ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υποχωρούν ημερήσια κρούσματα και νοσηλείες

Σταδιακή εκτόνωση της πανδημίας δείχνουν οι επιδημιολογικές καταγραφές των τελευταίων ημερών

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σε τροχιά καθόδου βρίσκονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι ημερήσιοι επιδημιολογικοί δείκτες, εξέλιξη που φαίνεται να επιβεβαιώνει τις επιστημονικές απόψεις για κορύφωση της τελευταίας έξαρσης του ιού περί τα μέσα Ιανουαρίου. Η σταδιακή υποχώρηση που καταγράφεται στα ημερήσια κρούσματα και νοσηλείες από τις 8 Ιανουαρίου, θεωρείται σημάδι απόδοσης των μέτρων που έχουν ληφθεί με κύριο χαρακτηριστικό τους αυστηρούς υγειονομικούς ελέγχους. Ωστόσο οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρουσιάζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για την εξέλιξη της πανδημίας το επόμενο διάστημα, αναμένοντας να δουν αν οι σημερινές τάσεις συνεχισθούν. Οι απόψεις που υπάρχουν θέλουν ένα δύσκολο Ιανουάριο και ένα Φεβρουάριο όπου θα σημάνει λήξη του συναγερμού που υπάρχει. Στην περίπτωση της Κύπρου η υποχώρηση που καταγράφεται έχει επιπρόσθετη αξία αν ληφθούν υπόψη δυο στοιχεία. Πρώτον τον ιδιαίτερα υψηλό αριθμό τεστ ανίχνευσης του ιού ο οποίος εκτός από τα Σαββατοκύριακα κινείται σταθερά πολύ πάνω τις 100 χιλιάδες. Δεύτερον το άνοιγμα της εκπαίδευσης η οποία αν και αύξησε του επιδημιολογικούς δείκτες δεν συνέβαλε, όσο αναμενόταν, στην επιδημιολογική επιβάρυνση. Υπάρχει και ένα τρίτο στοιχείο που αφορά το αποτύπωμα των γιορτών της Πρωτοχρονιάς για το οποίο εκφραζόντουσαν ανησυχίες οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκαν.

Οι δείκτες

Με βάση την τελευταία επιδημιολογική αναφορά (13/01/2022 Πέμπτη) εντοπίσθηκαν 3,103 (ποσοστό θετικότητας: 2,54%) νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 218,374. Συνολικά την Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν 122,016 τεστ ανίχνευσης της νόσου Μια μέρα πριν με λιγότερο αριθμό τεστ ανίχνευσης του ιού εντοπίσθηκαν 3,197 (ποσοστό θετικότητας: 2,85%) νέα περιστατικά της νόσου COVID-19. Η ίδια τάση καταγράφεται και στις νοσηλείες. Την Πέμπτη 259 ασθενείς COVID-19 τυγχάνουν νοσηλείας, από τις οποίες οι 87 σε σοβαρή κατάσταση. Ποσοστό 74,91% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού. Την περασμένη Τετάρτη ανακοινώθηκαν 266 νοσηλείες από τις οποίες οι 93 σε σοβαρή κατάσταση. Ποσοστό 76,32% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού.

Οι εκτιμήσεις

Η μικρή υποχώρηση που καταγράφουν οι επιδημιολογικοί δείκτες τις τελευταίες μέρες καταγράφεται και στην διεθνή επιδημιολογική κατάταξη των χωρών, με την Κύπρο από την πρώτη θέση που βρισκόταν το προηγούμενο διάστημα έχει πέσει στην τρίτη θέση, κάτω από την Ανδόρα και το Σαν Μαρίνο και σε μικρή απόσταση, μπροστά, από την Γαλλία. Ωστόσο η κατάσταση είναι εύθραυστη κατά τους επιστήμονες οι οποίοι συνεχίζουν να ανησυχούν πως ο μήνας Ιανουάριος θα είναι δύσκολος. Στο σενάριο που δεν παρατηρηθεί το φαινόμενο τα ημερήσια κρούσματα να ανέβουν πάνω από τις 5 χιλιάδες, σε μια τέτοια περίπτωση η Κύπρος θα καταφέρει να περάσει την τελευταία έξαρση χωρίς το σύστημα υγείας, που είναι το ζητούμενο, να φθάσει στα όριά του. Οι ίδιες απόψεις θεωρούν ως καθοριστική περίοδο για την εξέλιξη της πανδημίας το επόμενο δεκαήμερο όταν στο σύστημα ανίχνευσης θα μπει και η πρώτη εβδομάδα ανοίγματος της εκπαίδευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση