ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ζοζέπ Μπορέλ: Ο Νετανιάχου υπεύθυνος για «τεχνητό λιμό» στη Γάζα

Ο Μπορέλ απηύθυνε έκκληση προς το Ισραήλ να επιτρέψει την άμεση αποστολή τροφίμων στη Γάζα

Kathimerini.gr

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Πυρά εναντίον του Ισραηλινού πρωθυπουργού εξαπέλυσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κατηγορώντας τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου για τη δημιουργία «τεχνητού λιμού» στη Γάζα. Ο Μπορέλ απηύθυνε έκκληση προς το Ισραήλ να επιτρέψει την άμεση αποστολή τροφίμων στη Γάζα.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ήδη πει στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι δεν μπορούν να στέκονται άπραγοι και να παρακολουθούν τους Παλαιστίνιους να πεθαίνουν από την πείνα.

Στη Γάζα, «δεν είμαστε πια στα πρόθυρα λιμού» είπε ο Μπορέλ, «είμαστε σε κατάσταση λιμού που επηρεάζει χιλιάδες πολίτες». Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας προσέθεσε μάλιστα ότι «πριν τον πόλεμο, η Γάζα ήταν η μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή. Σήμερα είναι το μεγαλύτερο ανοιχτό νεκροταφείο».

Την ελπίδα ότι οι 27 υπουργοί Εξωτερικών θα μιλήσουν με την ίδια φωνή και σήμερα εξέφρασε από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Χάτζα Λαμπίμπ, η χώρα της οποίας ασκεί την τρέχουσα προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Αυτή τη φορά γιατί δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδρανείς, απαθείς σε σχέση με αυτό που συμβαίνει, είτε στη Γάζα είτε στο Κίεβο» είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτό είναι και το μήνυμα που θα μεταφέρω αργότερα στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντόνι Μπλίνκεν, με τον οποίο θα έχουμε συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης» ανέφερε για την παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ στη σημερινή συνεδρίαση.

Η Βελγίδα υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στον θαλάσσιο διάδρομο που υλοποιεί η Κύπρος χαρακτηρίζοντας την εν λόγω ενέργεια θαρραλέα και έμπρακτη αλληλεγγύη, την οποία η χώρα της θα συνεισφέρει με αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στον θαλάσσιο διάδρομο αναφέρθηκε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης τονίζοντας ότι «η Ελλάδα συμμετέχει σε όλους τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και στην πρωτοβουλία της Κύπρου για τον θαλάσσιο διάδρομο μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας απευθείας στην Γάζα».

«Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η διεθνής έννομη τάξη έχει αποτύχει στο να καταφέρει να προλάβει ή να περιστείλει την ανθρωπιστική κρίση, η οποία έχει λάβει τεράστια έκταση. Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι μια κατάσταση, η οποία παραβιάζει τόσο κατάφωρα τις αξίες του ανθρωπισμού, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Το αύριο είναι ήδη αργά» είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση