
Του Αντρέα Αθανασίου
Τον λόγο στους εκπροσώπους του Παγκύπριου Συνδέσμου Εμπόρων Αυτοκινήτων (ΠΑΣΕΑ) έδωσε, σήμερα, η Ερευνητική Επιτροπή που εξετάζει τις παραλείψεις και τις ευθύνες γύρω από το σκάνδαλο των ελαττωματικών αερόσακων Takata. Σε μία τρίωρη συνεδρία που πραγματοποιήθηκε για το θέμα, οι έμποροι εστίασαν στην έλλειψη συντονισμού, την απουσία αξιόπιστων μηχανισμών ελέγχου, και έκαναν λόγο για αποκλεισμό τους από κρίσιμες διαδικασίες, παρά το γεγονός ότι εκπροσωπούν μεγάλο μέρος της αγοράς. Ο ΠΑΣΕΑ έκανε λόγο για αδράνεια στο θέμα που προέκυψε με τους αερόσακους, καταλογίζοντας ευθύνες τόσο στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών όσο και στους επίσημους εισαγωγείς.
Ο Γραμματέας της ΠΑΣΕΑ και Πρόεδρος της Επιτροπής Λευκωσίας, Χαράλαμπος Κολοκοτρώνης, ανέφερεε ότι η ενημέρωση για το αν ένα όχημα φέρει ελαττωματικό αερόσακο Takata εξαρτάται αποκλειστικά από την πρωτοβουλία του υπαλλήλου που διενεργεί τον τεχνικό έλεγχο ή την έγκριση τύπου. Σημείωσε ότι «ούτε στο στάδιο του ελέγχου Μεμονωμένης Έγκρισης Οχήματος (SVA), ούτε κατά τη διάρκεια του ΜΟΤ, προβλέπεται έλεγχος για ανακλήσεις». Εξήγησε ότι μόνο αν ο υπάλληλος επιλέξει να ψάξει σε sites, μπορεί να προκύψει κάποια πληροφόρηση για ανάκληση.
Σε παρέμβαση του και ο νομικός σύμβουλος της ΠΑΣΕΑ, Χρίστος Ιωαννίδης, είπε πως ο ρόλος του ΜΟΤ περιορίζεται αποκλειστικά στον τεχνικό έλεγχο της οδικής ασφάλειας και δεν περιλαμβάνει τη διαχείριση θεμάτων ανακλήσεων.
Δεν προσκλήθηκαν
Η ΠΑΣΕΑ κατήγγειλε πως από το 2020 έως και τον Νοέμβριο του 2024, δεν υπήρξε επίσημη εγκύκλιος ή λειτουργική βάση δεδομένων για την παρακολούθηση ανακλήσεων ενώ το ΤΟΜ δεν κοινοποίησε ούτε καν τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2017, όπως υποστήριξα
Όπως επεσήμανε η συντεχνία, οι ανεξάρτητοι εισαγωγείς – που εκπροσωπούν ένα μεγάλο μέρος της αγοράς & ένα ποσοστό γύρο στο 40 % των οχημάτων της αγοράς– δεν προσκλήθηκαν ποτέ σε διαδικασία διαβούλευσης ή λήψης αποφάσεων.
Απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Μιχάλη Βορκά, για τη βάση της θέσης ότι το ΜΟΤ είχε ευθύνη προ του 2020, ο κ. Κολοκοτρώνης υποστήριξε πως διεθνώς η εποπτεία τέτοιων θεμάτων αποτελεί κρατική αρμοδιότητα. «Θεωρούσαμε ότι, αν υπήρχε σοβαρό θέμα, το κράτος θα ενημέρωνε τον ιδιοκτήτη», τόνισε.
Αθέμιτος ανταγωνισμός
Από πλευράς της ΠΑΣΕΑ ειπώθηκε, επίσης, ότι η ευθύνη για τις ανακλήσεις βαραίνει αποκλειστικά τον κατασκευαστή, ενώ η άρνηση πρόσβασης των ανεξάρτητων εισαγωγέων σε κρίσιμες πληροφορίες, όπως γίνεται με τους επίσημους αντιπροσώπους, συνιστά παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας περί ίσης μεταχείρισης και θεμιτού ανταγωνισμού.
Συγκεκριμένα ο κύριος Κολοκοτρώνης, είπε ότι το γεγονός το να μην αναγνωρίζεται η πλήρης ευθύνη του κατασκευαστή, για τα μεταχειρισμένα εισαγόμενα αυτοκίνητα, αποτελεί παραβίαση του ευρωπαϊκού κανονισμού για τη συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας, ενώ πρόσθεσε ότι δεν μπορεί το οικονομικό κόστος της επιδιόρθωσης να βαραίνει άλλον από τον κατασκευαστή.
Φόβοι για μονοπώλιο
Ακόμη, οι έμποροι, εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις για περιορισμούς στις εισαγωγές οχημάτων που εφαρμόζονται με πρόσχημα τις ανακλήσεις. Προειδοποιώντας ο κύριος Κολοκοτρώνης, είπε ότι τέτοιες πρακτικές ενδέχεται να οδηγήσουν σε καταστάσεις μονοπωλίου και αυξήσεις τιμών στην αγορά. Αντί των περιορισμών, οι έμποροι προτείνουν την ελεύθερη εισαγωγή, συνδυασμένη με τη δημιουργία ενός ενιαίου, διαφανούς και προσβάσιμου μηχανισμού ελέγχου των ανακλήσεων.
Καταγγελία
Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία προέβη ο Αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΑ, Ανδρέας Αντωνίου.
Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι δύο εισαγωγείς καινούριων οχημάτων παραδέχθηκαν ενώπιον της Βουλής, παρουσία του Υπουργού Μεταφορών, ότι 40.000 αυτοκίνητα ουδέποτε ανακλήθηκαν. Κατηγόρησε την εποπτική αρχή για πλήρη απραξία, ενώ εξαπέλυσε βολές και προς τους επίσημους αντιπροσώπους για αδιαφορία και έλλειψη συνεργασίας. Ερωτηθείς πότε έγινε αυτό είπε ότι έγινε τον περασμένο Δεκέμβρη. Ακολούθως ο πρόεδρος της Επιτροπής , Μιχαλάκης Χριστοδούλου διερωτήθηκε «μας τα λέτε αυτά ως καταγγελία;» με τον κύριο Αντωνίου να απαντά ότι «η Εποπτική Αρχή δεν έκανε τίποτα απέναντι σε ένα παραδεκτό γεγονός. Αν τότε δεν έκαναν τίποτα, δεν θα κάνουν ούτε τώρα – τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα».
Τεχνικός και όχι ελεγκτικός ο ρόλος του SVA
Σχετικα με τον ρόλο των SVA , ο Ανδρέας Κίτσιος, υπεύθυνος σταθμού SVA στη Λάρνακα, είπε πως είναι καθαρά τεχνικός και δεν περιλαμβάνει πρόβλεψη για τον εντοπισμό ανακλήσεων ή την κατάσταση των αερόσακων. Η απουσία αυτών των ελέγχων ενισχύει την ανάγκη για αναθεώρηση του πλαισίου και ενίσχυση των μηχανισμών διαφάνειας.
Και η αστυνομία στην επόμενη συνάντηση
Ο Μιχαλάκης Χριστοδούλου, Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής είπε ότι στην επόμενη συνεδρίαση, η οποία δεν έχει οριστεί ακόμα, θα κληθούν να καταθέσουν εκπρόσωποι της Αστυνομίας που εξέτασαν δυστυχήματα με αιτία πρόκλησης ελαττωματικά ή επικίνδυνα εξαρτήματα, καθώς και οι συγγενείς των θυμάτων. Επεσήμανε ότι μέχρι τα τέλη Μαιου θα τελειώσουν οι δημόσιες συνεδριάσεις.