ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ταξίδι από τη θλίψη στη γνώση: H αλλαγή που μπορεί να φέρει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών

Γράφει η Δρ Ανθή Ξενοφώντος, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Frederick

Προωθητική Ενέργεια

Ένα κορίτσι πίστεψε βαθιά τα λόγια της μητέρας της: ότι μπορούσε να κατακτήσει ό,τι ονειρευόταν. Και ονειρεύτηκε. Στα 18 της, έφυγε από το σπίτι για να εξερευνήσει τον κόσμο, με οδηγό την αγάπη της για τον αθλητισμό και την κίνηση. Το ταξίδι της την οδήγησε σε αυτό που αρχικά πίστευε ότι ήταν μια «γυμναστική ακαδημία», αλλά σύντομα συνειδητοποίησε ότι κάτι πολύ μεγαλύτερο και βαθύτερο υπήρχε σε αυτό τον χώρο. Ήταν ένα πανεπιστήμιο — ένας χώρος όπου δεν θα γινόταν απλά μια προπονήτρια, ούτε θα μάθαινε μόνο τις τεχνικές του γυμναστηρίου. Βυθίστηκε στον κόσμο της επιστήμης της κίνησης: ανατομία, φυσιολογία, βιοχημεία, κινητική μάθηση, εργομετρική αξιολόγηση και εμβιομηχανική. Αυτή ήταν η επιστήμη που εξηγούσε πώς κινούμαστε, πώς μαθαίνουμε να εκτελούμε κινήσεις και πώς βελτιώνουμε την απόδοσή μας.

Μια μέρα, ένας καθηγητής της έθεσε μια πρόκληση: «Αυτά που διδάσκω, είναι αυτά που θέλεις και χρειάζεται να μάθεις;» Εκείνη, έκπληκτη, απάντησε: «Δεν είναι γι' αυτό που είμαι εδώ; Για να μάθω από εσάς;» Ο καθηγητής γέλασε και είπε: «Έλα μαζί μου και θα καταλάβεις ότι αυτό που πραγματικά μελετάς είναι η βαθύτερη ουσία πίσω από κάθε κίνηση — το γιατί. Γιατί συμβαίνει μια απόδοση, ένας τραυματισμός, μια αποτυχία. Γιατί αν κατανοήσεις το γιατί, τότε μπορείς να αλλάξεις πολλά».

Έτσι, ξεκίνησε το ταξίδι της μαζί του και με άλλους σαν αυτόν. Καθώς εμβάθυνε στις σπουδές της, νέα ερωτήματα αναδύονταν συνεχώς, διευρύνοντας παράλληλα το πεδίο των γνώσεών της. Βρέθηκε να συνεργάζεται με επαγγελματίες αθλητές και αθλήτριες για τη βελτίωση των επιδόσεων τους, με παιδιά με αναπηρίες σε κέντρα αποκατάστασης και με ασθενείς με χρόνιες παθήσεις σε νοσοκομεία. Συνειδητοποίησε ότι το να είναι προπονήτρια ήταν μόνο η αρχή ενός ονείρου με πολλές διαστάσεις. Κατάλαβε ότι το αληθινό της κάλεσμα ήταν να βοηθάει τους ανθρώπους — όχι μόνο βελτιώνοντας την απόδοση ενός αθλητή κατά λίγα εκατοστά, αλλά δίνοντας σε ανθρώπους τη δυνατότητα να σηκωθούν από μια καρέκλα, να ανέβουν σκάλες και να μειώσουν τις παρενέργειες των φαρμάκων τους. Ανακάλυψε ότι το πάθος της ήταν να προσφέρει ουσιαστική αλλαγή στη ζωή των ανθρώπων.

Συνειδητοποίησε ότι η αποτελεσματική αποκατάσταση μοιάζει με μια αλυσίδα μικρών κρίκων που πρέπει να ευθυγραμμιστούν και να σεβαστούν όλοι οι συμμετέχοντες. Οι γιατροί, οι φυσιοθεραπευτές, οι επιστήμονες του αθλητισμού και οι διατροφολόγοι έπρεπε να εκτιμήσουν την τέχνη της κίνησης για να επιτύχουν θετικά αποτελέσματα στην υγεία. Η αποτελεσματική επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ τους ήταν το κλειδί. Όπως είπε κάποτε ο διάσημος Αυστραλός προπονητής ράγκμπι Jack Gibson: «Μια πρωταθλήτρια ομάδα θα νικά πάντα μια ομάδα από πρωταθλητές», υπογραμμίζοντας ότι η συλλογική δουλειά και η συνεργασία είναι πιο ισχυρές από την ατομική αριστεία.

Επιστρέφοντας στην Κύπρο, συνειδητοποίησε ότι ο ρόλος του να είσαι ένας κρίκος σε αυτή την αλυσίδα σπάνια υλοποιούνταν. Υπήρχε μια τάση να υποτιμώνται τμήματα της αλυσίδας, οδηγώντας σε αναποτελεσματικότητα στην περίθαλψη και την αποκατάσταση του/της ασθενή.

Οι δαπάνες, σύμφωνα με την τελευταία δημοσιευμένη ετήσια έκθεση δαπανών του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας της Κύπρου, έφτασαν άνω του 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, επισημαίνοντας την ανάγκη για καλύτερη πρόληψη και πιο αποτελεσματικές πρακτικές*. Μέρος αυτών των δαπανών αφορούσε στα φάρμακα της μητέρας της για τον διαβήτη, και τη νοσηλεία της σε μονάδα εντατικής θεραπείας — μια τραγική εμπειρία που τέλειωσε με τον θάνατό της, τρεις ημέρες μετά την εισαγωγή της.

Εμπνευσμένη από τη θλίψη της και τις γνώσεις που απέκτησε μετά από 16 χρόνια σπουδών και εργασίας στο εξωτερικό, άρχισε να αναρωτιέται γιατί αποτυγχάνουμε να κινητοποιήσουμε το κοινό πιο αποτελεσματικά και γιατί τα προσωπικά συμφέροντα συχνά υπερισχύουν του κοινού καλού — του να γίνουμε μια πραγματική «ομάδα πρωταθλητών». Γνώριζε ότι οι μεγαλύτερες αλλαγές συχνά ξεκινούν από τα πανεπιστήμια. Έτσι, με την υποστήριξη μιας ομάδας 24 ακαδημαϊκών, ερευνητών και επαγγελματιών από όλο τον κόσμο και 22 διαφορετικών ειδικοτήτων, δημιούργησε ένα πρόγραμμα σπουδών με στόχο την αναμόρφωση του συστήματος υγείας και αποκατάστασης. Το πρόγραμμα αυτό ονομάστηκε «Επιστήμες Αθλητισμού, Άσκησης και Υγείας» και προσφέρεται από το Πανεπιστήμιο Frederick. Το όνειρο έγινε πραγματικότητα, με 4 διεθνείς εξωτερικούς κριτές να επαινούν τα υψηλά πρότυπα μάθησης και τα καινοτόμα στοιχεία του προγράμματος.

Αυτό το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών είναι κάτι περισσότερο από μια ακαδημαϊκή επιδίωξη· είναι ένα βήμα προς ένα καλύτερο μέλλον στην υγεία. Εξοπλίζει τους/τις φοιτητές/τριες με τη γνώση και τις δεξιότητες για να κάνουν πραγματική διαφορά, προωθώντας μια νέα γενιά επαγγελματιών που είναι αφοσιωμένοι/ες στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του συνάνθρωπου τους.

Εγώ έχασα τη μητέρα μου, ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορούμε να αλλάξουμε το μέλλον για άλλες μητέρες, πατέρες, αδερφές και αδερφούς. Αυτό το πρόγραμμα δημιουργήθηκε από πολλούς, αλλά ανήκει σε όλους. Μέσα από τη γνώση, την αποδοχή και τη συνεργασία των επαγγελματιών υγείας, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο υγιές και ελπιδοφόρο μέλλον. Ελάτε μαζί μας και γίνετε μέρος αυτού του συναρπαστικού ταξιδιού.

Για περισσότερες πληροφορίες για το εξ αποστάσεως πρόγραμμα στις Επιστήμες Αθλητισμού, Άσκησης και Υγείας, και για διευθέτηση συνάντησης με τις/τους Συμβούλους του Πανεπιστημίου Frederick καλέστε στα τηλέφωνα 22394394 (Λευκωσία) και 25730975 (Λεμεσός), στείλτε email στο adminfo@frederick.ac.cy ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.frederick.ac.cy/

Το νέο ακαδημαϊκό εξάμηνο αρχίζει στις 30 Σεπτεμβρίου 2024.

*Πηγή: Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας. (2022). Ετήσια Έκθεση 2022.

Η Δρ Ανθή Ξενοφώντος, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Frederick .

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Προωθητική Ενέργεια

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση