Του Απόστολου Τομαρά
Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, χθες Τρίτη, για επαναφορά του προστατευτικού μέτρου με τις μάσκες στα φαρμακεία αποκαλύπτει το σκεπτικό που έχει επικρατήσει σε Υπουργείο Υγείας και επιδημιολόγους, αναφορικά με την αύξηση που παρατηρείται στα νέα κρούσματα. Όπως συνέβη καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας, έτσι και τώρα η κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται προληπτικά σε περίπτωση που οι σκληροί δείκτες σημάνουν καμπανάκι. Η επαναφορά της μάσκας, έστω και μεμονωμένα, αποδίδεται στις παραλλαγές ΒΑ.4, ΒΑ.5. και των εξελικτικών της υποστελεχών. Ωστόσο, τόσο εντός των επιδημιολόγων όσο και εντός της κυβέρνησης δεν φαίνεται να υπάρχει ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας, που ενδεχομένως να πιέσει για επαναφορά των μέτρων που έχουν ανασταλεί. Η πολιτική που ακολουθείται στην παρούσα φάση είναι κυρίως προληπτικού χαρακτήρα, για ακραία σενάρια, και επικεντρώνεται στο σύστημα υγείας και τις αντοχές του. Προς την κατεύθυνση αυτή η ομάδα διαχείρισης της πανδημίας φαίνεται να έχει ετοιμάσει πλάνο δράσης που εκτός από παρεμβάσεις, όπου απαιτείται, περιλαμβάνει και άλλες κινήσεις όπως την αύξηση διαθεσιμότητας κλινών για περιστατικά COVID-19. Προς αυτή την κατεύθυνση το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται στο τελικό στάδιο συμφωνίας με ιδιωτικά νοσηλευτήρια τα οποία θα διαθέσουν αριθμό κλινών για νοσηλείες ασθενών με COVID-19.
50 κλίνες
Η εγρήγορση που επικρατεί σε επιδημιολόγους και Υπουργείο Υγείας οφείλεται περισσότερο στις νοσηλείες και λιγότερο στον αριθμό των νέων μολύνσεων. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι νοσηλείες και κυρίως οι σοβαρές παραμένουν σταθερές παρά την αύξηση των κρουσμάτων. Από το περασμένο Σάββατο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», το Υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη επιδείνωση των σοβαρών περιστατικών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στην διάθεσή μας, για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, στο κομμάτι των νοσηλειών, ο ιδιωτικός τομέας της υγείας θα έχει εμπλοκή. Προς την κατεύθυνση αυτή το Υπουργείο Υγείας είναι κοντά σε συμφωνία με ιδιωτικά νοσηλευτήρια προκειμένου να υποδεχθούν για νοσηλεία, σοβαρά περιστατικά. Στην προσπάθεια αυτή ο ιδιωτικός τομέας θα διαθέσει πενήντα κλίνες οι οποίες θα προορίζονται για ασθενείς COVID. Με τις πενήντα κλίνες πιστεύεται πως τα δημόσια νοσοκομεία δεν θα αναγκασθούν να βάλουν στον πάγο άλλες υπηρεσίες υγείας, κάτι που έκαναν το προηγούμενο διάστημα, για να ανταποκριθούν στο έργο που τους ανατέθηκε.
Άλλα μέτρα
Την επιστροφή της μάσκας στα φαρμακεία εισηγήθηκαν ομόφωνα τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, εισήγηση η οποία έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα. Ενώπιόν τους, υπό την μορφή ερωτήματος, τα μέλη της ΣΕΕ είχαν και την επιστροφή της μάσκας σε κλειστούς χώρους και στην εστίαση. Οι απόψεις που εκφράσθηκαν δεν ήταν ομόφωνες με αποτέλεσμα ο Υπουργός Υγείας να απορρίψει τις εισηγήσεις που πήρε στα χέρια του. Πηγές από το Υπουργείο Υγείας επιμένουν πως την παρούσα περίοδο δεν υπάρχει ανάγκη για επιπρόσθετα μέτρα, πλην όμως παρακολουθείται με προσοχή η επόμενη μέρα και στη λογική αυτή γίνεται ο σχεδιασμός. Με την κατάσταση όπως περιγράφεται και από επιδημιολόγους, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου δεν συντρέχουν λόγοι για επιπρόσθετα μέτρα μιας και ένα μεγάλο κομμάτι των νέων κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικές μολύνσεις, οι οποίες εντοπίσθηκαν από τα πρωτόκολλα που ακολουθούνται για εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία όχι κατ’ ανάγκη από μολύνσεις COVID-19.
Έκκληση για υπευθυνότητα των πολιτών
Όπως συνέβη με την αναστολή των περιοριστικών μέτρων πριν από ένα μήνα περίπου, το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει να υπενθυμίζει το πνεύμα υπευθυνότητας που πρέπει να επιδεικνύουν οι πολίτες στα στοιχειώδη μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκα, απόσταση, υγιεινή χεριών) προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας. Όπως αναφέρεται, «η συλλογική και ατομική ευθύνη έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, αξιολογεί καθημερινά τα δεδομένα και εάν κριθεί αναγκαίο θα ληφθούν μέτρα για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας». Με το σκεπτικό αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε: -Από τις 30 Ιουνίου 2022, την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες σε φαρμακεία, κλινικά εργαστήρια, καθώς επίσης και σε άτομα που επισκέπτονται σημεία δειγματοληψίας για διενέργεια εξέτασης για τη νόσο COVID19.
Το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει πως την προστατευτική μάσκα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες άνω των 12 ετών σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, κλειστές δομές ευπαθών ομάδων, εξωτερικά ιατρεία νοσηλευτηρίων, ιατρεία, ιατρικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης και μέσα μαζικής μεταφοράς. Συστήνει τη χρήση προστατευτικής μάσκας σε χώρους συγχρωτισμού (εσωτερικοί χώροι, χώροι κοινωνικών εκδηλώσεων) σε άτομα που εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, και σε άτομα που συναναστρέφονται με άτομα υψηλού κινδύνου. Επίσης από την ερχόμενη Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022, μειώνεται η ανώτατη τιμή χρέωσης (πλαφόν) για μοριακή εξέταση για τη νόσο SARS-COV- 2 από 50 σε 30 ευρώ και από τις 4 Ιουλίου 2022, η ανώτατη τιμή χρέωσης για τα τεστ αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) για την νόσο COVID-19, καθορίζεται σε €1,70 ανά τεμάχιο. Επίσης η ανώτατη τιμή χρέωσης της συσκευασίας των 5 τεστ αυτοδιάγνωσης είναι στα 6 ευρώ.