Όλο και πυκνώνουν οι εκκλήσεις του Κέντρου Αίματος που καλεί τον κόσμο να σπεύσει για αιμοδοσία, με το θέμα να προβληματίζει σχετικά με τα αποθέματα που υπάρχουν καθώς και τους λόγους που παρατηρείται αυτή η έλλειψη.
Η «Καθημερινή» επικοινώνησε με την Προϊστάμενη του Κέντρου Αίματος, κυρία Άντρη Παναγιώτου που επιβεβαίωσε μεν την ένταση των προσπαθειών για εξεύρεση αιμοδοτών όμως παράλληλα παρουσιάστηκε καθησυχαστική σε σχέση με τα αποθέματα αίματος που υπάρχουν στο Κέντρο υπερτονίζοντας ότι δεν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.
Αρκετοί από τους πολίτες που έχουν νοσήσει με Covid-19 έχουν χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης
Γιατί παρατηρείται έλλειψη
Στους λόγους που παρατηρείται η έλλειψη επικεντρωθήκαμε αρχικά αφού ο κορωνοιός φέρεται να έχει αποτελέσει τροχοπέδι για τη διατήρηση των αποθεμάτων αίματος δυσκολεύοντας την όλη προσπάθεια. Όπως μας διαβεβαίωσε η κυρία Άντρη Παναγιώτου κατά την περίοδο της πανδημίας είχαν αναβληθεί αρκετά χειρουργεία -τα οποία επανεκκίνησαν να γίνονται κανονικά από τον περασμένο Μάρτιο- με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυξημένες ανάγκες. Έχει μάλιστα παρατηρηθεί πως αρκετοί από τους πολίτες που έχουν νοσήσει με Covid-19 έχουν χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης κάτι που επιφέρει διπλό αντίκτυπο αφού από τη μία δε μπορούν να γίνουν αιμοδότες και από την άλλη αρκετοί είναι αυτοί που χρειάστηκαν μεταγγίσεις λόγω ακριβώς της χαμηλής αιμοσφαιρίνης.
Λιγοστεύουν οι πιθανοί αιμοδότες
Ιδιαίτερη μνεία έγινε και για τους πιθανούς αιμοδότες που λιγοστεύουν αφού αρκετοί εξ’αυτών που είναι νεαρών ηλικιών φεύγουν στο εξωτερικό για σπουδές και δε μπορούν να κληθούν για αιμοδοσία ενώ και το κεφάλαιο «μετανάστες» δυσχεραίνει το έργο αφού όπως μας αναφέρθηκε λόγω κάποιων προνοιών και πρωτοκόλλων η πλειοψηφία δε μπορεί να δώσει αίμα όμως την ίδια ώρα είναι πάρα πολλά τα παραδείγματα αυτών που χρειάστηκαν αίμα. Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος του αποθεματικού που είχε μαζευτεί.
Ποιες ομάδες σπανίζουν
Οι ομάδες αίματος στις οποίες παρατηρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι κυρίως η Α και η Ο. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για Α αρνητικό ή Ο αρνητικό έχουμε πολύ χαμηλό ποσοστό αιμοδοτών. Σε ότι αφορά τις δράσεις τις οποίες προβαίνει το Κέντρο Αίματος η Προϊστάμενη κυρία Άντρη Παναγιώτου επιβεβαίωσε πως αποστέλλεται σωρεία μηνυμάτων «σε σημείο που κάποιες φορές γινόμαστε κουραστικοί» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ενώ μεγάλο είναι το βάρος που δίνεται στη διαφώτιση μέσω των σχολικών μονάδων. Το τελευταίο μάλιστα διάστημα έχουν καταφέρει να επανενεργοποιήσουν αιμοδότες που απείχαν για δύο και τρία χρόνια.
Εξήρε την ανταπόκριση του κόσμου που δείχνει την έμπρακτη στήριξη του ενώ διαβεβαίωσε πως «Δεν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές» αφού πάντοτε υπάρχουν αποθέματα αίματος τα οποία φυλάσσονται για έκτακτα και επείγοντα περιστατικά, καθησυχάζοντας με αυτό τον τρόπο και το κοινό. Καταληκτικά και σε ότι αφορά τα κριτήρια που εξετάζονται για να μπορεί κάποιος να γίνει ενεργός αιμοδότης πρόκειται για άτομα που είναι υγιή και νιώθουν καλά, πρέπει να ζυγίζουν πάνω από 50 κιλά και να βρίσκονται ηλικιακά μεταξύ 18 και 65 ετών, ενώ υποσημείωσε πως απαιτείται η επίδειξη Safepass.