Του Απόστολου Τομαρά
Την έντονη ανησυχία του, για τα ευρήματα της ειδικής έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) εκφράζει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ). Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, ο πρόεδρος του ΠΙΣ Πέτρος Αγαθαγγέλου τοποθετήθηκε στα όσα αναφέρονται σε αυτή τονίζοντας πως πολλά από τα ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή δεν αποτελούν έκπληξη για τον ΠΙΣ. Υπενθυμίζοντας τις επιφυλάξεις που είχε διατυπώσει αρχικά ο ΠΙΣ, ο κ. Αγαθαγγέλου ξεκαθάρισε πως στόχος του Συλλόγου δεν είναι η κατάργηση του ΓεΣΥ αλλά η προστασία και η βιωσιμότητά του. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ τοποθετήθηκε επί του συνόλου των ζητημάτων που εγείρονται στην Ειδική Έκθεση. Έκανε λόγο για παραβίαση διαδικασιών φέρνοντας ως παράδειγμα την ένταξη νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ χωρίς κανονισμούς, όπως είπε χαρακτηριστικά. Αφού περιέγραψε το γενικό πλαίσιο με βάση το οποίο θα έπρεπε να ενταχθούν τα νοσηλευτήρια είπε πως «γίναμε μάρτυρες σύστασης μνημονίων με αυθαίρετες διαδικασίες οι οποίες σύμφωνα με τη σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα είναι παράνομες».
Επικρίσεις κατά ΟΑΥ
Ο πρόεδρος του ΠΙΣ επέκρινε έντονα τον ΟΑΥ για περιφρόνηση των εισηγήσεων θεσμών όπως η Ελεγκτική Υπηρεσία και η Νομική Υπηρεσία, παρερμηνεύοντας νομοθετικές διατάξεις. Υποστήριξε τα όσα αναφέρονται στην Ειδική Έκθεση για τους εποπτικούς ελέγχους κάνοντας λόγο για αίσθημα αδικίας των συμβεβλημένων με το σύστημα ιατρών – μελών του, από την «ανομοιογένεια» σε συμβάσεις και αδιαφανείς διαδικασίες.
Οικονομικά
Ο κ. Αγαθαγγέλου επικαλέστηκε έκθεση της Deloitte το 2016 η οποία εντόπιζε ανεπάρκεια του σφαιρικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, το 2021 οι δαπάνες για την υγεία ανήλθαν σε 1,8 δισ. ευρώ σε σχέση με 1 δισ. ευρώ που προέβλεπε μελέτη οίκου για τον προϋπολογισμό των δαπανών για την υγεία. Για το 2022 οι δαπάνες, κατά τον κ. Αγαθαγγέλου αναμένεται να ανέλθουν στα 2 δισ. ευρώ. Ο κ. Αγαθαγγέλου σχολίασε και τις διαπιστώσεις του Γενικού Ελεγκτή για τις υπέρογκες αμοιβές τονίζοντας πως συμφωνεί με την αναφορά της έκθεσης σε 67 ιατρούς «που αποτελούν με βάση την έκθεση την εξαίρεση και όχι τον κανόνα εφόσον στο Σύστημα Υγείας δραστηριοποιούνται περίπου 3 χιλιάδες πάροχοι».