Του Παύλου Νεοφύτου
Οι φονικοί σεισμοί στην Τουρκία και τη Συρία έφεραν σήμερα στη Βουλή την εξέταση θεμάτων επιχειρησιακής ετοιμότητας του κράτους για την αντιμετώπιση μεγάλου σεισμού, στατικότητας κτηρίων και επικίνδυνων οικοδομών, με εκπροσώπους των αρμόδιων Υπηρεσιών να «βομβαρδίζονται» από ερωτήσεις των βουλευτών της Επιτροπής Εσωτερικών.
«Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης διαθέτει ένα σύγχρονο σεισμολογικό δίκτυο που καλύπτει όλη την Κύπρο, όπως και δεδομένα για τον χάρτη σεισμικότητας και το υπέδαφος», είπε ενώπιον της Επιτροπής ο διευθυντής του Τμήματος Χριστόδουλος Χατζηγεωργίου, τονίζοντας ότι το ερώτημα είναι πόσο εφαρμόζονται οι οδηγίες που προκύπτουν από τα δεδομένα αυτά, που δεν είναι αρμοδιότητα του Τμήματος.
Ο κ. Χατζηγεωργίου με προβληματισμό αναφέρθηκε σε αιτήματα γνωμάτευσης που φτάνουν στο Τμήμα για να εγκριθούν, πριν εξασφαλιστούν καν οι σχετικές άδειες και πριν γίνει γνωμοτεχνική μελέτη. Παράλληλα αποκάλυψε ότι ενώ στο Πισσούρι κατέρρευσε οικία λόγω υποχώρησης εδάφους, έφτασε στο Τμήμα αίτηση πολεοδομικής άδειας για νέα ανάπτυξη στο ίδιο οικόπεδο.
Σε σχέση με το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού στην Κύπρο, αντίστοιχου με αυτού στην Τουρκία, είπε ότι παρόλο που κάποιοι κινδυνολογούν, το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης προσπαθεί να κρατήσει ήρεμο τον κόσμο. «Μπορεί ένας μεγάλος σεισμός να συμβεί και αύριο και ποτέ, γι’ αυτό δεν θέλουμε να κινδυνολογούμε. Όμως αν γίνει, θα ανοίξουν όλα τα ενεργά ρήγματα της Κύπρου», πρόσθεσε.
«Οι σεισμοί που αναμένουμε είναι μεταξύ 6,5 και 7 ρίχτερ, που δεν θα δώσουν τις καταστροφές της Τουρκίας», τόνισε την ίδια ώρα ο διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, για να εκφράσει την εκτίμηση ότι έχουμε καλό αντισεισμικό κώδικα στην Κύπρο, αλλά εντοπίζονται κάποια προβλήματα όχι τόσο στον σχεδιασμό των κτηρίων όσο στην κατασκευή.