εξέτασε το θέμα της εισαγωγής του μέτρου Test to Stay την Παρασκευή (14/01).
Πάντως ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι «χρειάζεται διπλή ψυχραιμία», διαβεβαιώνοντας ότι από πλευράς του Υπουργείου γίνεται ό,τι είναι δυνατόν και υιοθετούνται εισηγήσεις για να βρεθούν λύσεις που να ανταποκρίνονται σε αυτές τις συνθήκες. Ο κ. Προδρόμου τόνισε πως «δεν υπάρχει νόημα να αντιδρούμε», για να σημειώσει ότι «δυστυχώς επικράτησε αναβρασμός και ανησυχία, προκαταλαμβάνοντας το τι θα γινόταν, ενώ δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια η πρακτική εφαρμογή». Όπως σημείωσε αυτή την ώρα το Υπουργείο Υγείας κάνει κάποιες διευθετήσεις και κάποιες προπαρασκευαστικές εργασίες, ώστε να δει με ποιο τρόπο είναι εφικτό να εφαρμοστεί αυτή την εισήγηση.