ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: Πώς απαντά η «Φωνή» στις δηλώσεις ΥΠΑΝ

Θέτει τέσσερα ερωτήματα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ανακοίνωση με την οποία απαντά στις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, Πρόδρομου Προδρόμου, για την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, εξέδωσε το Συμβούλιο «Φωνή».

Αυτούσια η ανακοίνωση 

Το Συμβούλιο Φωνή εκφράζει την δυσαρέσκεια και απογοήτευση του προς τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, Πρόδρομο Προδρόμου ότι δεν έχουν γίνει ακόμη οι κατάλληλες προετοιμασίες από πλευράς Υπουργείου αναφορικά με την εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία.

Ο κ. Υπουργός, στις 19 Οκτωβρίου 2021 δήλωνε ότι «το Υπουργείο από το 2016 έχει διατυπώσει με σαφήνεια την πολιτική του σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο θέμα και έχει δηλώσει ξεκάθαρα τη δέσμευσή του να διασφαλίζει την πρόσβαση παιδιών και νέων σε ολιστική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση». Παράλληλα, το ίδιο Υπουργείο «αναγνωρίζει τη σημαντικότητα της πρόληψης, θέτοντας στο επίκεντρο των προσπαθειών του την προώθηση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία» όπως αυτά συμπεριλαμβάνονται, στο Σχέδιο Δράσης της Εθνικής Στρατηγικής. Υπενθυμίζουμε εξάλλου ότι το Σχέδιο Δράσης αποτελεί απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου καθιστώντας το δεσμευτικό έναντι όλων των Κυβερνητικών Υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα από τις δηλώσεις του Υπουργού εγείρονται τα πιο κάτω ερωτήματα;

  •  Πώς το Υπουργείο προχωρεί στην υλοποίηση των δεσμεύσεων του ως καθορίζονται στην Εθνική Στρατηγική;
  • Tι ενέργειες έχουν ήδη εφαρμοστεί από το Υπουργείο για την προετοιμασία του συστήματος όπως καθορίζεται στο Σχέδιο Δράσης 2021-2023;
  • Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της αναγκαστικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία;
  • Είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αποτελεί σημαντικό μέτρο πρωτογενούς πρόληψης σε θέματα σεξουαλικής κακοποίησης και βίας καθώς συμβάλλει στην ενδυνάμωση των παιδιών και στην ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων, ώστε αυτά να λαμβάνουν αποφάσεις για τον εαυτό τους προστατεύοντας τα από κινδύνους θυματοποίησής τους. Αποφάσεις του ΕΔΑΔ εξάλλου την αναγνωρίζουν ως κεκτημένο δικαίωμα κάθε παιδιού στο οποίο δεν χωρά καμία πολιτική αναβολή ή καθυστέρηση.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Το 2022, το Σπίτι του Παιδιού διαχειρίστηκε ως τώρα 330 υποθέσεις παιδιών σεξουαλικής κακοποίησης. Το 2021 τα νούμερα υποθέσεων άγγιξαν τα 481 παιδιά. Είναι εμφανές ότι τα συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης δεν θα μπορέσουν ποτέ να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, έως ότου τα ίδια τα παιδιά ενδυναμωθούν και αποκτήσουν δεξιότητες έτσι ώστε να μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Δεν υπάρχει καλύτερη απάντηση από την εφαρμογή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης άμεσα και με τρόπο ο οποίος να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους αυξημένους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται τα παιδιά μας.

Πότε επιτέλους θα δώσουμε στα παιδιά τα καλύτερα εφόδια για να μπορούν να αναγνωρίσουν, να αντιμετωπίσουν και να προστατευτούν από τη σεξουαλική κακοποίηση ή εκμετάλλευση τους;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση