ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επίτροπος Διοίκησης: Άμεση λήψη μέτρων για το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή

«Τουλάχιστον επικίνδυνο και απερίσκεπτο να διαιωνίζεται μια επικίνδυνη κατάσταση και να διακυβεύονται έργα κοινής μας κληρονομιάς»

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

«Είναι τουλάχιστον επικίνδυνο και απερίσκεπτο να διαιωνίζεται μια επικίνδυνη κατάσταση και να διακυβεύονται έργα κοινής κληρονομιάς, από την γραφειοκρατία και τη μη αναγνώριση του γεγονότος ότι ο χρόνος που περνά μπορεί να δημιουργήσει καταστροφές μη αναστρέψιμες», αναφέρει η Επίτροπος Διοίκησης Μαρία Στυλιανού Λοττίδη στην έκθεσή της σχετικά με το παράπονο που της υποβλήθηκε για τα προβλήματα υγρασίας στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στην Πλατανίσκια της επαρχίας Λεμεσού και την παράλειψη της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού να επιληφθεί καταγγελίας τού Χ.Χ. για πρόβλημα υγρασίας στο τ/κ υποστατικό, όπου στεγάζεται το εν λόγω Μουσείο.

Στην έκθεσή της η κα Στυλιανού Λοττίδη αναφερόμενη στην προϊστορία του ζητήματος του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκεια Λεμεσού, σημειώμει πως από το 2023 έχει ζητήσει από τον έπαρχο Λεμεσού να μεριμνούσε για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποκατάσταση του Μουσείου προκειμένου να είναι δυνατή η έκθεση των έργων που φιλοξενούνται σε αυτό με ασφάλεια, αλλά και να αποκατασταθεί η επισκεψιμότητα σε αυτό.  Σημειώνεται επίσης πως σύμφωνα με τον έπαρχο Λεμεσού το πρόβλημα χρονολογείται από το 1998, και όχι από το 2018, όπως ισχυρίζεται ο παραπονούμενος ΧΧ, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 1998 είχε ενημερωθεί ότι η υγρασία οφειλόταν στα νερά της βροχής που προέρχονταν από το υποστατικό που εφαπτόταν της κατοικίας που του είχε παραχωρηθεί το οποίο ήταν χωρίς στέγη.

Στην αλληλουχία των γεγονότων που αναφέρει στην έκθεσή της η Επίτροπος σημειώνεται πως από το 1999 έως και το 2023 η επαρχιακή διοίκηση Λεμεσού προέβη σε διάφορες ενέργειες, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα (ανόρυξη νέου απορροφητικού λάκκου, εργασίες σε εφαπτόμενα υποστατικά).

Επίτροπος Διοίκησης: «Λαμβάνοντας υπόψη τη συμβολή του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή, στις τέχνες και τον πολιτισμό, είναι τουλάχιστον επικίνδυνο και απερίσκεπτο να διαιωνίζεται μια επικίνδυνη κατάσταση».

Διαρροών συνέχεια

Το πρόβλημα, όπως αναφέρει στην έκθεσή της η Επίτροπος φάνηκε προς στιγμήν να επιλύεται το 2023, όμως ένα χρόνο μετά, το 2024, τα νερά συνέχιζαν να εισέρχονται στο Μουσείο, θέτοντας τα έργα που εκτίθενται σε αυτό σε κίνδυνο. Με νέα της επιστολή τότε η κα Στυλιανού Λοττίδη ζήτησε από τον έπαρχο Λεμεσού σχόλια και απόψεις σε σχέση με το εκ νέου ανακύψαν ζήτημα, «παρά τις εκτελεσθείσες εργασίες, ποια μέτρα / εργασίες πιθανόν να χρειάζονται περαιτέρω για την άμβλυνση του προβλήματος και αν προγραμματίστηκε η εκτέλεσή τους».

Η απάντηση ήλθε από τον αναπληρωτή έπαρχο Λεμεσού, ο οποίος πληροφόρησε το Γραφείο της Επιτρόπου ότι μετά από επιτόπια επίσκεψη πολιτικής μηχανικού διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα της υγρασίας στο Μουσείο ενδεχομένως να οφείλεται σε (α) διαρροές από τον λάκκο αποχέτευσης της γειτονικής κατοικίας ή (β) διαρροές από το λάστιχο υδατοπρομήθειας της γειτονικής κατοικίας το οποίο διέρχεται μέσω άλλων τεμαχίων και το οποίο θα ακυρωθεί. Ζητήματα που θα αντιμετωπίζονταν. Ωστόσο, αν καμία από τις πιο πάνω ενέργειες δεν είχε αποτέλεσμα, και το πρόβλημα εξακολουθούσε τότε ίσως η υγρασία να οφείλεται σε υπόγεια νερά, ενδεχόμενο το οποίο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Με τη σειρά του τον Αυγούστου του 2024 το Γραφείο της Επιτρόπου ενημέρωσε τον παραπονούμενο, ο οποίος επανήλθε τον Σεπτέμβριο και τον Δεκεμβρίου του 2024 ενημερώνοντας το Γραφείο της Επιτρόπου ότι ακόμα ανέμενε τα προαναγγελθέντα έργα από μέρους της Επαρχιακής Διοίκησης και ότι το πρόβλημα της υγρασίας στο Μουσείο παρέμενε.

 

Κανένα έργο δεν έχει γίνει

Όπως διαπιστώνεται από το Γραφείο της Επιτρόπου, «το πρόβλημα της υγρασίας στο υποστατικό που έχει παραχωρηθεί στον κύριο ΧΧ χρονολογείται, ενώ παρόλες τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί κατά καιρούς από μέρους της Επαρχιακής Διοίκησης δεν έχει επιλυθεί», και σύμφωνα με τον παραπονούμενο «κανένα έργο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, ενώ το πρόβλημα της υγρασίας συνεχίζεται, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τα έργα που εκτίθενται σε αυτό».

Η κα Στυλιανού Λοττίδη καταληκτικά αναφέρει πως «λαμβάνοντας υπόψη τη συμβολή του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή, στις τέχνες και τον πολιτισμό, είναι τουλάχιστον επικίνδυνο και απερίσκεπτο να διαιωνίζεται μια επικίνδυνη κατάσταση και να διακυβεύονται έργα κοινής μας κληρονομιάς ενός αναγνωρισμένου καλλιτέχνη, από τη γραφειοκρατία και τη μη αναγνώριση του γεγονότος ότι ο χρόνος που περνά μπορεί να δημιουργήσει καταστροφές μη αναστρέψιμες». Και ως εκ τούτου εισηγείται προς τον έπαρχο Λεμεσού την άμεση λήψη μέτρων όπως έχουν αναγνωριστεί και καθοριστεί από τους αρμοδίους εμπειρογνώμονες από τον Ιούλιο του 2024, για αναχαίτιση της υγρασίας και του κινδύνου που αυτή διατρέχει για την καταστροφή των έργων, καθώς επίσης και την άμεση αποκατάσταση του χώρου προκειμένου να είναι δυνατή η επισκεψιμότητα και η έκθεση των έργων που φιλοξενούνται σε αυτό με ασφάλεια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση