ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λιγότερα μικροπλαστικά στο νερό βρύσης από ότι το εμφιαλωμένο

Στην Κύπρο έχουμε μέχρι και 4.000 μικροπλαστικά ανά τετραγωνικό μέτρο

Του Ανδρέα Καραμήτα

Το ζήτημα με τα μικροπλαστικά σχολίασε στην ΕΡΤ ο γενικός Διευθυντής της Greenpeace στην Ελλάδα, Νίκος Χαραλαμπίδης αναφέροντας πως ακόμη και στον αέρα υπάρχουν τόσα μικροπλαστικά που τα εισπνέουμε σε μεγάλο βαθμό. Ο κύριος Χαραλαμπίδης συνέχισε λέγοντας πως «Καταπίνουμε τοξικές ουσίες οι οποίες επηρεάζουν από μέσα πλέον τον οργανισμό μας», σημειώνοντας πως «κάθε χρόνο έχουμε μερικές χιλιάδες επιπλέον πρόωρους θανάτους λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης». «Τελευταία ευρήματα αναδεικνύουν ότι (παραδείγματος χάρη) μέσα στο εμφιαλωμένο νερό υπάρχουν πολύ μεγάλες ποσότητες μικροπλαστικών, νανοπλαστικών, για την ακρίβεια μεγαλύτερες απ’ ότι στο νερό της βρύσης», πρόσθεσε.

Εισχωρούν στον ανθρώπινο οργανισμό

Όσον αφορά τα μικροπλαστικά που εισπνέουμε «δεν έχει ανινχνευθεί από πού προέρχονται, τι προέλευσης είναι τα μικροσωματίδια αυτά, τα νανοσωματίδια κλπ, από πού έχουν γεννηθεί. Ένα άλλο στοιχείο το οποίο αναδεικνύει η έρευνα αυτή, το οποίο είναι πραγματικά ανησυχητικό, είναι ότι μέχρι στιγμής θεωρούσαμε ότι το πρόβλημα με την πλαστική ρύπανση στον ανθρώπινο οργανισμό είναι μηχανικό, δηλαδή έχουμε μικροσωματίδια μέσα μας. Τώρα αρχίζουμε και βλέπουμε ότι κάποιες από τις χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από τα μικροπλαστικά μπαίνουν μέσα στον οργανισμό και αρχίζουν και επηρεάζουν ακόμα και το μεταβολισμό. Έχουν αρχίσει ερευνητές να κάνουν παραλληλισμούς και να βλέπουν χημικές ουσίες από μικροπλαστικά και από συγκεκριμένο τύπο πλαστικών να επηρεάζουν το παχύ έντερο, όπως συγκεκριμένες καρκινογόνες ουσίες και εκεί αρχίζουμε και τρομάζουμε πραγματικά, γιατί το θέμα δεν είναι ότι απλώς ότι καταπίνουμε κάποια πλαστικά, είναι ότι καταπίνουμε τοξικές ουσίες οι οποίες επηρεάζουν από μέσα πλέον τον οργανισμό μας», εξήγησε.

Αυξητική η τάση χρήσης πλαστικού

«Συνολικά στον πλανήτη, η χρήση πλαστικού έχει αυξηθεί και συνεχίζει να αυξάνεται. Άρα, ακόμη κι αν εμείς στον μικρόκοσμό μας δυσκολευόμαστε να βρούμε καλαμάκια ή βρίσκουμε μόνο χάρτινες συσκευασίες, η αλήθεια είναι ότι η χρήση πλαστικού διογκώνεται, αυξάνεται και απλώς αναζητούμε συνέχεια καινούριες χωματερές πλαστικού» δήλωσε στην ΕΡΤ ο διευθυντής της Greenpeace.

Γεμάτα πλαστικά οι Κυπριακές Ακτές

Στην Ελλάδα βάσει των μετρήσεων της οργάνωσης πεθαίνουν χιλιάδες πολίτες πρόωρα αφού η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υπέρ του δέοντος τοξική. Στην Κύπρο έχουμε μέχρι και 4.000 μικροπλαστικά ανά τετραγωνικό μέτρο, γεγονός το οποίο δείχνει την σοβαρότητα του προβλήματος σύμφωνα με την οργάνωση ΑΚΤΗ. Επιπρόσθετα οι ειδικοί λεν πως τα θαλάσσια έμβια είδη αντιλαμβάνονται τα μικροπλαστικά ως τροφή με αποτέλεσμα να την καταναλώνουν και αυτές οι ουσίες να περνούν και στον ανθρώπινο οργανισμό. Δυστυχώς, το 86% των απορριμμάτων στις κυπριακές ακτές είναι πλαστικά και το 80% όλων των απορριμμάτων είναι χερσαίας προέλευσης, στοιχεία που δείχνουν την άμεση ανάγκη ευαισθητοποίησης των πολιτών όσον αφορά την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Καραμήτα

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X