Του Απόστολου Τομαρά
Η παρούσα διαχείριση της πανδημίας, σε περιβάλλον ιδιαίτερης επιβάρυνσης του δείκτη των νέων κρουσμάτων, προϊδεάζει για τη νέα κανονικότητα που έχει επιβάλει ο COVID -19 και στην οποία οι κοινωνίες θα αναγκασθούν να προσαρμοστούν. Παρά τις προληπτικές κινήσεις που έγιναν με προσωρινή αναβολή πακέτου χαλαρώσεων, η άρση των περιορισμών δεν μπορεί να ακυρωθεί με αρκετούς επιστήμονες να κάνουν ήδη λόγο για μια πορεία χωρίς επιστροφή. Η νέα τακτική που διέπει το σκεπτικό διαχείρισης της πανδημίας θα γίνει περισσότερη ορατή το επόμενο διάστημα, όταν θα τερματισθούν περιορισμοί συνυφασμένοι με τη σκληρή λογική αντιμετώπισης του COVID-19 που επικράτησε τα δυο προηγούμενα χρόνια. Για να γίνει περισσότερο κατανοητή η αλλαγή πλεύσης αρκεί μια απλή ανάγνωση των επιδημιολογικών δεικτών. Στο κοντινό παρελθόν με το 1/3 του σημερινού αριθμού νέων κρουσμάτων (4.704 την Τετάρτη 23/03/2022), το Lockdown εάν δεν είχε επιβληθεί θα ήταν προ των πυλών. Επίσης ο αριθμός των νοσηλειών, με το μισά νέα κρούσματα, θα είχε ξεπεράσει κατά πολύ τις 153 που ήταν η τελευταία αναφορά του Υπουργείου Υγείας, δημιουργώντας κραδασμούς στο σύστημα υγείας. Η αναστροφή που παρατηρείται στην γεωμετρική επιβάρυνση των νοσηλειών από τον δείκτη των νέων κρουσμάτων, σε σχέση με τα πρώτα στάδια της πανδημίας, είναι το βασικό στοιχείο που θα μετατρέψει την πανδημία σε ενδημία τερματίζοντας έτσι την δίχρονη υγειονομική κρίση.
Η νέα κανονικότητα
Σε κάποιες χώρες της Ευρώπης η αποκλιμάκωση των μέτρων οδηγεί ήδη στο νέο περιβάλλον. Στην Κύπρο παρά τα σημάδια επιφυλακτικότητας, οι χαλαρώσεις θα τρέξουν με γρηγορότερους ρυθμούς μέχρι το Πάσχα. Μοναδική προϋπόθεση που μπορεί να επηρεάσει την πορεία αποκλιμάκωσης είναι η εμφάνιση μιας νέας μετάλλαξης, όπως έγινε και στο παρελθόν. Αλλά και σε μια τέτοια περίπτωση πολύ δύσκολα θα σημειωθεί επιστροφή σε λογικές διαχείρισης του παρελθόντος, επιμένουν πηγές από το Υπουργείο Υγείας. Επί του προκειμένου ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις που εξέφρασε η Ζωή Πανά, μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής στο ΚΥΠΕ. Η Κ. Πανά ουσιαστικά αυτό που υποστήριξε ήταν πως η τάση που παρατηρείται στην διασπορά του ιού στην Κύπρο, το τελευταίο διάστημα, φαίνεται ότι ήταν αναμενόμενη. Η Ζωή Πανά θεωρεί πως το σημαντικό στην παρούσα φάση δεν είναι ο δείκτης των νέων μολύνσεων αλλά το τείχος ανοσίας και το κατά πόσο είναι επαρκές για να μειώσει τη σοβαρή νόσηση. «Αν αυτό ισχύει και είναι το πιο πιθανό σενάριο, τότε και μια έξαρση στην κοινότητα δεν θα μας προβληματίζει με τον ίδιο τρόπο που μας προβλημάτιζε παλαιότερα» σημείωσε η κ. Πανά. Σημειώνει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχει αναφέρει ότι προβληματίζεται στο κατά πόσο σε αυτή την φάση, οι μολύνσεις στην κοινότητα αποτελούν από μόνες τους ένα αξιόπιστο δείκτη.
Οι αυξήσεις
Μια εξήγηση για την αύξηση των νέων κρουσμάτων έδωσε στην «Κ» ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, ο οποίος εστίασε στην Όμικρον 2. Ο κ. Καραγιάννης επικαλέστηκε στοιχεία της Μονάδας Ιχνηλάτησης που τους παρουσιάστηκαν κατά τη τελευταία σύσκεψη και από τα οποία εξάγεται το συμπέρασμα πως ένας πολύ μεγάλος αριθμός ασθενών, μετά τη νόσηση δεν προχώρησαν στην απαρχή ή την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού τους σχήματος. Αυτό, υπογράμμισε έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν ν’ αναπτύξουν περαιτέρω ανοσία και σε μικρό χρονικό διάστημα να είναι εκ νέου ευάλωτοι.
Οι χαλαρώσεις
Ακόμα και αυτοί οι επιδημιολόγοι που εμφανίζονται περισσότερο συγκρατημένοι παραδέχονται πως το φετινό Πάσχα θα έχει άρωμα από τα παλιά και θα είναι η απαρχή σοβαρών αλλαγών στα υγειονομικά πρωτόκολλα. Μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, rapid test σε πρώτη φάση από τα δημοτικά, ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα είναι τα μέτρα που είναι προγραμματισμένα να αρθούν βραχυπρόθεσμα. Όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες προς κατάργηση οδηγείται το σύμβολο της πανδημίας, η επιδημιολογική ενημέρωση σε καθημερινή βάση. Η κατάργηση της και στην Κύπρο ουσιαστικά θα είναι το πρώτο σοβαρό βήμα μετατροπής της πανδημίας σε ενδημία. Μετά το Πάσχα σύμφωνα με πηγές της «Κ» θα ανακοινωθούν και άλλες χαλαρώσεις που θα αφορούν καθημερινές δραστηριότητες αλλά και όσους επισκέπτονται το νησί.