ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κύπρος – Πανδημία: Πότε αναμένονται γενναίες χαλαρώσεις

Προς 4η δόση εμβολίου στους 60 και άνω

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού αλλά και γενναίες χαλαρώσεις στους υγειονομικούς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί, είναι οι δυο άξονες στους οποίους κινείται η πολιτική διαχείρισης της πανδημίας. Το επόμενο διάστημα Υπουργείο Υγείας και Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή (ΣΕΕ), θα κληθούν να αποφασίσουν από πακέτο προτάσεων που περιλαμβάνουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στα υγειονομικά πρωτόκολλα που συνεχίζουν να εφαρμόζονται. Η πορεία άρσης των περιορισμών θα ξεκινήσει από τη συνεδρία της ΣΕΕ την Τετάρτη και σύμφωνα με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα Μαΐου, χρονική στιγμή κατά την οποία, όπως πιστεύεται, θα έχουν καταργηθεί τα περισσότερα από τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας. Παράλληλα με την τακτική αποκλιμάκωσης σημαντική θεωρείται η εμβολιαστική θωράκιση του πληθυσμού τόσο με την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιαστικού σχήματος όσο και με την 4η ενισχυτική δόση, τουλάχιστον για ένα κομμάτι του πληθυσμού.

Ενισχυτική δόση

Παρά τις όποιες διαφορετικές απόψεις που καταγράφονται και σε επιστημονικό επίπεδο, στο τραπέζι παραμένει η επέκταση των ηλικιακών ορίων χορήγησης της 4ης δόσης του εμβολίου. Στη Λευκωσία όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αυτό που αναμένεται είναι οι οδηγίες της Επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδου. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις το ισχυρό σενάριο είναι η επέκταση της ενισχυτικής δόσης για τους 60 ετών και άνω συν στους ανοσοκατεσταλμένους. Στην περίπτωση που η εισήγηση της Επιτρόπου Υγείας είναι ενισχυτική για επέκταση των ηλικιακών ορίων, η Κύπρος θα προχωρήσει άμεσα με την υιοθέτησή της. Εδώ να σημειώσουμε πως στην Ελλάδα οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές άναψαν το πράσινο φως για 4η δόση άνω των 60 ετών. Στο κομμάτι εμβολιασμού προγράμματος επί τους παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις για τερματισμό των ενισχυτικών δόσεων με ταυτόχρονη υιοθέτηση ετήσιου εμβολίου που εφαρμόζεται με άλλους ιούς.

Οι χαλαρώσεις

Μέχρι να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για την 4η ενισχυτική δόση, στη συνεδρία της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής θα παρουσιασθούν, θα μελετηθούν και θα αποφασισθούν οι πρώτες γενναίες χαλαρώσεις. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει στην διάθεσή της η «Κ», στη συνεδρία της Τετάρτης αναμένεται:

-Η κατάργηση της προστατευτικής μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.
-Μείωση του αριθμού των rapid test ως προϋπόθεση για μια σειρά δραστηριοτήτων.

Επίσης ενώπιον της ΣΕΕ, ως σκέψεις, υπάρχουν και άλλα μέτρα που θα εξετασθούν και δεν αποκλείεται να παρθούν αποφάσεις. Συγκεκριμένα οι επιδημιολόγοι θα εξετάσουν ενδεχόμενη μείωση των Self test καθώς επίσης και τη μείωση των ημερών για το μέτρο του test to stay. Ωστόσο το σημαντικό μέτρο που ως σκέψη υπάρχει είναι η κατάργησή του Safepass σε κάποιους χώρους, σε πρώτη φάση.

Μέχρι το Πάσχα

Τα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν αρχικά θα έχουν ως ορίζοντα το Πάσχα. Μετά το πρώτο πακέτο χαλαρώσεων το επόμενο διάστημα, σειρά αναμένεται να πάρει η κατάργηση του PLF, του εγγράφου δηλαδή που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για ταξίδια προς την Κύπρο. Επίσης μέχρι το Πάσχα αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω τα rapid test. Μέτρο που θα κάνει περισσότερο ορατή την επιστροφή στην κανονικότητα.

Μετά το Πάσχα

Η καθοριστική περίοδος άρσης των περιορισμένων που θα έχουν απομείνει, θα είναι η περίοδος μετά το Πάσχα. Μέχρι και τα μέσα Μαΐου υπολογίζεται να έχει αρθεί το σύνολο των υγειονομικών μέτρων, καθημερινότητας, με την πλήρη κατάργηση των ελέγχων με rapid test. Άγνωστο παραμένει εάν μέχρι τότε θα έχει καταργηθεί η προστατευτική μάσκα σε εσωτερικούς χώρους. Μέτρο που φαίνεται πως θα είναι από τα τελευταία που θα αρθούν.

Κρούσματα - νοσηλείες

Τα υπό συζήτηση μέτρα αποκλιμάκωσης των περιορισμών προκύπτουν και από τα ημερήσια επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία συνεχίζουν να μην προκαλούν ιδιαίτερες πιέσεις στο σύστημα υγείας. Ειδικά για τα νέα κρούσματα η τάση των τελευταίων ημερών δείχνει μια πρώτη υποχώρηση του ημερήσιου αριθμού αλλά και του ποσοστού θετικότητας. Μετά την καταγραφή πάνω από 6 χιλιάδες, ο αριθμός των κρουσμάτων υποχωρεί. Την Τρίτη το βράδυ το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 2.987 νέα περιστατικά (σύνολο κρουσμάτων 446.999) τα οποία εντοπίσθηκαν από τις 84.718 διαγνωστικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν με το ποσοστό θετικότητας στο 3,53%. Με τα νέα κρούσματα να δείχνουν υποχώρηση, αύξηση συνεχίζει να καταγράφει ο δείκτης των νοσηλειών. Την Τρίτη το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 207 νοσηλείες COVID-19 στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ. Από αυτές οι 30 σε σοβαρή κατάσταση (ΜΕΘ: 4 εκτός αναπνευστήρα/6 διασωληνωμένοι, ΜΑΦ: 20). Το ποσοστό νοσηλευόμενων χωρίς ιστορικό εμβολιασμού ανέρχεται στο 56,04%.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση