ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιατί δεν αποσοβούνται τα επεισόδια;

Mε αφορμή την σύγκρουση οπαδών στο μνημόσυνο του Γρίβα επανέρχεται το ζήτημα της αστυνομικής αναποτελεσματικότητας

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Τα όσα συνέβησαν στο μνημόσυνο του στρατηγού Γρίβα -μεταξύ χούλιγκανς του Απόλλωνα Λεμεσού και του ΑΠΟΕΛ Λευκωσίας- έχουν ενδιαφέρουσες και ευρύτερες προεκτάσεις τόσο σε σχέση με το ιδεολογικό συγκείμενο και τον χρονισμό (προεκλογική περίοδος) όσο και σε σχέση με το πως τα ιδεολογικά τοτέμ των οργανωμένων οπαδών στη Κύπρο λειτουργούν -αριστερά και δεξιά- στο πεδίο της οπαδικής υποκουλτούρας. Βέβαια το προφανές θα ήταν να υπάρχει αντιπαράθεση στον άξονα αριστεράς/δεξιάς ωστόσο πλέον η σύγκρουση δείχνει να υπεισέρχεται -σε αυτό το επίπεδο- και εντός ιδεολογικά συγγενών σωματείων -πτυχή που δείχνει και τον κατακερματισμό της ιδεολογίας, που στη κοινωνιολογία της ποδοσφαιρικής υποκουλτούρας δεν υπάγεται πλέον ούτε σε καθαρολογικά κριτήρια ούτε σε, αντίστοιχα, αυτά της ακολουθίας.

Η πτυχή της ριζοσπαστικοποίησης που στη περίπτωση του οργανωμένου οπαδικού κινήματος στη Κύπρο ρέπει προς την Ακροδεξιά (ναζιστικά σύμβολα, ρητορική μίσους, κοκ) αποτελεί φυσικά την μια πτυχή εξέτασης. Όπως και αντίστοιχα φαινόμενα στα σωματεία που δεν είναι δεξιάς ιδεολογικής απόχρωσης. Πέραν αυτού ωστόσο ενδιαφέρον αποκτά και η πτυχή της αποτυχίας, της Αστυνομίας, που κάθε φορά δεν δρα -αναλόγως περίστασης- προληπτικά ή ακόμη και κατασταλτικά, όταν τα επεισόδια αποκτούν διαστάσεις και απειλείται, ιδιαίτερα, η σωματική ακεραιότητα πολιτών ή η δημόσια και ιδιωτική περιουσία.

Πρόληψη

Το ετήσιο μνημόσυνο του στρατηγού Γεωργίου Γρίβα - Διγενή, αποτελεί διαχρονικά αντικείμενο πόλωσης ή σε προεκλογικές περιόδους -σαν αυτή που διανύουμε- αφορμή για συσπείρωση κομματικών ακροατηρίων. Φέτος, ωστόσο, οι σύνδεσμοι αγωνιστών της ΕΟΚΑ είχαν προειδοποιήσει για ενδεχόμενη πρόκληση επεισοδίων -ακόμη κι αν δεν φαντάζονταν πως αυτό θα συνέβαινε μεταξύ χούλιγκανς ομάδων με την ίδια (δεξιά) ιδεολογική αφετηρία. Συνεπώς στο επίπεδο της πρόληψης και του σχεδιασμού της επιχείρησης θα έπρεπε να υπήρχε μεγαλύτερη κινητοποίηση τόσο σε αριθμό αστυνομικών όσο και στη διάσταση του “basic police work” για σειρά λόγων:

• Yπήρχε η προειδοποίηση/πληροφορία για την πρόθεση πρόκλησης έκτροπων από τους ίδιους τους διοργανωτές ενώ η μετάβαση των οπαδών του ΑΠΟΕΛ έγινε οργανωμένα με λεωφορεία (σ.σ. ύπαρξη δρομολογίου)

• Προϋπήρχε προσφάτως (σ.σ. αγώνας περασμένου Οκτωβρίου στο Τσίρειο μεταξύ Απόλλωνα κι ΑΠΟΕΛ) διάσταση επεισοδίων μεταξύ χούλιγκανς των δύο ομάδων -πτυχή που αναπαράχθηκε με την μορφή κόντρας-«προηγούμενου» σε αναρτήσεις, πριν το μνημόσυνο, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είναι ανοικτά προσβάσιμα από όλους (open source)

• H δύναμη που κλήθηκε να ασφαλίσει το μνημόσυνο κρίνεται ελλιπής όπως επιβεβαίωσε σε ΜΜΕ και ο Εκπρόσωπος Τύπου της συντεχνίας «Ισότητα» (αστυνομική δύναμη στο μισό, 40 αντί για 80, έναντι των αναγκών ασφάλειας, άπειροι αστυνομικοί από την Ακαδημία, κοκ), Νίκος Λοϊζίδης

Βλέπει Αρχηγό και δίνει οδηγίες ο Πρόεδρος

Ο ΠτΔ σχολιάζοντας τα όσα απαράδεκτα διαδραματίστηκαν στην Λεμεσό τόνισε την ανάγκη για πιο αυστηρά μέτρα προσθέτοντας ότι η αστυνομική παρουσία ήταν επαρκής. Συγκεκριμένα ο κύριος Αναστασιάδης είπε, «δεν θέλω να σχολιάσω τις όποιες αναφορές στην Αστυνομία, υπήρχε επαρκής αστυνομική παρουσία. Δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα του χουλιγκανισμού από κάποιους παντελώς ανεύθυνους και για τους οποίους βεβαίως η πολιτεία πρέπει να πάρει αυστηρότερα ακόμα μέτρα από όσα έχουμε μέχρι στιγμής πάρει.

Δεν πρόκειται να οδηγηθούμε ή να επιτρέψουμε να οδηγηθούμε, και πιστεύω και η επόμενη Κυβέρνηση, σε μια αναρχία κάποιων κουκουλοφόρων, οι οποίοι αμαυρώνουν τον αθλητισμό, αμαυρώνουν τελετές, αμαυρώνουν οτιδήποτε σε αυτό τον χώρο. Δεν έχουν θέση στοιχεία αναρχικά τα οποία καθοδηγούνται από ουσίες, εν τη ουσία, και αντιλαμβάνεστε τι εννοώ».

Σχετικά με τα επόμενα βήματα ο κύριος Αναστασιάδης αρκέστηκε να πει ότι θα ζητήσει ενημέρωση από τον Αρχηγό της Αστυνομίας και θα δώσει οδηγίες. «Η πολιτεία γιατί να είναι υπόλογη; Αυτά δεν είναι φαινόμενο της Κύπρου, για να μην εστιάζουμε πάλι την προσοχή μας, να είναι στο επίκεντρο ότι ευθύνεται και η Κυβέρνηση διότι υπάρχουν οργανωμένοι οπαδοί. Και είναι οργανωμένοι οπαδοί πολλών και διαφόρων ομάδων ανεξαρτήτως χρώματος ή προτίμησης.

Αυτό που έχει σημασία είναι το απαράδεκτο της συμπεριφοράς. Θα ενημερωθώ από τον Αρχηγό της Αστυνομίας, θα δώσω οδηγίες, τουλάχιστον μέχρι την τελευταία μέρα της παρουσίας μου στην Κυβέρνηση θα διαμορφώσω ένα κλίμα που θα είναι αποτρεπτικό από τούδε και στο εξής, να νομίζουν ότι μπορούν να κυριαρχήσουν σε μια κοινωνία η οποία διακρίνεται και για το ήθος και για το φιλειρηνικό και για την πίστη της στη δημοκρατία και την ευνομία».

Και η διάσταση της καταστολής

Όταν σε ένα συμβάν οχληρίας ή βίαιης σύγκρουσης οπαδών έχει αποτύχει η πρόληψη, αναπόφευκτα η διαχείριση αφορά στη καταστολή. Η ιστορία συγκρούσεων οπαδών στη (μικρή) Κύπρο έχει καταδείξει -κάτι που γνωρίζουν οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ- πως και σε αυτό το κομμάτι οι αστοχίες της αστυνομίας αποτελούν μοτίβο. Ο λόγος εδράζεται, συχνά, στη πολιτική κάλυψη -λόγω της διαχρονικής σύνδεσης σωματείων και κομμάτων, σε ζητήματα είτε άσκησης νόμιμης βίας είτε στο επίπεδο των προσαγωγών/συλλήψεων. Με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εκείνο το προηγούμενο που θα αποτρέψει μελλοντικούς χούλιγκανς από το να δράσουν. Σε αυτό το επίπεδο καθίσταται σαφές πως το όλο ζήτημα αντιμετώπισης του φαινομένου -πέραν των κοινωνικών του αιτίων- είναι και ζήτημα πολιτικής βούλησης. Η οποία, συνήθως, δεν υφίσταται.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση