Του Παύλου Νεοφύτου
Εικόνες έντονου χουλιγκανισμού εκτυλίχθηκαν για ακόμη μία φορά στον χώρο του κυπριακού αθλητισμού, με τη νέα κυβέρνηση να καλείται να δώσει δείγματα γραφής, για ένα πρόβλημα, που παρά τις συσκέψεις επί συσκέψεων στο παρελθόν και τις εξαγγελίες επί εξαγγελιών, έχει καταστεί «λερναία ύδρα» της κυπριακής κοινωνίας. Σε σχέση με τα επεισόδια οπαδικής βίας την Κυριακή στο στάδιο «Ελευθερία» μεταξύ των οπαδών της Ανόρθωσης και του Απόλλωνα, κατά τον αγώνα για τα ημιτελικά του κυπέλλου στο μπάσκετ, η Κυβέρνηση δείχνει να μην απορρίπτει το ενδεχόμενο παραλείψεων και λαθών, υποσχόμενη διά στόματος Προέδρου Χριστοδουλίδη πολιτικές αποφάσεις.
Ανακοινώσεις μέτρων την Τετάρτη
Τέτοιου είδους φαινόμενα δεν τιμούν κανέναν και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά, είπε το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σχολιάζοντας τα επεισόδια. Σημείωσε ότι έχει δει την έκθεση της υπουργού Δικαιοσύνης και του αρχηγού της Αστυνομίας, που ετοιμάστηκε μετά από έκτακτη σύσκεψη το πρωί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ζητώντας το θέμα να εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη του Υπουργικού Συμβουλίου της Τετάρτης. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου θα γινουν πολύ συγκεκριμένες ανακοινώσεις.
Το πρόβλημα με την απουσία κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης στο «Ελευθερία» βρέθηκε σε πρώτο πλάνο στη συζήτηση για τα επεισόδια της Κυριακής
Ερωτηθείς αν οι πολίτες θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη να μεταβούν σε γήπεδο με τα παιδιά τους, ο Πρόεδρος είπε «με απόλυτη ειλικρίνεια, όχι. Δεν πρόκειται να ωραιοποιήσω μια κατάσταση με όλα αυτά που είδαμε χθες. Την ίδια στιγμή δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται από κάποιους είτε σωματεία είτε αθλητικές οργανώσεις να μην έχουμε τέτοιους φαινόμενα. Αλλά από τη στιγμή που υπάρχει έστω και ένα τέτοιου είδους φαινόμενο, η απάντηση στο ερώτημα σας είναι όχι. Για αυτό, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, έχω ζητήσει να εγγραφεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και μεθαύριο θα ανακοινώσουμε συγκεκριμένες αποφάσεις αντιμετώπισης τέτοιους είδους φαινομένων που δεν πρέπει να δούμε ξανά».
Η ετοιμότητα της Αστυνομίας, η κάρτα φιλάθλου και ο «Αίαντας»
Η επόμενη μέρα των γεγονότων έφερε και τη δημόσια κριτική για την απόδοση ευθυνών, που αρχίζει από τη συζήτηση για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Αστυνομίας, τις νομοθεσίες και τον θεσμό της κάρτας φιλάθλου, για να καταλήξει στις ποινές κατά των χούλιγκαν, την απουσία του «Αίαντα», την ευθύνη των σωματείων, αλλά και το «παραθυράκι» της νομοθεσίας, που επιτρέπει να μην υπάρχει κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης σε στάδια κάτω των 2.000 ατόμων, όπως το «Ελευθερία».
Για ωμές αλήθειες μίλησε στον ΣΠΟΡ FM 95,0 ο πρόεδρος του κλάδου αστυνομικού σώματος της συντεχνίας «Ισότητα», Νίκος Λοϊζίδης: «Δεν ξέρω αν κάποιοι δεν συγκινούνται. Θα πω κάποιες αλήθειες. Η πρώτη ωμή αλήθεια είναι η έλλειψη στήριξης από την πολιτεία και την ηγεσία της Αστυνομίας προς το απλούς αστυνομικούς. Το δεύτερο, είναι οι νομοθεσίες. Είναι αποτυχημένη η νομοθεσία της κάρτας φιλάθλου. Έπαιρναν τον κάθε ερασιτέχνη για να μιλήσει για αυτά το θέμα. Έχουμε έναν νόμο τρύπιο και μη εφαρμόσιμο που απέτυχε. Είμαστε υπεύθυνοι για την ευνομία στο κράτος. Αυτοί οι φορείς δεν θέλουν την ευνομία στο κράτος. Αναφέρομαι στα σωματεία και τις ομάδες, όχι σε όλα. Οι πλείστοι τους συντηρούν το πρόβλημα. Έχουμε και τη νομοθεσία. Βάζουν τιμωρία σε ένα χούλιγκαν, που έριξε πέτρες και φωτοβολίδα με πιστόλι, να πηγαίνει στο Τμήμα να βλέπει εκεί τον αγώνα. Αυτή είναι η ποινή σε έναν χούλιγκαν; Πρέπει να πάει φυλακή. Ναι, έχουμε θέμα και σαν Αστυνομία. Θέλουμε στήριξη. Να βγουν να μας πουν, κάνετε συλλήψεις χρησιμοποιώντας την ανάλογη βία που χρειάζεται. Μέχρι και ο τελευταίος χούλιγκαν μας κατήγγειλε για υπέρμετρη βία. Θα μας στηρίξει κάποιος να το κάνουμε; Θέλουν την ευνομία; Η πολιτεία έχει αποτύχει. Επιτρέπεται να έχω 40 κουκουλοφόρους και να μην μπορώ να επιβάλω την τάξη γιατί μάς έχουν δέσει τα χέρια. Μας έφεραν κλούβες, ‘‘Αίαντες’’; Από πέρσι τα λέγαμε και είναι καταγεγραμμένα».
Η απουσία κλειστού κυκλώματος
Το πρόβλημα με την απουσία κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης στο «Τάσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία» βρέθηκε επίσης σε πρώτο πλάνο στη συζήτηση για τα επεισόδια της Κυριακής. «Δυστυχώς δεν υπάρχει κλειστό κύκλωμα στον συγκεκριμένο χώρο. Βάσει νομοθεσίας τα στάδια που φιλοξενούν λιγότερους από δυο χιλιάδες κόσμο, δεν υποχρεούνται να έχουν κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης», είχε αναφέρει πριν μερικούς μήνες στον ΣΠΟΡ FM 95,0 ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κλειστό κύκλωμα είναι δύσκολο το έργων των Αρχών. Η Αστυνομία θα χρησιμοποιήσει δικά της βίντεο και φωτογραφίες για την ταυτοποίηση των χούλιγκανς αλλά και πλάνα από το συνδρομητικό κανάλι. Κι εδώ υπάρχει μία άλλη προέκταση του ζητήματος της ασφάλειας στο «Ελευθερία», που έχει να κάνει με το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο στάδιο γίνονται και εκδηλώσεις πέρα από τις αθλητικές συναντήσεις, με μερικές από αυτές να έχουν βαρύνουσα σημασία, όπως η τελετή ανακήρυξης του εκάστοτε νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, με την τελευταία φορά τον περασμένο Φεβρουάριο.
Τέσσερις τραυματισμοί και ζημιές
Μέλη της Αστυνομίας δέχθηκαν επίθεση με τη χρήση φωτοβολίδων, μολότοφ, πετρών και άλλων αντικειμένων με αποτέλεσμα τέσσερις τραυματισμούς (ένας αστυνομικός χτυπήθηκε με πιστόλι φωτοβολίδας, ενώς άλλος έπαθε κρανιοεγκεφαλική κάκωση, καθώς τού έριξαν τραπέζι στο κεφάλι). Σύμφωνα με την Αστυνομία, μερίδα οπαδών των ομάδων, έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπα τους με κουκούλες, προκάλεσαν επεισόδια τόσο εντός όσο και εκτός του γηπέδου. Από τα επεισόδια, καταστράφηκαν ολοσχερώς τρία προκατασκευασμένα κτίρια της εταιρείας λεωφορείων CPT, λόγω φωτιάς που τέθηκε κακόβουλα μετά από ρίψη μολότοφ. Επιπρόσθετα, πυρκαγιά εκδηλώθηκε ταυτόχρονα και σε παρακείμενη στάση λεωφορείου, καθώς και σε δέντρα και άχρηστα υλικά στον ίδιο δρόμο με το συγκεκριμένο υποστατικό. Επίσης προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε πέντε αστυνομικά οχήματα και οχήματα πολιτών που ήταν σταθμευμένα στο χώρο του σταδίου. Μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έσπευσαν και κατέσβησαν τις φωτιές.
Το χρονικό των επεισοδίων
Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας Χρίστου Ανδρέου στον «Άλφα», όταν άρχιζε στις 15.30 ο αγώνας καλαθοσφαίρισης, δημιουργήθηκε έξω από το στάδιο μικρή ένταση ανάμεσα στους οπαδούς του Απόλλωνα και της Αστυνομίας, όταν οι πρώτοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο γήπεδο χωρίς έλεγχο. Μετά από ένα δεκάλεπτο περίπου η ένταση κόπασε και οι οπαδοί μπήκαν ένας – ένας μέσα στο στάδιο, με τον έλεγχο να γίνεται κανονικά. Στη μισή ώρα μετά την έναρξη του παιχνιδιού νέα επεισόδια σημειώθηκαν ανάμεσα στην Αστυνομία και οπαδούς των δύο ομάδων, ενώ έγινε και ρίψη δακρυγόνων. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου, η Αστυνομία έβγαλε έξω τους συγκεκριμένους οπαδούς και τότε ξεκίνησε μία άλλη επίθεση εναντίον των μελών της Αστυνομίας με τα πιο σοβαρά επεισόδια και τραυματισμούς που ακολούθησαν. Σπασμένες καρέκλες, κροτίδες και επεισόδια σώμα με σώμα ήταν οι εικόνες που επικρατούσαν στο στάδιο, μέχρι να ελέγξει η αστυνομική δύναμη την κατάσταση. Εύλογα, λόγω των επεισοδίων, η αθλητική αναμέτρηση διακόπηκε οριστικά.
Δύο συλλήψεις και ένας αστυνομικός σε διαθεσιμότητα
Οι Αρχές προχώρησαν μέχρι στιγμής σε δύο συλλήψεις 27χρονων, ενώ ένα πρόσωπο καταζητείται. Η μία σύλληψη έγινε μετά από εξεύρεση μικροποσότητας κάνναβης, ενώ η δεύτερη αφορούσε συμμετοχή στα επεισόδια, καθώς πραγματοποιήθηκε μετά από εξασφάλιση μαρτυρίας. Επίσης η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένας αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα για ένα μήνα. Όπως δήλωσε στον «Άλφα» ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, ο συγκεκριμένος αστυνομικός επέβαινε σε λεωφορείο που μετέφερε οπαδούς του Απόλλωνα στη Λευκωσία για τον αγώνα. Είπε ότι ο Αστυνομικός που εντοπίστηκε εντός του λεωφορείου είχε κληθεί από τους ανακριτές, όπως βοηθήσει στο ανακριτικό έργο και αρνήθηκε. Πρόσθεσε ότι το μέλος της Δύναμης έπρεπε καθηκόντως να βοηθήσει και ως εκ τούτου η Αστυνομία προχωράει στη διερεύνηση πειθαρχικής υπόθεσης.
Τι απάντησαν τα σωματεία του Απόλλωνα και της Ανόρθωσης
Σε δηλώσεις τους τα σωματεία και των δύο ομάδων καταδίκασαν τα γεγονότα, ενώ έδωσαν μία απάντηση στα ερωτήματα «ποιος ευθύνεται;» και «τι γίνεται;». Ο πρόεδρος του σωματείου του Απόλλωνα, Ξενοφών Χαραλάμπους, παραχώρησε δηλώσεις στον ΣΠΟΡ FM 95,0.
Για τα χθεσινά επεισόδια: «Καταρχάς δεν είμαι ο αρμόδιος να πω τον λόγο για τον οποίο έγιναν όσα έγιναν. Τα επεισόδια είναι καταδικαστέα. Με διακατέχει το αίσθημα της ντροπής. Είναι απαράδεχτο να πηγαίνουν στο γήπεδο οικογένειες και να φεύγουν για να προστατέψουν την σωματική τους ακεραιότητα. Δεν είμαι αρμόδιος να πω ποιος φταίει. Δεν ξέρω κατά πόσο αξίζει να ασχολούμαστε με τον αθλητισμό στην Κύπρο. Δεν είμαι εδώ να υπερασπιστώ κανένα. Αλλά θα πω κάποια πράγματα. Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τον αθλητισμό στην Κύπρο. Χθες υπήρχε κατά τα αλλά μια γιορτή. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε ένα τμήμα. Φτάσαμε στον ημιτελικό. Θεωρώ ότι καθήκον όλων μας, κι εσάς των ΜΜΕ, πρέπει να λέμε τα πράγματα ως έχουν».
Για το τι έγινε: «Εγώ ήμουν στο γήπεδο και ενημερώθηκα στο τέλος του 1ου δεκαλέπτου ότι υπήρχαν συμπλοκές των οπαδών μας με την αστυνομία εκτός γηπέδου. Οι οπαδοί της αντίπαλης ομάδας μπήκαν στο γήπεδο μαζικά. Μου είπαν να βγω έξω να δω τι γίνεται. Δεν είναι δουλειά μου να κάνω τη δουλειά της αστυνομίας. Βάλαμε σε σειρά τους οπαδούς και μπήκαν στο στάδιο δείχνοντας εισιτήριο και κάρτα φιλάθλου. Αυτά έγιναν στην παρουσία μου και στην παρουσία αξιωματικού της ΜΜΑΔ. Μπήκαν στο στάδιο λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου. Το ερώτημα που θέτω είναι, πως είναι δυνατό να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά; Από τη μια πλευρά έγινε έλεγχος μόνο από τους σεκιούριτι και μπήκαν μαζικά 700 άτομα. Και από την άλλη πλευρά υπήρξε διμοιρία της ΜΜΑΔ και έγινε εξονυχιστικός έλεγχος. Υπάρχουν τα βίντεο. Μπήκαν οπαδοί της Ανόρθωσης στην κερκίδα μας, εκεί που κάθονταν τα γυναικόπαιδα. Από εκεί ξεκίνησαν όλα τα επεισόδια».
Για το ποιος ευθύνεται: «Για το τι έγινε εκτός γηπέδου νιώθω ντροπή. Είναι προσωπική μας ευθύνη να αστυνομεύουμε τα παιχνίδια; Συμφωνώ ότι και της αστυνομίας είναι δεμένα τα χέρια της. Υπάρχει κενό με την κάρτα φιλάθλου. Θα απαγορεύσω εγώ στον οποιονδήποτε να μπει στην κερκίδα; Είναι ευθύνη των σωματείων αυτή; Θεωρώ ξεκινούμε από λανθασμένη βάση. Οι ευθύνες είναι συλλογικές. Όταν λέμε ότι είναι ευθύνη των σωματείων είναι εδώ που υπάρχει λανθασμένη βάση για το τι πρέπει να διορθώσουμε. Πραγματικά νιώθουμε ντροπή για το τι συμβαίνει στον αθλητισμό. Σαν πρόεδρος του σωματείου του Απόλλωνα είμαι δεκτικός για να λάβω τις όποιες οδηγίες χρειάζεται για να διορθώσουμε την κατάσταση».
Για τα τραγικά επεισόδια έκανε δήλωση στην ιστοσελίδα www.24sports.com.cy ο εκτελεστικός σύμβουλος και γενικός γραμματέας του σωματείου της Ανόρθωσης, Μιχάλης Νεοφύτου:
«Καταδικάζουμε τα όσα έγιναν, αυτές οι συμπεριφορές δεν έχουν χώρο στον αθλητισμό. Απλά για να μην διαστρεβλώνονται τα γεγονότα να πούμε τα πράγματα ως έχει. Μέχρι τα τελευταία λεπτά του πρώτου ημιχρόνου (του δεύτερου 10λεπτου), δεν έσπασε τίποτα στο γήπεδο. Oι φίλαθλοι της Ανόρθωσης ήταν υπόδειγμα από το πρώτο λεπτό και ενθάρρυναν τους παίκτες της ομάδας μας. Όταν ήρθαν οι οργανωμένοι φίλαθλοι του Απόλλωνα, τότε προκλήθηκαν αρκετά γεγονότα, μεταξύ από αυτά, έσκισαν και το έμβλημα της Ανόρθωσης που είχε ως διαφημιστικό η Ομοσπονδία για το final four. Tότε άρχισαν και τα επεισόδια αφότου οι οπαδοί του Απόλλωνα προκάλεσαν».
«Σκυτάλη βίας» από το μνημόσυνο του Γρίβα
Η τελευταία φορά που αυτή τη χρονιά σημειώθηκαν άγρια επεισόδια οπαδικής βίας ήταν την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, στο μνημόσυνο του Γεώργιου Γρίβα Διγενή στη Λεμεσό. Υπενθυμίζεται πως οπαδοί του ΑΠΟΕΛ και του Απόλλωνα συγκρούστηκαν μεταξύ τους ανταλλάσσοντας διάφορα αντικείμενα. Με το που έφθασαν οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ ξεκίνησε ένταση, διαπληκτισμός και πετροπόλεμος, ενώ στο σημείο βρισκόταν αστυνομική δύναμη, η οποία προσπαθούσε να επιβάλει την τάξη. Από τα επεισόδια αυτά τραυματίστηκαν έξι αστυνομικοί και δύο πολίτες, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε αυτοκίνητα, περιπολικά και αστυνομικές μοτοσικλέτες. Εξάλλου στην περιοχή εντοπίστηκαν βόμβες μολότοφ, πέτρες, ρόπαλα και άλλα αντικείμενα. Από τα επτά εντάλματα που εκκρεμούσαν, εκτελέστηκαν το το ίδιο πρωί τα πέντε.