ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ενώπιον του ΠτΔ το σχέδιο «ΝΙΚΗ» για άρση του Lockdown

Συντάκτης του σχεδίου το μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας ο Ειδικός Παθολόγος & Λοιμωξιολόγος Γεώργιος Πάνος

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη θα τεθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για άρση του Lockdown το οποίο εξασφάλισε η «Κ» και το παρουσιάζει. Το σχέδιο με την ονομασία «ΝΙΚΗ» καταγράφει βήμα – βήμα τα μέτρα που πρέπει να αποφασισθούν προκειμένου να επέλθει σταδιακά η κανονικότητα σε όλες τις φάσεις της καθημερινότητας. Το σχέδιο, συντάκτης του οποίου είναι ο Γεώργιος Πάνος Ειδικός Παθολόγος & Λοιμωξιολόγος Καθηγητής Παθολογίας & Λοιμωδών Νοσημάτων, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στους αυστηρούς υγειονομικούς ελέγχους με όπλο τα rapid test τα οποία στο κομμάτι της εργασίας καθίστανται απαραίτητο εργαλείο για επανέναρξη των οικονομικών δραστηριοτήτων. Για τους εργαζόμενους ο έλεγχος με rapid test θα πραγματοποιείται σε συχνότητα ανά εβδομάδα ενώ για τους καταναλωτές οι έλεγχοι θα είναι δειγματοληπτικοί. Ο συντάκτης του σχεδίου «ΝΙΚΗ» εκτιμά πως με τα μέτρα που προτείνει εντός διαστήματος 15 ημερών μπορεί να γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας και των συναφών δραστηριοτήτων.

Τo σχέδιο «ΝΙΚΗ»

ΘΕΜΑ: Επανεκκίνηση της Οικονομίας και της επαγγελματικής δραστηριότητας στην Κύπρο κατά την περίοδο πανδημίας covid-19

Γενικά:

Το παρών «Σχέδιο ΝΙΚΗ» είναι μία επέκταση των προηγούμενων δύο προτάσεων μου που κατετέθησαν τον περασμένο Οκτώβριο-Νοέμβριο 2020. Στοχεύει στην προετοιμασία των εργαζομένων και μη συμπολιτών μας για μία ασφαλή επιστροφή στις οικονομικές και επαγγελματικές δραστηριότητες τους και τη διατήρηση τους στις εργασίες τους, ελεύθερους από τον ιό SARS-CoV-2, εξασφαλίζοντας έτσι την απρόσκοπτη και συνεχή ενασχόληση τους, στις εργασίες και κάθε μορφής ενασχολήσεις τους, στον μέγιστο δυνατό βαθμό μέχρι την ολοκλήρωση των εμβολιασμών οπότε θα επαναξιολογηθεί η εφαρμογή του παρόντος Σχεδίου «ΝΙΚΗ». Αυτό προτείνεται να επιτευχθεί με στοχευμένα τεστ κατά κύριο λόγο, στα ίδια πάντα εργαζόμενα άτομα της κοινωνίας μας, στον εργασιακό τους χώρο όπου δυνατόν, με συνεχείς διαδοχικούς ανά εβδομάδα ελέγχους με Rapid Ag Test, και όχι με τυχαίους ελέγχους (randomn τεστ), εξασφαλίζοντας έτσι διαχρονικά και συνεχώς την αρνητικότητα στον SARS-CoV-2 και ταυτόχρονα το απρόσκοπτο δικαίωμα στην εργασία εφ’ όσον τηρούνται όλα τα μέτρα προφύλαξης όπως μάσκα, αντισηψία, απόσταση [2 άτομα (πχ. 1υπάλληλος+1πελάτης) ανα 25τ.μ. σε εμβαδόν 125τ.μ., ανα πάσα στιγμή αντίστοιχα], αποφυγή συγχρωτισμού, εξαερισμός. Άτομα από τον Γενικό Πληθυσμό θα είναι επιθυμητό να φέρουν αρνητικό Rapid Ag Test με διάρκεια ισχύος τις 7 μέρες προκειμένου να εισέρχονται σε εργασιακούς χώρους για οποιαδήποτε αιτία. Διαφορετικά θα πρέπει να υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο με μοριακή PCR μέθοδο ή σε Rapid Ag Test πρίν την είσοδο τους σε οποιασδήποτε περιγραφής εργασιακό περιβάλλον (γραφεία, καταστήματα, δομές, Οργανισμούς, Υπηρεσίες, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, κλπ. Θα εξαιρούνται από μοριακό έλεγχο PCR ή Rapid Ag Test άτομα που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους και παρήλθαν 15 μέρες.

Εργασιακοί ή οποιασδήποτε άλλης περιγραφής χώροι με πιστοποιημένο εξαερισμό αρνητικής πίεσης με εναλλαγές αέρα ανα ώρα σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες θα πρέπει άμεσα να αδειοδοτούνται για πλήρη λειτουργία ακόμη και καταστήματα εστίασης, μπάρ, καφετέριες δεδομένου ότι θα τηρούνται όλα τα μέτρα προφύλαξης. Τα Rapid Ag Test θα χορηγούνται από το Κράτος ενώ τα 120 επιπλέον κλιμάκια/συνεργεία, απαρτιζόμενα από 4-6 άτομα έκαστο, (πέραν των ήδη 20 υφισταμένων συνεργείων) θα καταρτιστούν από σχετικούς με το αντικείμενο εθελοντές και άτομα που ανήκουν σε κατάλληλες για το σκοπό εθελοντικές Οργανώσεις. Στόχος τα 500 τεστ ανα συνεργείο ανα ημέρα μέχρι να τεθεί η πανδημία υπο πλήρη έλεγχο οπότε θα επαναξιολογηθεί το όλο εγχείρημα.

Ειδικά:

Η φιλοσοφία και σκοπός του σχεδίου είναι η αξιοποίηση της τρέχουσας περιόδου lock down του πληθυσμού μέχρι τις 31/1/21 με τις ισχύουσες ελάχιστες απαραίτητες μετακινήσεις (πχ. για αγορά τροφίμων, φαρμάκων, παροχή ιατρικών υπηρεσιών κλπ, σύμφωνα με την δήλωση κατ΄ εξαίρεση μετακίνησης πολιτών) με ταυτόχρονη έναρξη εφαρμογής Rapid Ag Test έτσι ώστε μετά από διπλό αρνητικό Rapid Ag test, να γίνει ασφαλώς εφικτή η επάνοδος - σε όσους είναι αρνητικοί - στο χώρο εργασίας με όλες τις ελευθερίες διακίνησης, με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν να ελέγχονται ανά εβδομάδα ώστε να διασφαλίσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό την συνέχεια της διακίνησης τους με επαναλαμβανόμενα αρνητικά Rapid Ag test. Απαραίτητη βασική προϋπόθεση είναι η τήρηση των προφυλακτικών μέτρων δηλαδή, μάσκα, αντισηψία, απόσταση (1+1 άτομο ανα 25τ.μ. για 125τ.μ. με ίσα κατανεμημένες αποστάσεις μεταξύ ατόμων για όλο το συνολικό χώρο ανά πάσα στιγμή), αποφυγή συγχρωτισμού, κατάλληλος εξαερισμός χώρων. Η ανά εβδομάδα επαναλαμβανόμενη εξέταση Rapid Test θα πρέπει να εφαρμόζεται κατά κύριο λόγο:

Ι. Σε Εργασίες/δομές υψηλού ρίσκου για την διασπορά του COVID 19 (αφορά εργαζόμενους και νοσηλευόμενους/φιλοξενούμενους) όπως: Νοσηλευτήρια - Δημόσια και Ιδιωτικά -, οίκους ευγηρίας, γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης, κλπ.

ΙΙ. Σε Εργασίες υψηλής απόδοσης (αφορά εργαζόμενους) όπως: Κρατικές υπηρεσίες (π.χ. Υπουργεία και λοιπές Κρατικές Υπηρεσίες, Κρατικούς και Ημικρατικούς Οργανισμούς (συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων σε Λιμάνια, Αεροδρόμια), Πολιτική Άμυνα, Ερυθρός Σταυρός, Σώματα Ασφαλείας, Εθνική Φρουρά, Σχολεία – Κολλέγια – Πανεπιστήμια (αφορά εργαζόμενους και μαθητές/φοιτητές), Υπεραγορές, Τράπεζες, Λιανικό Εμπόριο, Πολυκαταστήματα, Μέγα-καταστήματα, Ξενοδοχεία (αφορά εργαζόμενους και φιλοξενούμενους), κλπ

ΙΙΙ. Με δειγματολογικό έλεγχο στον γενικό πληθυσμό, τόσο με Rapid Ag test, όσο και με μοριακή μέθοδο PCR.

V. Με Έλεγχο σε όλους τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό και σε επισκέπτες που εισέρχονται στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου:

(α) Αεροδρόμια Έλεγχος με μοριακό PCR Test από 72 ώρες μέχρι και την ώρα άφιξής τους. Με την άφιξη επαναλαμβάνεται PCR Test ή Rapid Test και μετά όλοι οι ταξιδιώτες θα εντάσσονται στον εβδομαδιαίο επαναληπτικό έλεγχο Rapid Ag Test.

(β) Οδοφράγματα, όπου θα ελέγχονται όλοι με Rapid Ag Test όταν θα εισέρχονται στις ελεύθερες περιοχές.

(γ) Λιμάνια

1. Στα εμπορικά πλοία: Με την άφιξη θα διεξάγονται στα πληρώματα PCR μοριακά Test εφ’όσον το πλοίο δεν προσέγγισε λιμάνι τις προηγούμενες 14 ημέρες. Επι αρνητικού τεστ θα μπορούν να αποβιβάζονται και θα υπόκεινται σε επαναληπτικό Rapid Ag Test ανά εβδομάδα για το διάστημα που θα παραμείνουν στην Κύπρο. Εάν τα εμπορικά πλοία προσέγγισαν λιμάνι άλλης χώρας τις προηγούμενες 14 ημέρες θα πρέπει να φέρουν αρνητικό PCR Test που έχει διενεργηθεί μέχρι και 72 ώρες πριν την αναχώρησή τους. Με την άφιξή τους στην Κύπρο να διενεργείται PCR μοριακό Test και εβδομαδιαίο Rapid Ag Test.

2. Ιδιωτικά γιοτ και ιστιοφόρα: ως άνω (αφορά πληρώματα και ταξιδιώτες).

3. Κρουαζιερόπλοια: Πλήρωμα και ταξιδιώτες πρέπει φέρουν αρνητικό PCR μοριακό Test που έχει διενεργηθεί μέχρι και 72 ώρες πριν την αναχώρησή τους και ένα αρνητικό Rapid Test μία ημέρα πριν ή την ημέρα της άφιξής τους, διαφορετικά θα πρέπει να υπόκεινται είτε σε PCR μοριακό Test ή Rapid Ag Test με την άφιξή τους.

Με τις ως άνω πρόνοιες, ο Ιδιωτικός Τομέας από την 01/02/2021 θα μπορεί να ενεργοποιήσει σταδιακά στο μέγιστο δυνατό βαθμό με αντίστοιχη ασφάλεια την οικονομική και επαγγελματική δραστηριότητα του – με εξαίρεση σε πρώτη φάση τους καθιστούς χώρους εστίασης, μπάρ και καφετεριών (εξαιρούνται τα “Delivery & Take Away”) – με όλους τους εργαζόμενους να ελέγχονται με Rapid Ag Test ανά εβδομάδα ενώ οι πελάτες/επισκέπτες θα ελέγχονται δειγματοληπτικά εάν δεν φέρουν το έντυπο αρνητικής εξέτασης PCR μοριακού Test ή Rapid Ag Test (“Αποτέλεσμα Εργαστηριακής Διερεύνησης για SARS-CoV-2 Antigen Rapid Test) το οποίο θα ισχύει όταν εκτελείται στο προηγούμενο διάστημα μέχρι προ 7 ημερών. Από τούδε και στο εξής θα πρέπει να ενθαρρύνονται όλες οι επιχειρήσεις να εγκαθιστούν συστήματα εξαερισμού με αρνητική πίεση τηρώντας τους αυστηρότερους κανονισμούς για εξαερισμό ανάλογα με τις ισχύουσες κατ’ ελάχιστον κατευθυντήριες οδηγίες από αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ ή/και ΕΕ. Χώροι εστίασης, μπάρ και καφετέριες με πιστοποιημένα συστήματα εξαερισμού αρνητικής πίεσης και ικανής εναλλαγής του αέρα ανα ώρα σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες να δύνανται να λειτουργήσουν άμεσα εφ’ όσον όλα τα μέτρα προφύλαξης τηρούνται απαρέγκλιτα. Ενθάρρυνση όλων των επιχειρήσεων, δομών, Υπηρεσιών, Οργανισμών κλπ να εφαρμόσουν συνεχή διαδοχικό έλεγχο με Rapid Ag Test ανα εβδομάδα σε όλους τους εργαζόμενους των. Άτομα που λόγω περιορισμών απόστασης στον φυσικό χώρο εργασίας τους θα εργάζονται μέσω τηλε-εργασίας μπορεί να εναλλάσσονται κυκλικά με άλλους συναδέλφους τους με φυσική παρουσία στον κανονικό χώρο εργασίας τους ή ακόμα και όποτε διαγνωσθούν άτομα στον φυσικό εργασιακό χώρο με θετικά Rapid Ag Test. Επί κυκλοφορίας του “covid-19 Home Testing Kit” ο έλεγχος με Rapid Ag Test θα γίνει ευκολότερος, φθηνότερος, αποτελεσματικός και με ατομική ευθύνη του κάθε πολίτη για την διασφάλιση της αρνητικότητας του ανά εβδομάδα τουλάχιστον. (*In U.S. – For use under Emergency Use Authorization (EUA) only / “The test is suitable for ages 2+ years and will be available for non-prescription home use in the U.S*. It enables individuals, with and without symptoms, to test for COVID-19 infection in 15 minutes, anywhere. The self-test offers a substantial benefit to COVID-19 hotspots, by enabling early detection so users can selfisolate and seek medical care to limit the spread of COVID-19”. Accessed last 19_01_2021).

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ «ΝΙΚΗ»

Με δεδομένο ότι στην Κύπρο ζουν 900.000 πολίτες θα χρειαστούμε περίπου 900.000 Rapid Ag Test για τις πρώτες 2-3 εβδομάδες ενώ, στην συνέχεια υπολογίζεται ποσότητα 350.000 - 450.000 Rapid Ag Test ανά εβδομάδα. Θα προστίθενται περισσότερα Rapid Ag Test ανάλογα με την αύξηση του αριθμού των νέο-εισερχόμενων ατόμων στην Κύπρο. Για να επιτευχθεί ο έλεγχος του εργαζόμενου πληθυσμού και του γενικού πληθυσμού υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν 140 συνεργεία, συμπεριλαμβανομένων και των 20 υφισταμένων συνεργείων πού ήδη δραστηριοποιούνται για τον σκοπό αυτό. Θα απαρτίζονται από 5-6 εκπαιδευμένα άτομα. Το κάθε συνεργείο απαρτιζόμενο από 3-4 άτομα θα εκτελεί την δειγματοληψία των Rapid Ag Test και 1-2 άτομα που θα εκτελούν σε κάθε συνεργείο χρέη γραμματείας). Έτσι, θα εκτελούνται 500 rapid test ημερησίως ανά συνεργείο. Συνολικά, με αυτό τον τρόπο, θα γίνονται 70.000 Rapid Ag Tests ημερησίως. Επί δραματικής μείωσης των θετικών Rapid Ag Tests ο καθημερινός συνολικός αριθμός των συγκεκριμένων διαγνωστικών ελέγχων θα μειώνεται στοχευμένα ενώ θα επαναξιολογούνται συνεχώς τα δεδομένα για αντίστοιχη ορθολογική χρήση των Rapid Ag Tests αναλόγως και με την εξέλιξη ή/και ολοκλήρωση των εμβολιασμών. Εννοείται ότι θα συνεχίσει με συνεργασίες σε επίπεδο Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές η αξιολόγηση των δεδομένων από τους ελέγχους για ανίχνευση σημαντικών μεταλλαγμένων στελεχών (“Variants of concern”) του SARS-CoV-2 με σκοπό την έγκαιρη συνολική κατάλληλη δράση. Η χρήση του υφιστάμενου εντύπου (ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ) όπου αναγράφει όνομα, ταυτότητα, ημερομηνία γεννήσεως (στο σύστημα καταγραφής) ημερομηνία διεξαγωγής του Rapid Ag Test και αποτέλεσμα, όπως ήδη εφαρμόζεται μέχρι τούδε, θα βοηθήσει στην ομαλή λειτουργία του σχεδίου “NIKH”. Κωδικοποίηση με Barcode των αποτελεσμάτων θα οδηγήσει τόσο στην αποφυγή πλαστών αρνητικών εντύπων των Rapid Ag Test, όσο και στην εύκολη και γρήγορη πιστοποίηση τους με ηλεκτρονικό τρόπο από ένα ‘real time web based Rapid Ag Test directory data base” που εύκολα μπορεί να δημιουργηθεί και να συντηρηθεί. Από σήμερα (20/01/2021) μέχρι και τις 24/01/21 θα πρέπει να ζητηθεί και να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από εθελοντές ώστε να αρχίσουν να καταρτίζονται τα 120 νέα συνεργεία. Από τις 25/01/21 θα εφαρμόζονται σταδιακά τα Rapid Ag Test μέχρι 500 Rapid Test ανά συνεργείο ανά ημέρα από τα 120 νέα συνεργεία. Το κράτος θα πρέπει να χορηγήσει μέχρι και 70.000 Rapid Ag Test την ημέρα (αξίας περίπου 280000 ευρώ ημερησίως) καθώς και την γραμματειακή/οργανωτική υποστήριξη από τα καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία (πχ. το Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Παιδείας, Υπουργείο Εμπορίου, Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Αμύνης, κλπ.) προκειμένου να ενταχθούν όλοι οι Οργανισμοί, Υπηρεσίες, Δομές και οι Επιχειρήσεις αρμοδιότητας τους, σε καθημερινό πρόγραμμα εβδομαδιαίου διαδοχικού ελέγχου. Στις Επαρχιακές Κοινότητες και σε συνεννόηση και συνεργασία με τις Τοπικές αρχές θα εκτελούνται σε εργαζόμενους Rapid Ag Test με την ίδια μεθοδολογία (ανά εβδομάδα διαδοχικά τεστ) και δειγματοληπτικός έλεγχος στον γενικό πληθυσμό. Σε 7-14 ημέρες θα έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα Rapid Ag Test που σε πρώτη φάση χρειάζονται για την εκκίνηση και πλήρη εφαρμογή του Σχεδίου “ΝΙΚΗ”. Για τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι την ολοκλήρωση των εμβολιασμών θα επαναλαμβάνονται τα Rapid Ag Test ανά εβδομάδα διαδοχικά με 70.000 Rapid Ag Test ημερησίως ως άνω. Σε 15 ημέρες περίπου, από την έναρξη του Σχεδίου “ΝΙΚΗ”, σχεδόν όλη η οικονομία της Κύπρου θα μπορέσει να επανεκκινήσει και επαναλειτουργήσει με ελάχιστους περιορισμούς (Αναστολή χώρων εστίασης και επαναλειτουργία μπάρ, καφετεριών σε πρώτη φάση) μέχρι επαναξιολόγησης σε 14 ημέρες. Τυχόν εγκατάσταση αρνητικής πίεσης και ορθή λειτουργία του συστήματος που θα συνοδεύεται από βεβαίωση ειδικού σε χώρους εστίασης, μπάρ και καφετεριών θα προκρίνει την επαναλειτουργία αυτών των χώρων άμεσα. Διαφορετικά η κανονική λειτουργία σε αυτούς τους χώρους θα εξαρτηθεί από τη δραστική μείωση των θετικών ατόμων σε μαζικά Rapid Ag Test.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ/ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ:

140 συνεργεία συμπεριλαμβανομένων των 20 υφισταμένων από 6 άτομα = 840 άτομα Σε κάθε ένα συνεργείο ένα άτομο θα είναι ο υπεύθυνος ομάδας συνεργείου. Κάθε συνεργείο μπορεί να απαρτίζεται από εθελοντές: ιατρούς, νοσηλευτές, φοιτητές ιατρικής η νοσηλευτικής σχολής, παρασκευαστές εργαστηρίων, Μέλη της Πολιτικής Άμυνας, Ερυθρού Σταυρού, Άνεργοι, εθελοντές από Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια, Διαγνωστικά κέντρα, εθελοντικές οργανώσεις κλπ. Όλοι οι εθελοντές θα τύχουν τουλάχιστον μία φορά ημερήσιας εκπαίδευσης από ειδικούς για θέματα δειγματοληψιών και οργάνωσης. Το ΣΧΕΔΙΟ ¨ΝΙΚΗ¨ μπορεί να υλοποιηθεί με την θέληση όλων. Είναι ένα σχέδιο που αποσκοπεί στη ΝΙΚΗ κατά του κορονοϊού και στην οικονομική και επαγγελματική επαναδραστηριοποίηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  Coronavirus  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση