Του Παύλου Νεοφύτου
Δεδομένης της εύθραυστης ακόμα κατάστασης μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ, η ροή Σύρων, που αιτούνται από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας την απόσυρση αιτήσεων τους για παροχή πολιτικού ασύλου, κινείται προς το παρόν σε χαμηλά επίπεδα. Αν και καταγράφονται καθημερινά μεγάλοι αριθμοί ατόμων που απευθύνονται στην Υπηρεσία Ασύλου, ζητώντας τη σχετική πληροφόρηση, δύσκολα προχωρούν στο επόμενο βήμα, για να αιτηθούν απόσυρση διεθνούς προστασίας με στόχο την επιστροφή στην πατρίδα τους. Σύμφωνα με το Υφυπουργείο Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, τη Δευτέρα οι αιτήσεις απόσυρσης αίτησης ασύλου από Σύρους ήταν 20, την Τρίτη ανήρθαν σε 49 και την Τετάρτη έφτασαν τις 72.
Όπως εκτιμάται, θα χρειαστεί χρόνος για να αυξηθούν σημαντικά οι αριθμοί, δεδομένου ότι η νέα τάξη πραγμάτων στη Συρία θα διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα, μέσα από υλοποίηση των δεσμεύσεων της μεταβατικής κυβέρνησης. Επίσης Σύροι που θα επιλέξουν να επιστρέψουν, θα πρέπει να προσμετρήσουν δεδομένα σε κοινωνικό επίπεδο, όπως η θετική υποδοχή τους, σε συνθήκες ανοχής και συμφιλίωσης, αλλά και η αξιοπρεπής ζωή, με επαγγελματική αποκατάσταση, στέγαση και ιδανικές συνθήκες υγείας, σε μία χώρα, η οποία έχει «αλωθεί» από τον πόλεμο.
Σε κάθε περίπτωση, το Υφυπουργείο, το οποίο καταγράφει την ενεργοποίηση ενός συστήματος αμέσως μετά την πτώση του καθετώτος Άσαντ, είναι προετοιμασμένο να ανταποκριθεί ακόμη και στο ενδεχόμενο μαζικών αιτημάτων επιστροφών, έχοντας ήδη συστήσει για αυτόν τον σκοπό ειδική πενταμελή ομάδα, η οποία εξυπηρετεί τους Σύρους πολίτες που διαμένουν στη Δημοκρατία υπό το καθεστώς του πρόσφυγα ή με συμπληρωματική προστασία και ζητούν διευκρινίσεις αυτές τις μέρες σε αυξημένους αριθμούς, όπως δήλωσε στην «Κ» ο υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, Νικόλας Ιωαννίδης. Επικαλούμενος τις επιστροφές που ήδη γίνονται κάθε μήνα, διαβεβαίωσε ότι πλέον υπάρχει τέτοια τεχνογνωσία και οργάνωση, ώστε ακόμη και να αυξηθούν τα αιτήματα, να είναι σε θέση να ανταποκριθούν.
Σχολιάζοντας τα αυξημένα και καθημερινά ερωτήματα στην Υπηρεσία Ασύλου, χωρίς να οδηγούν σε αντίστοιχα αιτήματα επιστροφής, ο κ. Ιωαννίδης σημείωσε ότι αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι διανύουμε τις πρώτες μέρες μετά τα νέα δεδομένα στη Συρία και όλοι προσπαθούν να χαρτογραφήσουν την κατάσταση. Ωστόσο τόνισε ότι από την πρώτη μέρα έγιναν αποσύρσεις αιτήσεων πολιτικού ασύλου και αυτές συνεχίζονται.
Την ίδια ώρα υπάρχει συνεννόηση του Υφυπουργείου με την Αστυνομία, για να διευκολύνουν τους Σύρους που επιθυμούν να επιστρέψουν. Υπενθυμίζεται ότι μέσω της διαδικασίας εθελούσιας αναχώρησης, οι Σύροι πολίτες λαμβάνουν το χρηματικό ποσό των €1,500 από ευρωπαϊκό κονδύλι, λίγο προτού επιβιβαστούν στο αεροσκάφος. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αύξηση του κονδυλίου αυτού και έχει λάβει θετική απάντηση. Σύμφωνα με στοιχεία από το Υφυπουργείο, τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν πάρει καθεστώς πρόσφυγα ή συμπληρωματική προστασία 14.000 Σύροι, ενώ εκκρεμούν άλλες 14.000 αιτήσεις για διεθνή προστασία.
Την Τρίτη ο κ. Ιωαννίδης μετέβη στις Βρυξέλλες, για να συζητηθεί το θέμα σε επίπεδο υπουργών, ενώ θα απασχολήσει και την ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα, σε επίπεδο αρχηγών κρατών.