ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μπάζει νερά το πλαίσιο με τα τετράμηνα

Υποδείξεις της Νομικής Υπηρεσίας με αφορμή τη γνωμάτευση που ζήτησε το υπουργείο Παιδείας για τη διαρροή στα Ν. Ελληνικά

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Τα πάνω κάτω με τις εξετάσεις τετραμήνων έχει φέρει η διαρροή του εξεταστικού δοκιμίου των Νέων Ελληνικών της Γ’ Λυκείου, την ώρα που η γραπτή αξιολόγηση βρισκόταν σε εξέλιξη. Σχεδόν πέντε χρόνια μετά τη νομοθετική εισαγωγή τους (2017), οι τετραμηνιές αξιολογήσεις δέχθηκαν ένα σοβαρό πλήγμα σε βαθμό που να εκφράζονται, σε πολιτικό επίπεδο, απόψεις για κατάργησή τους. Θέση που δεν φαίνεται να συμμερίζεται ο εκπαιδευτικός κόσμος ο οποίος αξιολογεί θετικά τη μέχρι σήμερα εμπειρία των γραπτών αξιολογήσεων του Ιανουαρίου. Ωστόσο από τη διαρροή ήλθαν στην επιφάνεια οργανωτικές και νομοθετικές αδυναμίες οι οποίες εκ των πραγμάτων θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Το θέμα των κενών που εμφανίσθηκαν θέτουν οι οργανωμένοι εκπαιδευτικοί αλλά και η Νομική Υπηρεσία στην οποία στράφηκε το Υπουργείο Παιδείας ζητώντας καθοδήγηση για τον χειρισμό του όλου ζητήματος. Δηλαδή εάν προκύπτει ζήτημα ευθυνών και πως αυτές θα αποδοθούν. Η απάντηση της Νομικής Υπηρεσίας, το περιεχόμενο της οποίας είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», εστιάζει στο ίδιο το πλαίσιο με το οποίο πραγματοποιούνται οι εξετάσεις του Ιανουαρίου. Άποψη που προκαλεί δικαιολογημένα ερωτηματικά. Την ίδια ώρα η διαρροή του δοκιμίου έδωσε τροφή στον προεκλογικό διάλογο με δυο υποψηφίους να τάσσονται υπέρ της κατάργησης των τετραμήνων ως μέτρο ριζικής αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων. Θέση που δεν βρίσκει σύμφωνη την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους μαθητές οι οποίοι θεωρούν πως οι εξετάσεις του Ιανουαρίου βοηθούν τις επιδόσεις τους.

Εσωτερική έρευνα προκειμένου να διαφανεί εάν υπήρχε προσωπικό συμφέρον από τη διαρροή του δοκιμίου Νέων Ελληνικών εισηγείται η Νομική Υπηρεσία στο Υπουργείο Παιδείας

Εσωτερική έρευνα

Χαρακτηρίζοντας τη διαρροή ως ένα ατυχές περιστατικό και σε μια προσπάθεια διαχείρισης των σφοδρών επικρίσεων και επιπτώσεων στις εξετάσεις, το υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τη Νομική Υπηρεσία γνωμάτευση εάν η ενέργεια αποκάλυψης του δοκιμίου συνιστά ποινικό αδίκημα ή πλημμέλημα. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές της «Κ», ο Γενικός Εισαγγελέας απάντησε στον υπουργό Παιδείας ωστόσο τα όσα αναφέρονται στην επιστολή μάλλον περιπλέκουν παρά ξεκαθαρίζουν το όλο ζήτημα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην επιστολή ο Γενικός Εισαγγελέας ζητά από το υπουργείο Παιδείας να κάνει εσωτερική έρευνα προκειμένου να ξεκαθαρίσει εάν ο απώτερος στόχος του αποστολέα του γραπτού μηνύματος (SMS) ήταν η απλή δημοσιοποίηση του περιγράμματος των εξετάσεων ή η διαρροή για άλλους λόγους. Δεύτερον να εντοπισθεί εάν το γραπτό μήνυμα είχε ως παραλήπτες πρόσωπα που είχαν επαγγελματικό συμφέρον, αναφορά που παραπέμπει σε ιδιωτικά φροντιστήρια. Τα στοιχεία που ζητούνται θεωρούνται σημαντικά προκειμένου η Νομική Υπηρεσία να αποκρυσταλλώσει άποψη για τη φύση του αδικήματος.

Κανονισμοί

Η Νομική Υπηρεσία με αφορμή τη διαρροή εστιάζει και στο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο διέπει τις εξετάσεις του Ιανουαρίου. Εν αντιθέσει με τις εξετάσεις του καλοκαιριού από την διερεύνηση του όλου ζητήματος η Νομική Υπηρεσία υποδεικνύει πως δεν υπάρχουν κανονισμοί οι οποίοι διέπουν τα τετράμηνα. Στην επιστολή ως μέτρο ενίσχυσης των νομοθετικών κενών που φαίνεται να υπάρχουν υπάρχει η σύσταση για κανονισμούς παρόμοιους με αυτούς των τελικών εξετάσεων ως μέτρο αντιμετώπισης παρόμοιων περιστατικών.

Οι εκπαιδευτικοί

Η αναστάτωση που προκλήθηκε από τη διαρροή αρχικά και διακοπή των εξετάσεων στη συνέχεια είχε ως αποτέλεσμα και τις έντονες επικρίσεις εκπαιδευτικών κατά του υπουργείου Παιδείας για τον τρόπο διαχείρισης του όλου ζητήματος. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις εστίασαν, περισσότερο, στην ψυχολογική αναστάτωση των εξεταζόμενων διαφωνώντας με την απόφαση πραγματοποίησης των εξετάσεων την ίδια μέρα με τη συμμετοχή 6.781 μαθητών/μαθητριών σε 63 σχολεία. Ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΟΕΛΜ Δημήτρης Ταλιαδώρος μιλώντας στην «Κ» χαρακτήρισε το περιστατικό λυπηρό σπεύδοντας να διευκρινίσει πως η διαρροή δεν έχει να κάνει με το δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο. Ωστόσο ο κ. Ταλιαδώρος παραδέχθηκε πως δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας στα ιδιωτικά σχολεία, επικαλούμενος σχετική τοποθέτηση του ίδιου του Πρόδρομου Προδρόμου ενώπιον της Βουλής. Την ώρα που γίνονται δημόσιες τοποθετήσεις για κατάργηση των εξετάσεων του Ιανουαρίου ο κ. Ταλιαδώρος χαρακτηρίζει θετική τη μεταρρύθμιση των τετραμήνων στις οποίες ωστόσο εντοπίζει οργανωτικές αδυναμίες. Σε μια γενική αποτίμηση ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ θεωρεί πως οι εξετάσεις τετραμήνου βοηθούν τόσο τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς.

Διαρροή - τροφή στον προεκλογικό

Το γραπτό μήνυμα για το δοκίμιο των Νέων Ελληνικών δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός προεκλογικής κονίστρας. Εάν υπάρχει κάτι ενδιαφέρον από τις τοποθετήσεις των τριών βασικών υποψηφίων αυτό είναι η αρνητική προσέγγιση των εξετάσεων του Ιανουαρίου από τους Νίκο Χριστοδουλίδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη. Πέρα από τα τετριμμένα καταδίκης και απόδοσης ευθυνών, η απόλυτη αρνητική τοποθέτηση του κ. Μαυρογιάννη προκάλεσε την αντίδραση του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ προανήγγειλε κατάργηση των τετραμήνων εάν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Κατάργησή τους, προανήγγειλε και το επιτελείο Χριστοδουλίδη βάζοντας ως προϋπόθεση το αποτέλεσμα της αξιολόγησης που θα τύχουν. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου σήκωσε το γάντι πλην όμως κράτησε χαμηλούς τόνους απαντώντας πως η «σύνδεση των τετραμήνων με μια απαράδεκτη διαρροή, δεν κολλά». Καταδικάζοντας το περιστατικό πρότεινε επαναξιολογήσει των όσων έχουν αποφασισθεί για τις εξετάσεις του Ιανουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X