ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Έβλεπα τους εθελοντές και γέμιζαν τα μάτια μου» - Πώς 100 άτομα έσωσαν Απεσιά και Γεράσα

Η δύσκολη μάχη με τις φλόγες σε ένα κρίσιμο σημείο, στον δρόμο Απεσιάς - Γεράσας, και η συνεισφορά των εθελοντών, οργανωμένων αλλά και ντόπιων, στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς της Λεμεσού

Του Παύλου Νεοφύτου

Του Παύλου Νεοφύτου

Στην πρόσφατη πυρκαγιά της Λεμεσού διαφάνηκε σε πόσο σημαντικό επίπεδο οργάνωσης και ετοιμότητας βρίσκεται σήμερα το σύνολο των οργανωμένων ομάδων εθελοντών πυροσβεστών στην Κύπρο, μαζί τους συντονισμένοι τις δύσκολες ώρες της νύχτας της Κυριακής και οι ντόπιοι, κυρίως νέοι. Το έργο τους, που πήρε ανοδική πορεία μετά την καταστροφή του Αρακαπά, ενίσχυσε σημαντικά τις προσπάθειες των αρμόδιων αρχών, λειτουργώντας σε κάποιες περιπτώσεις ως αντίβαρο, δίπλα σε δυσλειτουργίες της κρατικής μηχανής.

Η πυρκαγιά του Αρακαπά, η οποία δυστυχώς «έδωσε μαθήματα», ήταν καθοριστική για να να δημιουργηθούν και να οργανωθούν ομάδες εθελοντών πυροσβεστών.

«Εκείνο το βράδυ έβλεπα τους νεαρούς εθελοντές και γέμιζαν τα μάτια μου με δάκρυα, έτρεχαν και ορμούσαν χωρίς ξεκούραση», ομολόγησε στην «Κ» ο Αυγουστίνος Σιακός, κάτοικος Απεσιάς και εθελοντής πυρόσβεσης. Τον συναντήσαμε στον δρόμο Απεσιάς – Γεράσας, στο κρίσιμο σημείο που μέχρι τις τρεις τα ξημερώματα έδινε μάχες με άλλα περίπου 100 άτομα (πυροσβέστες, δασοπυροσβέστες και εθελοντές), με κύρια αποστολή –επιτυχής, όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα- να μην προχωρούσε η φωτιά πέρα από τον δρόμο, διότι τότε οι συνέπειες θα ήταν ολέθριες: θα περνούσε μέσα από τα χωριά Απεσιά και Γεράσα, συνεχίζοντας για το πευκόφυτο Δάσος του Κακομάλλη, που εκτείνεται μέχρι και τον Αγρό.

«Εντός 10 λεπτών η πυρκαγιά κάλυψε εφταπλάσια απόσταση»

Σύμφωνα με τον Αυγουστίνο, ο οποίος μας έδειχνε προς το βάθος της χαράδρας, στην αρχή η πυρκαγιά πλησίαζε από εκεί με αργούς ρυθμούς, περίπου για τρεις ώρες. Όμως σε κάποια στιγμή, χρειάστηκαν μόνο 10 λεπτά για να καλύψει εφταπλάσια απόσταση, γύρω στα δύο χιλιόμετρα, και να φτάσει κοντά τους, στην άκρη του δρόμου. «Ξαφνικά, εντός 10 λεπτών κάλυψε την εφταπλάσια απόσταση, σε σχέση με αυτήν που διένυσε αρχικά, μέσα σε τρεις ώρες. Ήταν απίστευτο. Σε κάποιες στιγμές οι φλόγες έφταναν τα 20 μέτρα», είπε χαρακτηριστικά.

«Έπαιξαν τη ζωή τους κορώνα γράμματα»

Καθώς μάς περιέγραφε το πώς εξελισσόταν η φωτιά, ο Αυγουστίνος τόνισε ότι ήταν τεράστιο το έργο των ανδρών των Αρχών και των εθελοντών, οργανωμένων αλλά και κατοίκων της περιοχής. «Έπαιξαν τη ζωή τους κορώνα γράμματα», είπε χαρακτηριστικά. Εκείνο το βράδυ ο ίδιος καλούσε με αναρτήσεις σε Μέσα Κοινωνικής κόσμο να έρθει στην περιοχή για βοήθεια, όπως και έγινε. Όπως θυμάται, στις δέκα το βράδυ είχαν ξαφνικά έλλειψη από βυτιοφόρα με νερό και τότε ανταποκρίθηκαν για τη συγκεκριμένη ανάγκη εθελοντές από τη Λεμεσό και διάφορα χωριά. Στους εθελοντές διέκρινε και νέους που δεν ήταν ούτε 17 ετών. Ένας από αυτούς έτρεχε κουβαλώντας μπουκάλια με νερό και τα μοίραζε σε όσους πάλευαν με τις φλόγες. «Εκείνες τις ώρες και η πιο μικρή βοήθεια είναι και η πιο μεγάλη», είπε. Ο Αυγουστίνος δήλωσε ότι μετά τη συμμετοχή του, ως εθελοντής στη μεγάλη πυρκαγιά του Αρακαπά τον Ιούλιο του 2021, άλλαξε ο τρόπος σκέψης του, συνδράμοντας όποτε μπορεί στην κατάσβεση πυρκαγιών.

«Ξαφνικά, εντός 10 λεπτών η φωτιά κάλυψε την εφταπλάσια απόσταση, σε σχέση με αυτήν που διένυσε αρχικά, μέσα σε τρεις ώρες. Σε κάποιες στιγμές οι φλόγες έφταναν τα 20 μέτρα», είπε στην «Κ» για τη χαράδρα που φαίνεται στη φωτογραφία ο Αυγουστίνος Σιακός.

Οργάνωση ομάδων εθελοντών μετά τη φωτιά του Αρακαπά - Το παράδειγμα της «Kitas Weather»

Η πυρκαγιά του Αρακαπά, η οποία δυστυχώς «έδωσε μαθήματα», ήταν καθοριστική για να να δημιουργηθούν και να οργανωθούν ομάδες εθελοντών πυροσβεστών. Στην Απεσία συναντήσαμε το απόγευμα της Δευτέρας μέλη μίας από αυτές, της «Kitas Weather», όταν με ένα κατάλληλα εξοπλισμένο όχημα τύπου 4 Χ 4 έκαναν περίπολο για εντοπισμό αναζωπυρώσεων. Οι Κωνσταντίνος Χρυσοστόμου και Κυριάκος Λάμπρου περιέγραψαν στην «Κ» το πώς έδρασαν το βράδυ της Κυριακής. Μετά από οδηγίες του Τμήματος Δασών, η ομάδα τους, την οποία επανδρώνουν 15 εκπαιδευμένοι εθελοντές πυροσβέστες, με δύο δικά τους πυροσβεστικά οχήματα (ένα βυτιοφόρο πυροσβεστικό και ένα τύπου 4 Χ 4), συνέβαλε σημαντικά στο να μην κατευθυνθεί η πυρκαγιά στην Απεσιά και τη Γεράσα. Σύμφωνα με τον Κυριάκο, το βυτιοφόρο χωράει μέχρι και πέντε τόνους νερού και το λάστιχο του έχει άνοιγμα μέχρι 400 μέτρα, ενώ το άλλο όχημα κουβαλά μισό τόνο νερού και το λάστιχο φτάνει μέχρι τα 150 μέτρα. Το πρώτο επανδρώνεται πάντα με τρεις εθελοντές και το άλλο με τέσσερις. Εκείνη τη νύχτα η ομάδα τους συνοδευόταν και από δύο ιδιωτικά οχήματα μελών της. Όπως εξήγησε ο Κωνσταντίνος, η ομάδα «Kitas Weather» οργανώθηκε μετά την πυρκαγιά στον Αρακαπά, μετά από πρωτοβουλία του γνωστού ιδιώτη μετεωρολόγου, Έρικ Κίτα.

Από αριστερά, οι Κωνσταντίνος Χρυσοστόμου και Κυριάκος Λάμπρου, εθελοντές πυροσβέστες της Ομάδας «KitasWeather» σε περιπολία στην Απεσιά για τυχόν αναζωπυρώσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση