Του Παύλου Νεοφύτου
Μέχρι τις τέσσερις τα ξημερώματα έδιναν μάχες με τις φλόγες όσοι κάτοικοι των κοινοτήτων Αψιούς και Απεσιάς δεν εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, μετά τις οδηγίες για εκκενώσεις χωριών, συνδράμοντας το έργο των ανδρών του Τμήματος Δασών και της Πυροσβεστικής. Εκείνη την ώρα σταμάτησαν τη φωτιά σε «ανάσα αναπνοής» από τα σπίτια τους. Στην Απεσιά στα 30 μέτρα και στην Αψιού στα 150 μέτρα. Αυτή τη στιγμή αναμένουν από τα πτητικά μέσα να σβήσουν τα μικρά μέτωπα φωτιάς που βλέπουν μεταξύ Αψιούς και Φασούλας.
Μιλώντας στην «Κ» ο κοινοτάρχης Απεσιάς, Λευτέρης Περικλή, είπε ότι όλο το βράδυ οι προσπάθειες ήταν υπεράνθρωπες. Σημείωσε ότι η φωτιά σταμάτησε στα 30 μέτρα απόσταση από ένα σπίτι. Στις τέσσερις το πρωί ο ίδιος επέστρεψε στο σπίτι του, μετά την κινητοποίησή του με συγχωριανούς του, ώστε να μεταφέρεται νερό στο μέτωπο της φωτιάς, μεταξύ των κοινοτήτων Παραμύθα, Απεσιά, Αψιού και Φασούλα.
Για την εκκένωση, είπε ότι οι κάτοικοι επέστρεψαν γρήγορα στα σπίτια τους, αφού μία – ενάμιση ώρα μετά που δόθηκε η οδηγία, η Πολιτική Άμυνα τούς ενημέρωσε ότι όσοι μπορούσαν να επιστρέψουν από τον Λιμνάτη, όπου θα φιλοξενούνταν, μπορούσαν να το κάνουν.
Από την πλευρά του ο κοινοτάρχης Αψιούς, Μάριος Πολυκάρπου, δήλωσε ότι «χθες βράδυ σταματήσαμε τη φωτιά στα 150 μέτρα έξω από το χωριό. Το Τμήμα Δασών, η Πυροσβεστική και κάτοικοι της κοινότητας κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες. Συνέχεια μεταφέραμε νερό. Μέχρι τις τρεις τα ξημερώματα. Η φωτιά θα έμπαινε στο χωριό και εκκενώθηκε η κοινότητα, αλλά καταφέραμε και τη σταματήσαμε». Σημείωσε ότι καταστράφηκαν γεωργικές αποθήκες έξω από την κοινότητα, αλλά όχι οικίες. Αυτή τη στιγμή περιμένουν τα πτητικά μέσα να σβήσουν τα μικρά μέτωπα φωτιάς που βλέπουν μεταξύ Αψιούς και Φασούλας. Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη της Αψιούς, η Πολιτική Άμυνα δεν έδωσε ακόμη οδηγία για επιστροφή των κατοίκων μετά την εκκένωση. Στο χωριό παραμένουν ο ίδιος και νέοι του χωριού για να συνδράμουν στην πυρόσβεση. Με το πρώτο φως της ημέρας τα Κοινοτικά Συμβούλια και κάτοικοι βγήκαν έξω για μία επόπτευση των ζημιών σε γεωργικές αποθήκες και καλλιέργειες.