Ένα τεράστιο βήμα για την επαναφορά και στην ταξιδιωτική κανονικότητα φέρεται να αποτελεί η νέα ανακοίνωση με την -από κοινού- σύσταση τόσο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC) όσο και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA).
Σύμφωνα με τις νέες λοιπόν συστάσεις προτείνεται χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων προστασίας που αφορά τις αεροπορικές δραστηριότητες και περιλαμβάνει την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, τόσο στους χώρους των αεροδρομίων όσο και εντός των αεροσκαφών, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Δευτέρα, 16 Μαίου.
Επισημαίνεται παρ’όλα αυτά πως η χρήση της μάσκας συνεχίζει να αποτελεί μία από τις καλύτερες προφυλάξεις κατά της μετάδοσης και διασποράς του Covid-19 ενώ προστίθεται πως οι κανονισμοί θα συνεχίζουν να διαφέρουν αναλόγως της αεροπορικής εταιρείας (δηλαδή παρά τη σύσταση οι εταιρείες διατηρούν το δικαίωμα καταρτισμού του δικού τους πρωτοκόλλου) ενώ υπογραμμίζεται πως οι ευάλωτοι επιβάτες οφείλουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την ενδεδειγμένη προστατευτική μάσκα ασχέτως συστάσεων.
Μιλώντας στην «Κ» ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής Δρ Πέτρος Καραγιάννης ανέφερε πως σε ότι αφορά την Κύπρο αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν έχει τεθεί ακόμη επί τάπητος προσθέτοντας πως ο ίδιος υποδέχθηκε με μεγάλη έκπληξη την εν λόγω σύσταση. Αντιλαμβανόμενος τους λόγους τους οποίους προέτρεψαν τους δύο οργανισμούς να προχωρήσουν σε αυτή την ιδιαίτερα σημαντική χαλάρωση δήλωσε παράλληλα προβληματισμένος αφού θεωρεί πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα μεγάλο «άνοιγμα» που ενδέχεται να επιφέρει πισωγύρισμα στην επιδημιολογική εικόνα.
«Θεωρώ κάπως πρόωρη την εν λόγω σύσταση» δήλωσε λέγοντας πως υπάρχουν σημεία εντός των αεροδρομίων -αναφέροντας χαρακτηριστικά τις ουρές των check-in, τις αίθουσες αναμονής αλλά και τους ιμάντες στους οποίους καταφθάνουν οι αποσκευές- οι οποίοι θεωρούνται υψηλού συγχρωτισμού ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε και σε ότι αφορά την κατάργηση της μάσκας εντός των αεροσκαφών.
Αναμένεται μάλιστα να ζητηθεί η άποψη των επιδημιολόγων από τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα με τον Δρ Καραγιάννη να δηλώνει την αντίθεση του τουλάχιστον στο παρόν στάδιο. Ανέφερε μάλιστα πρόσφατο παράδειγμα κυβερνητικού πάρτυ στις ΗΠΑ, το οποίο συγκέντρωσε πέραν των 2.500 κόσμου χωρίς οποιοδήποτε προστατευτικό μέτρο κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την διασπορά του ιού (χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ΥΠΕΞ, μέλη της Κυβέρνησης αλλά και ανταποκριτές).
Από πλευράς Υπουργείου Υγείας δεν υπάρχει στο παρόν στάδιο επίσημη ενημέρωση για οποιεσδήποτε συζητήσεις μεταξύ του υπουργού και της ομάδας των επιδημιολόγων ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι επερχόμενες γενναίες χαλαρώσεις που θα εκκινήσουν την 15η Μαίου. Λόγω του μεγάλου όγκου των χαλαρώσεων που θα λάβουν χώρα, παρατηρείται μία στάση αναμονής σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι καθ΄ώς και το τι αντίκτυπο θα έχουν στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Όπως μας διευκρίνισε όμως ο λειτουργός επικοινωνίας του αρμόδιου υπουργείου, Κωνσταντίνος Αθανασίου είναι ένα από τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος στην επόμενη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί.