ΚΥΠΕ
Εκπαιδευτικά ζητήματα όσον αφορά την τεχνική εκπαίδευση πάντα υπάρχουν, είπε, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Γενικός Γραμματέας της ΟΛΤΕΚ Λένος Λοΐζου, επισημαίνοντας το μείζον θέμα της στελέχωσης και την ανάγκη αναβάθμισης της Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΤΕΕΚ) στην Κύπρο.
«Ζητούμε αναβάθμιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης η οποία χρονολογείται, νέες τεχνικές σχολές λόγω του ότι οι τεχνικές σχολές είναι στο σημείο να διώχνουν μαθητές και υπάρχει υπερκάλυψη στην πρωινή φοίτηση. Ζητούμε επειγόντως νέες τεχνικές σχολές εδώ και χρόνια», είπε.
«Δεν γίνεται να διώχνουμε μαθητές από την εκπαίδευση, να μη τους δίνουμε την επιλογή της τεχνικής εκπαίδευσης. Είναι ένας θεσμός που θα βοηθήσει και στην οικονομία του τόπου», πρόσθεσε.
Ο κ. Λοΐζου είπε ότι απέστειλαν ως ΟΛΤΕΚ επιστολή στον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, επισημαίνοντας για πολλοστή φορά το μείζον θέμα της στελέχωσης της Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
Σημείωσε ότι η ΜΤΕΕΚ έχει διευρυνθεί και καλύπτει πέντε πυλώνες : πρωινή φοίτηση, απογευματινά και βραδινά μαθήματα , σύστημα μαθητείας , εσπερινές τεχνικές σχολές και ΜΙΕΕΚ .
«Πάγιο αίτημα της ΟΛΤΕΚ ήταν και είναι όπως στελεχωθούν οι πιο πάνω πυλώνες με Διοικητικά στελέχη, ούτως ώστε να προσφέρεται απρόσκοπτα και ποιοτικά η εκπαιδευτική διαδικασία σε όλες τις σχολές του κάθε πυλώνα όπου και αν βρίσκονται», ανέφερε.
Συγκεκριμένα, όπως είπε, «ζητούμε θέσεις επιθεωρητών, Διευθυντές και Βοηθούς Διευθυντές για όλες τις Εσπερινές Τεχνικές Σχολές , Διοικητικές θέσεις για ΜΙΕΕΚ, , Διοικητικές θέσεις για τα Απογευματινά και Βραδινά μαθήματα, τρεις βοηθούς Διευθυντές Α΄ για τα τρία μεικτά Λύκεια – Τεχνικές Σχολές, επιπρόσθετες οργανικές θέσεις, έτσι ώστε να μονιμοποιηθεί ο μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου και συμβασιούχων».
Το "test to stay" είναι ένα μέτρο που μπήκε για τα καλά στη ζωή μας
Αναφορικά με το μέτρο "test to stay" ο ΓΓ της ΟΛΤΕΚ είπε ότι «είναι ένα μέτρο που μπήκε για τα καλά στη ζωή μας και απώτερος σκοπός μας είναι οι μαθητές να μην χάσουν μαθήματα και να συνεχιστεί η φυσική παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες».
«Έχουν εντοπιστεί από εκπαιδευτικούς αλλά και από τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας διάφορα προβλήματα όσον αφορά την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου και εμείς σαν Τεχνική Εκπαίδευση έχουμε ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς για προβλήματα που εντοπίσαμε, έτσι ώστε αυτά τα προβλήματα να λυθούν το συντομότερο, όπως η έλλειψη μονάδων επί καθημερινής βάσεως στα σχολεία. Υπό τις περιστάσεις το μέτρο είναι σωστό, νοουμένου ότι εξυπηρετεί μαθητές, οι οποίοι θέλουν να μην απουσιάζουν από το σχολείο», πρόσθεσε.
Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών είναι απαραίτητη
Αναφορικά με την Ημέρα του Εκπαιδευτικού, ο Γενικός Γραμματέας της ΟΛΤΕΚ είπε ότι στις 17 Φεβρουαρίου είναι η Ημέρα Εκπαιδευτικού, κατά την οποία η Διεύθυνση της Τεχνικής Εκπαίδευσης διοργανώνει διάφορα σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών ανά σχολείο και ανά ειδικότητα.
«Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών είναι απαραίτητη, ειδικά της Τεχνικής Εκπαίδευσης, γιατί πρέπει να ενημερώνονται όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες για να μπορούν να διδάξουν τους μαθητές. Μία μέρα δεν είναι αρκετή», κατέληξε.