ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κοινοτάρχης Πύλας - Ανησυχία και ανασφάλεια νοιώθουν οι κάτοικοι

Σήμερα ο κόσμος ήταν λιγοστός στους δρόμους και στα καφενεία ενώ ήταν εμφανής η παρουσία των μελών των Ηνωμένων Εθνών, με αυτοκίνητα να πηγαινοέρχονται συνεχώς, είπε ο κ. Μυτίδης

ΚΥΠΕ

Ανησυχία και ανασφάλεια νοιώθουν οι κάτοικοι της Πύλας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Σίμος Μυτίδης, Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Πύλας, προσθέτοντας ότι από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών με τις εργασίες για διάνοιξη του δρόμου Αρσους-Πύλας, φαίνεται ότι αποφεύγεται η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ε/κ και Τ/κ.

Στο μικτό χωριό της Πύλας σήμερα ο κόσμος ήταν λιγοστός στους δρόμους και στα καφενεία ενώ ήταν εμφανής η παρουσία των μελών των Ηνωμένων Εθνών, με αυτοκίνητα να πηγαινοέρχονται συνεχώς.

Όπως είπε ο κ. Μυτίδης «το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Αυγούστου ήταν ήσυχη η κατάσταση στη νεκρή ζώνη. Χθες Κυριακή συναντήθηκα σε τοπικό επίπεδο με μέλος της ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο μου ανέφερε πως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνεχίζει να επιτηρεί τη περιοχή της νεκρής ζώνης στη Πύλα, ενώ από πληροφορίες μας, το Σάββατο έγιναν ορισμένες εργασίες στο κατεχόμενο Άρσος».

Σήμερα, συνέχισε «δεν εργάζονται μεγάλα μηχανήματα στη περιοχή του κατεχόμενου Άρσους και φαίνεται ότι πρέπει οι κατοχικές αρχές να κάνουν μόνο ορισμένες προπαρασκευαστικές εργασίες». «Πιστεύω ότι αναμένουν οδηγίες από την Άγκυρα πως θα προχωρήσουν ή εάν θα προχωρήσουν», ανέφερε.

Όπως είπε ο κ. Μυτίδης «αυτό που μας ανησυχεί είναι κατά πόσον θα πείσουμε τις μεγάλες δυνάμεις να αποτρέψουν την όλη κατάσταση, πιέζοντας την Άγκυρα. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι οι αποφάσεις βγαίνουν από την Τουρκία και όχι από την ψευδοκυβέρνηση των κατεχομένων», είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Κοινοτάρχης Πύλας είπε πως «είναι σίγουρα θετικό το γεγονός ότι μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ισραήλ, Αίγυπτος και άλλες καταδίκασαν την επίθεση κατά των ανδρών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ωστόσο το να καταδικαστούν τα γεγονότα και τα επεισόδια που έγιναν είναι ένα θέμα και το να καταδικαστεί η πράξη, δηλαδή η παραβίαση του στάτους κβο στη περιοχή είναι άλλο θέμα».

Σημείωσε επίσης πως «απ’ ότι φαίνεται η Τουρκία ενδεχομένως να αποσκοπεί σε κάποια ανταλλάγματα από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, προκειμένου να σταματήσει τις εργασίες κατασκευής του δρόμου Άρσους – Πύλας». «Αυτό δεν το γνωρίζουμε αλλά πως αλλιώς θα πειστεί η Τουρκία να κάνει πίσω από αυτό που θέλει να κάνει, που τελικά δεν είναι άλλο από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κατοχικού στρατού προκειμένου να έχει άμεση πρόσβαση προς το φυλάκιο που βρίσκεται στη περιοχή της Πύλας», ανέφερε.

Κληθείς να αναφέρει πως βλέπουν τα Ηνωμένα Έθνη την κατάσταση όπως αυτή έχει εξελιχθεί μετά την επίθεση εναντίον μελών της, ο Σίμος Μυτίδης είπε ότι «από την ημέρα των γεγονότων δεν μιλήσαμε με οποιοδήποτε μέλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, εκτός της συνάντησης που είχα χθες. Ωστόσο φαίνεται ότι δεν ανησυχούν από την επίθεση αφού η διαφύλαξη και η επιτήρηση της νεκρής ζώνης είναι ευθύνη τους και εντός των όρων εντολής τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Ερωτηθείς πως βλέπουν τα πράγματα οι κάτοικοι της Πύλας, απάντησε πως «ανησυχούν και νοιώθουν ανασφάλεια και παράπονο για την όλη κατάσταση. Επίσης τις τελευταίες μέρες αποφεύγεται η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ε/κ και Τ/κ» είπε και εξήγησε πως «στα καφενεία όπου βρίσκονταν και κάθονταν στο ίδιο τραπέζι και συζητούσαν, τώρα η κάθε πλευρά κάθεται μόνη της».

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, «υπάρχει μια αρκετά μεγάλη μερίδα Τουρκοκυπρίων οι οποίοι τάσσονται εναντίον της ενέργειας των κατοχικών αρχών για κατασκευή του δρόμου Άρσους – Πύλας γιατί βλέπουν ότι ο δρόμος δεν γίνεται για ανθρωπιστικούς λόγους αλλά για καθαρά στρατιωτικούς. Ακόμα αντιλαμβάνονται ότι οι πράξεις αυτές αναμένεται να δυσχεραίνουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων στη Πύλα».

Σημείωσε επίσης ότι «αυτοί που υποστηρίζουν τις ενέργειες αυτές είναι οι πολύ φανατικοί εθνικιστές και αυτοί που εξυπηρετούνται καλύτερα με τα διάφορα είδη εμπορίου, που κάνουν λαθραία. Η κατασκευή του συγκεκριμένου δρόμου θα τους εξυπηρετήσει ώστε να μην περνούν από έλεγχο τα προϊόντα τους, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, που έπρεπε να έρθουν στις ελεύθερες περιοχές μέσω του οδοφράγματος του Περγάμους, στις Βρετανικές Βάσεις».

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Μυτίδης είπε ακόμα ότι «δεν είναι εύκολο να κατασκευαστεί οδόφραγμα στην περιοχή της Πύλας» και πρόσθεσε ότι «από τη μια συζητούμε για λύση του Κυπριακού και από την άλλη συζητούμε για διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων. Αυτό είναι αδιανόητο» κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση