ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σχολή ΤΕΠΑΚ: Τρεις λόγοι για τους οποίους ανησυχεί ο Βύρας

Πόσο έτοιμη είναι η πόλη να δεχθεί φοιτητές από το ΤΕΠΑΚ και ελλαδικά πανεπιστήμια;

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Χειροπιαστές βεβαιώσεις από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τη δημιουργία της Σχολής Θαλάσσιας Τεχνολογίας, Επιστημών και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ στο Μακένζι, περιμένει η δήμος Λάρνακας. «Δεν έχω λόγο να αμφισβητώ τις προθέσεις του Προέδρου, αλλά τον περιμένουμε να έρθει στη Λάρνακα και να κάνει τις επίσημες ανακοινώσεις», δήλωσε στον ΣΠΟΡ FM και την εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας.

Όπως εξήγησε υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους ανησυχούν:

  • Ο υπουργός Οικονομικών ακόμη να υπογράψει τη μελέτη βιωσιμότητας που κατέθεσε το ΤΕΠΑΚ από τον περασμένο Σεπτέμβριο στην κυβέρνηση
  • Δεν έχει ενταχθεί συγκεκριμένο άρθρο στον προϋπολογισμό
  • Η σχολή δεν ακούστηκε στο «State of the Union» του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Όπως σημείωσε ο κ. Βύρας, το ΤΕΠΑΚ βλέπει θετικά τη δημιουργία σχολής στη Λάρνακα, όμως εκκρεμεί η επίσημη ενημέρωσή του από την κυβέρνηση. «Δεν θέλω να δώσω το μήνυμα για ενδείξεις ότι δεν θα γίνει η σχολή, όμως έχει δύο χρόνια που μείναμε στις εξαγγελίες», τόνισε.

Είναι έτοιμη η Λάρνακα;

Στο ερώτημα εάν η Λάρνακα είναι έτοιμη να δεχθεί 400 – 500 φοιτητές του ΤΕΠΑΚ, αλλά και από παραρτήματα ελλαδικών πανεπιστημίων, ο κ. Βύρας απάντησε καταφατικά, εξηγώντας ότι η Μητρόπολη Κιτίου, ιδιώτες και ο ίδιος ο δήμος σχεδιάζουν να δημιουργήσουν αιτίες. Όπως τόνισε, για να προχωρήσουν αυτές οι ανεγέρσεις, πρέπει να είναι σίγουροι οι ενδιαφερόμενοι ότι θα δημιουργηθεί.

Μπορούν να ικανοποιηθούν όλοι από τα ελλαδικά πανεπιστήμια

Στον απόηχο της απογοήτευσης που προκάλεσαν οι αναφορές στη Βουλή ότι το παράρτημα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με το οποίο έχει συμφωνία η Λάρνακα, θα δημιουργηθεί στην ελεύθερη Αμμόχωστο, ο κ. Βύρας υπενθύμισε οδηγία που έδωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προς τα ελλαδικά πανεπιστήμια να μην πάνε μόνο σε μία πόλη. «Άρα μπορούν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες όλων», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για ένα θέμα εύκολου χειρισμού.

Επανέλαβε ότι τόσο το Μετσόβιο όσο και το Καποδιστριακό ήρθαν σε επαφή με τον δήμο Λάρνακας για δημιουργία παραρτημάτων.

Η Λευκωσία δεν μπορεί να φιλοξενήσει όλες τις σχολές

Σε σχέση με το Καποδιστριακό, ανέφερε ότι λόγω της σχέσης του με την Εκκλησία της Κύπρου μπορεί να αναμένεται ότι θα πάει στη Λευκωσία, όμως την ίδια ώρα εξέφρασε αμφιβολία για το εάν μπορεί η πρωτεύουσα να φιλοξενήσει όλες τις σχολές τους πανεπιστημίου, γιατί η πρόθεση είναι να δημιουργήσει παραρτήματα για όλες τις σχολές. Η Λάρνακα είναι έτοιμη, όπως και άλλες πόλεις, να φιλοξενήσουν σχολές του Καποδιστριακού, τόνισε ο κ. Βύρας.

Την ίδια ώρα ο δήμος Λάρνακας βρίσκεται σε επαφή με τον ΘΟΚ για δημιουργία της δραματικής του σχολής στην πόλη. Είναι θέμα του ΘΟΚ το πότε θα κατυαλήξει η συζήτηση, σημείωσε, εξηγώντας ότι το έργο εντάσσεται σε ένα μεγάλο πλάνο του ΘΟΚ για δημιουργία υποδομών του σε διάφορες πόλεις.

Επενδύσεις εκατομμυρίων

Επίσης αναφέρθηκε σε επενδύσεις εκατομμυρίων που δρομολογούνται στην πόλη, ιδιαίτερα στην περιοχή που φιλοξενούσε τις δεξαμενές πετρελαιοειδών.

Έκανε λόγο για επενδύσεις, όπως 200 – 300 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες θα ανακοινωθούν από τους ιδιώτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση