ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φάκελος κινητά στα σχολεία - Οι προεκτάσεις και οι αντιδράσεις

Για το ζήτημα της απαγόρευσης ο σχολικός ψυχολόγος, Γιώργος Πογιατζής αναλύει στην «Κ» τα θετικά και τα αρνητικά του μέτρου

Του Μάριου Χριστοφή

Του Μάριου Χριστοφή

Στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγείται σε δύο βδομάδες το νομοσχέδιο που προνοεί την απαγόρευση της χρήσης κινητού τηλεφώνου στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης. Το νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί, μετά τη σύμφωνη γνώμη της ΟΕΛΜΕΚ και των περισσότερων κομμάτων, πλην του ΑΚΕΛ, ενώ ο ΔΗΣΥ θα συνεχίσει τη διαβούλευση και εντός των επόμενων ημερών θα τοποθετηθεί και επίσημα στην Ολομέλεια. Από την άλλη κατά της πρότασης του Υπουργείου Παιδείας εμφανίζεται η ΠΣΕΜ (Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών) καθώς θεωρεί πως με την απαγόρευση χρήσης των κινητών δεν επιλύεται οποιαδήποτε πρόβλημα. Για το ζήτημα της απαγόρευσης ο σχολικός ψυχολόγος, Γιώργος Πογιατζής αναλύει στην «Κ» τα θετικά και τα αρνητικά του εν λόγω μέτρου.

Σημειώνεται ότι το κινητό στη Δημοτική Εκπαίδευση απαγορεύεται, ενώ στη Μέση Εκπαίδευση επιτρέπεται κατά τις ώρες του διαλείμματος.

Υπ. Παδείας: Θεωρούμε επιβεβλημένη την ανάγκη να έχουμε έγκριση της εισήγησής μας

Η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, στη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας ανέφερε πως σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα που υπάρχουν παγκόσμια, αλλά και στην Κύπρο, κατά το διάλειμμα δημιουργούνται ευκαιρίες στα παιδιά να κάνουν κατάχρηση του κινητού και οδηγεί σε παραβατικές συμπεριφορές. Η κα Μιχαηλίδου τόνισε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους πως αυτό που ενδιαφέρει το υπουργείο είναι η ψυχική τους υγεία, εκτός από τη σωματική που έχει να κάνει με τις ζαλάδες, με πονοκεφάλους που έχουν παρουσιαστεί, που έχουν αναφερθεί, λέγοντας πως σημαντικά στοχεία είναι η απομόνωση, η αποξένωση, η διασύνδεση της χρήσης με χαμηλά μαθησιακά αποτελέσματα. «Γι’ αυτό και εμείς πρέπει να παρέμβουμε», πρόσθεσε. Τα κριτήριά τους, είπε η υπουργός Παιδείας, είναι καθαρά παιδαγωγικά, «άρα τα επιχειρήματά μας στηρίζονται στο ότι θέλουμε ένα σχολείο υγιές, ένα σχολείο μακριά από εξαρτήσεις, ένα σχολείο, το οποίο να δημιουργεί ευκαιρίες στα παιδιά να μιλούν, να συζητούν, να έχουν δημιουργικές ασχολίες κατά την ώρα του διαλείμματος», προσθέτοντας ότι και το διάλειμμα είναι σχολικός χρόνος, που μπορεί να αξιοποιηθεί διαφορετικά. «Συνεπώς, θεωρούμε επιβεβλημένη την ανάγκη να έχουμε έγκριση της εισήγησής μας, η οποία είναι ισορροπημένη, δεν αφορά σε πλήρη απαγόρευση, αφορά στη μεταφορά του κινητού, απενεργοποιημένου, στην τσάντα, αφορά στο να έχουμε θυρίδες στα σχολεία μας», σημείωσε.

Θετικοί Μυλωνάς – ΟΕΛΜΕΚ

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς και ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος θεωρούν θετική την εισήγηση του αρμόδιου Υπουργείου. Ο κ. Μυλωνάς δήλωσε στην εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ»  και στην Οριάνα Παπαντωνίου, πως συμφωνεί απόλυτα, λέγοντας: «αν ήταν δυνατό, όσο λιγότερο τα παιδιά έχουν επαφή με τον κόσμο του διαδικτύου, κατά την ταπεινή μου άποψη από αυτά που έχω διαβάσει, έχω ακούσει και έχω συζητήσει με επιστημονικό προσωπικό λένε λιγότερο χρόνο εξού και διαφορές χώρες όπως Σκανδιναβία, Γαλλία, Ιταλία περιορίζουν τον χρόνο χρήσης των έξυπνων συσκευών». Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο κ. Ταλιαδώρος, μιλώντας στη «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ», τονίζοντας πως η εισήγηση του υπουργείου Παιδείας είναι κάτι καλύτερο από αυτό που ισχύει σήμερα. «Εγώ νιώθω ότι εκπαιδεύουμε τη νέα γενιά, πρέπει να της μάθουμε κάποια όρια και οι 5 ώρες το πρωί είναι για άλλο σκοπό. Το νομοσχέδιο θα αξιολογηθεί και εύχομαι να μη χρειαστεί πολύ σύντομα να τροποποιηθεί», κατέληξε ο κ. Ταλιαδώρος.

Όχι ΑΚΕΛ – Επιφυλάσσεται σε μέτρα η ΠΣΕΜ

Το ΑΚΕΛ μέσω του Χρίστου Χριστόφια τοποθετήθηκε στην Επιτροπή Παιδείας κατά της εν λόγω πρότασης δηλώνοντας πως ως ΑΚΕΛ εξαρχής κατέθεσε τη διαφωνία του, «θεωρούμε ότι το σχολείο έχει πρώτιστα ρόλο παιδαγωγικό να παίξει για να μπορούμε να διαπαιδαγωγήσουμε με σωστό τρόπο τα παιδιά μας, να κάνουν σωστή χρήση της τεχνολογίας, των κινητών τηλεφώνων στον βαθμό που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει». Συνεχίζοντας ο βουλευτής είπε ότι θεωρούν πως με την απαγόρευση απλώς «θα εντείνουμε το κλίμα αστυνομοκρατίας στα σχολεία. Θα μετατρέψουμε τους εκπαιδευτικούς την ώρα των διαλειμμάτων σε αστυνομικούς που θα επιθεωρούν την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων αντί να δώσουμε έμφαση με την εισαγωγή και άλλων τέτοιων προγραμμάτων στα αναλυτικά προγράμματα της εκπαίδευσης με τρόπο που οι μαθητές και οι μαθήτριες να αξιοποιούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό την τεχνολογία», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, η ΠΣΕΜ θεωρεί πως με την απαγόρευση χρήσης των κινητών δεν επιλύεται οποιαδήποτε πρόβλημα, εξαπολύοντας παράλληλα πυρά προς το υπουργείο Παιδείας. Η εκπρόσωπος της ΠΣΕΜ, Ευρυδίκη Χριστοφίδη, σε δηλώσεις της στην «Κ» ανέφερε «εμείς γενικά είμαστε ενάντια στην επέκταση της απαγόρευσης τις ώρες των διαλειμμάτων, για σειρά λόγων. Καταρχάς, η απαγόρευση για τους συγκεκριμένους λόγους που επικαλούνται, δεν επιλύει οποιοδήποτε πρόβλημα. Οι αιτίες που προκαλούν τον εκφοβισμό ή η λάθος χρήση κινητών τηλεφώνων π.χ. ο τζόγος, δεν έχουν ωράριο. Όποτε το μόνο που πετυχαίνει το Υπουργείο είναι να κρύβει το πρόβλημα κάτω από χαλάκι και να μην ασχολείται με την ουσία του, αλλά ούτε και με την αποτελεσματική λύση του». Σύμφωνα με την Ευρυδίκη Χριστοφίδη η απαγόρευση μεγαλώνει την απόσταση μεταξύ καθηγητών και μαθητών ενώ ενισχύει όχι μόνο το κλίμα αστυνόμευσης που ήδη επικρατεί στα σχολεία αλλά δημιουργεί και νέες εστίες σύγκρουσης ανάμεσα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. «Θα παίζουμε κρυφτό μέσα στα σχολεία τώρα και για κινητά. Προκαλεί αναστάτωση, χωρίς το όφελος να αξίζει τον κόπο», τόνισε η εκπρόσωπος της ΠΣΕΜ, αναφέροντας «επιφυλασσόμαστε για κάθε μέτρο».

Τα θετικά και τα αρνητικά του μέτρου

«Η συζήτηση σχετικά με την κατάργηση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία εγείρει παράλληλα διαχρονικά σημαντικές εκπαιδευτικές, ψυχολογικές και κοινωνικές προκλήσεις» είπε στην «Κ» ο σχολικός ψυχολόγος, Γιώργος Πογιατζής, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα μέτρο που επιδρά σε διαφορετικούς τομείς της ανάπτυξης των εφήβων, προσφέροντας τόσο οφέλη όσο και προκλήσεις.

Τα κινητά ταποτελούν πηγή αποπροσανατολισμού

Σύμφωνα με τον κ. Πογιατζή ένας από τους βασικούς λόγους για την απαγόρευση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων είναι η μείωση των περισπασμών που προκαλούν στη μαθησιακή διαδικασία. Τα κινητά ταποτελούν πηγή αποπροσανατολισμού, καθώς οι μαθητές συχνά τα χρησιμοποιούν για μη εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως τα κοινωνικά δίκτυα και τα παιχνίδια. Η απομάκρυνση αυτών των περισπασμών μπορεί να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία, βελτιώνοντας την ενεργή συμμετοχή των μαθητών και την κατανόηση του μαθησιακού υλικού. Παράλληλα, η κατάργησή τους μπορεί να περιορίσει τη δυνατότητα ψηφιακού εκφοβισμού (cyberbullying), ένα φαινόμενο που ενισχύεται από την αδιάλειπτη πρόσβαση σε ψηφιακά εργαλεία.
Το σχολικό περιβάλλον γίνεται έτσι πιο ασφαλές, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση θετικού ψυχολογικού κλίματος. Επιπλέον, μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, ενθαρρύνοντας την άμεση επικοινωνία και αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητών. Στην εποχή της ψηφιακής επικοινωνίας, όπου μεγάλο μέρος της κοινωνικής ζωής των εφήβων εκτυλίσσεται μέσω των κοινωνικών δικτύων, η φυσική αλληλεπίδραση προσφέρει πολύτιμες ευκαιρίες για την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και την ενίσχυση των διαπροσωπικών σχέσεων. Ταυτόχρονα, η περιορισμένη χρήση των κινητών ενδέχεται να βοηθήσει στην προστασία της ψυχικής υγείας των μαθητών, αφού η συνεχής έκθεση στα κοινωνικά μέσα και η ανάγκη για κοινωνική αποδοχή δημιουργούν συχνά άγχος και ανταγωνισμό μεταξύ των εφήβων. Επίσης μπορεί να λειτουργήσει ως μια μορφή «αποσύνδεσης» από αυτή την ψηφιακή πίεση, παρέχοντας στους μαθητές την ευκαιρία να αποστασιοποιηθούν και να επικεντρωθούν στη μάθηση και την προσωπική ανάπτυξη.

«Θεωρούν ότι περιορίζουν την ελευθερία τους»

Από την άλλη ο κ. Πογιατζής σημείωσε πως το συγκεκριμένο μέτρο ενδέχεται να επιφέρει και αρνητικές επιπτώσεις  τόσο στον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης όσο και στον τρόπο αντίδρασης από πλευράς των εφήβων. Όπως ανέφερε ο κ. Πογιατζής στην ψηφιακή εποχή, τα κινητά αποτελούν σημαντικά εργαλεία εκπαίδευσης, παρέχοντας πρόσβαση σε πληροφορίες. Η απομάκρυνση αυτών των εργαλείων από το σχολικό περιβάλλον μπορεί να περιορίσει την ευκαιρία των μαθητών να αξιοποιήσουν τις ψηφιακές δεξιότητες που είναι απαραίτητες στον σύγχρονο κόσμο. Επιπρόσθετα, αποτελούν μέσο άμεσης επικοινωνίας μεταξύ των μαθητών και των γονέων, ιδίως σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Η απαγόρευση της χρήσης τους ενδέχεται να προκαλέσει ανησυχία, τόσο στους μαθητές όσο και στους γονείς. Μια ακόμα σημαντική πτυχή σύμφωνα με τον κ. Πογιατζή, που πρέπει να εξεταστεί είναι η πιθανή αντίδραση των μαθητών στην εφαρμογή της πολιτικής αυτής. Οι έφηβοι βρίσκονται σε μια κρίσιμη φάση ανάπτυξης της αυτονομίας τους και συχνά αντιδρούν σε κανονισμούς που θεωρούν ότι περιορίζουν την ελευθερία τους. Η απαγόρευση των κινητών μπορεί να θεωρηθεί ως καταπιεστική από τους μαθητές, οδηγώντας σε σύγκρουση με το εκπαιδευτικό προσωπικό. Αυτή η ένταση ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά το σχολικό κλίμα, αυξάνοντας τη δυσαρέσκεια και τη μη συμμόρφωση των μαθητών. Τέλος, μπορεί να περιορίσει τη συμμετοχή των μαθητών στις ψηφιακές κοινότητες και στις διαδικτυακές τους σχέσεις, που πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης κοινωνικής ζωής. Η απομάκρυνση από αυτά τα δίκτυα μπορεί να δημιουργήσει συναισθήματα αποξένωσης ή αποκλεισμού για ορισμένους μαθητές, επηρεάζοντας αρνητικά την ψυχική τους υγεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μάριου Χριστοφή

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X