Του Απόστολου Τομαρά
Η λογική που επικράτησε κατά την τελευταία συνεδρία Υπουργού Υγείας και Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, την περασμένη Τρίτη και που ουσιαστικά απέτρεψε κάθε σκέψη για μερικές χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων, αποκαλύπτει το σημείο στο οποίο βρίσκεται η πανδημία στην Κύπρο και το τι μέλει γενέσθαι. Τα δύσκολα για τους ειδικούς και το Υπουργείο Υγείας ξεκίνησαν από την περασμένη Παρασκευή όπου παρατηρήθηκε σταδιακή αύξηση ενός σημαντικού επιδημιολογικού δείκτη που κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας, δινόταν στη δημοσιότητα για να εξαφανιστεί στη συνέχεια από τις ημερήσιες ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας. Του δείκτη R. Δηλαδή του ρυθμού μετάδοσης του ιού. Μετά την υποχώρηση που παρατηρήθηκε μετά την πρωτοχρονιά, ο συγκεκριμένος δείκτης τις τελευταίες μέρες κινείται κοντά στο 1 με τους ειδικούς να προβληματίζονται έντονα για περαιτέρω αύξησή του. Εκτός από τη ματαίωση κάθε σκέψης για χαλαρώσεις ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού θα κρίνει εν πολλοίς εάν τεθούν σε εφαρμογή τα όποια πλάνα χαλαρώσεων ετοιμασθούν από την ΣΕΕ το επόμενο διάστημα. Στο πνεύμα αυτό η πορεία της πανδημίας τις επόμενες 2 εβδομάδες αναμένεται να είναι καθοριστικής σημασίας για άρση περιοριστικών μέτρων, έλεγαν στην «Κ» αρμόδιες πηγές.
Η επαναμόλυνση
Ακόμα και στο χώρο των ειδικών δεν φαίνεται να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για τα αίτια αύξησης σημαντικών δεικτών της πανδημίας. Το πλάνο χαλαρώσεων θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα των επόμενων δυο εβδομάδων, διάστημα κατά το οποίο αναμένεται να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για τους λόγους που σπρώχνουν νέα κρούσματα και ρυθμό μετάδοσης προς τα άνω. Ωστόσο υπάρχει και ένα στοιχείο που πιθανόν να δώσει απαντήσεις στο ζητούμενο που είναι η μερική επιδείνωση. Είναι η επαναμόλυνση παλαιότερων κρουσμάτων. Και εδώ οι ειδικοί αναμένουν να έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα το επόμενο διάστημα για το μέγεθος αλλά και την ταυτότητα των περιστατικών που φαίνεται να έχουν μολυνθεί και πάλι. Οι ειδικοί αναμένεται να θέσουν στο μικροσκόπιο τα περιστατικά κρουσμάτων του περασμένου Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου προκειμένου να εντοπίσουν το εύρος επαναμόλυνσης και αν οφείλεται στη μετάλλαξη Όμικρον ή στην Όμικρον 2.
Οι νοσηλείες
Μέσα στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ο μόνος δείκτης που κινείται προς τη θετική κατεύθυνση είναι αυτός των νοσηλειών. Παρά τη μερική αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων και του δείκτη R, ο αριθμός νοσηλειών μετά από ένα μεγάλο διάστημα σταθεροποίησης κοντά στις 270 υποχωρεί σταδιακά. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται να έχει επικρατήσει και στις νοσηλείες, η χαμηλή νοσηρότητα της παραλλαγής θεωρείται ένας παράγοντας που ενδεχομένως να έχει συμβάλει στη μείωση των νοσηλειών. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, η συμβολή της μετάλλαξης Δέλτα στις νοσηλείες και πιο συγκεκριμένα στις σοβαρές υπολογίζεται στο 5%. Εάν και εφόσον η τάση υποχώρησης του αριθμού νοσηλειών συνεχισθεί τις επόμενες δυο εβδομάδες, σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να εξετασθούν κάποιες χαλαρώσεις στα περιοριστικά μέτρα έλεγε στην «Κ» αρμόδια πηγή.
Test to Stay
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας ότι το test to stay μπαίνει και στην Εθνική Φρουρά ουσιαστικά μπορεί να θεωρηθεί προάγγελος επέκτασης του μέτρου, σε Αστυνομία και Πυροσβεστική. Σε επίπεδο ειδικών, η επέκταση του μέτρου πέραν της εκπαίδευσης έχει προκαλέσει μια πλούσια συζήτηση με κάποιους ειδικούς να εκφράζουν ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητά του. Συγκεκριμένα εκφράζεται απορία για την εφαρμογή του μέτρου σε χώρους όπου το εμβολιαστικό ποσοστό ενδεχομένως να κινείται σε υψηλά επίπεδα. Το μέτρο, υποστηρίζεται, απέδωσε στα σχολεία όπου το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών είναι ανεμβολιάστοι. Την ίδια ώρα τα στοιχεία που υπάρχουν δείχνουν πως ο δείκτης μετάδοσης του ιού στα σχολεία να έχει σταθεροποιηθεί το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με την αξιολόγηση που γίνεται το ποσοστό θετικοποίησης στα σχολεία είναι μικρότερο σε σχέση με άλλους χώρους, όπως οι κλειστές δομές όπου το πρόβλημα διασποράς εμφανίζεται να είναι μεγάλο.