ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ζελένσκι: «Προσβεβλημένος» από τη στάση χωρών όπως η Τουρκία

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ενταξιακής διαδικασίας, ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι η «προσχώρηση [στην Ε.Ε.] δεν μπορεί να αναστραφεί»

Γιάννης Παλαιολόγος

ΚΙΕΒΟ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Τρία σημεία τόνισε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προ ολίγου στο προεδρικό μέγαρο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σχετικά με το επερχόμενο δέκατο πακέτο κυρώσεων, που η Ε.Ε. προσδοκά να εγκριθεί πριν τις 24 Φεβρουαρίου, ο κ. Ζελένσκι δήλωσε ότι νιώθει «προσβεβλημένος» με τη συμπεριφορά χωρών «που είναι εταίροι μας αλλά είναι οικονομικοί εταίροι της Ρωσίας». Εκ των βασικών στόχων της συγκεκριμένης αναφοράς είναι η Άγκυρα, που δεν έχει υιοθετήσει τα ευρωπαϊκά μέτρα κατά της Μόσχας, ενώ έχει μετατραπεί σε πόλο έλξης για Ρώσους ολιγάρχες καθώς και σε κεντρικό κόμβο παράκαμψης των απαγορεύσεων στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας.

Στο ίδιο πεδίο, ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε την επέκταση των ενεργειακών κυρώσεων και συγκεκριμένα στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Μίλησε με αγανάκτηση για τον τρόπο που μεταχειρίζονται οι Ρώσοι τους ειδικούς στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, αναφερόμενος σε πρακτικές «σύγχρονης δουλείας». Ζήτησε μάλιστα να επιβληθούν κυρώσεις κατ’ ελάχιστον στη διοίκηση της Rosatom (αν και η προοπτική επιβολής κυρώσεων στην εταιρεία συνολικά δεν θεωρείται πολιτικά εφικτή).

Ο κ. Ζελένσκι τόνισε επίσης ότι είναι σημαντικό να μην δοθεί στη Ρωσία η ευκαιρία «να αποκαταστήσει την αμυντική της παραγωγή». Ειδικότερα, έκανε αναφορά στα εξαρτήματα με τα οποία κατασκευάζονται τα drones, σημειώνοντας ότι «πολλές χώρες συμβάλλουν στην παράκαμψη» των κυρώσεων της Ε.Ε..

Η ένταξη στην Ε.Ε. «δεν μπορεί να αντιστραφεί»

Στρεφόμενος στο εσωτερικό της χώρας του, ο Ουκρανός πρόεδρος προειδοποίησε κατά του εφησυχασμού. «Πρέπει να υπενθυμίσουμε σε όσους έχουν χαλαρώσει ότι έχουμε ακόμα πόλεμο», τόνισε. «Έχουμε κάθε δυνατότητα να επικρατήσουμε, αλλά […] χρειάζεται το σωστό πνεύμα. Χωρίς αυτό δεν θα υπάρξει νίκη – και χωρίς νίκη δεν θα υπάρχει Ουκρανία».

Τέλος, σχετικά με το ζήτημα της ενταξιακής διαδικασίας, τόνισε ότι η «προσχώρηση [στην Ε.Ε.] δεν μπορεί να αναστραφεί» και έθεσε ως στόχο να ξεκινήσουν επισήμως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις εντός του 2023. «Ήδη προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό», είπε.

Ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει τη σχετική έκθεση της Κομισιόν τον προσεχή Οκτώβριο και «θα πάρουμε θέση σχετικά με τα επόμενα βήματα ως το τέλος του χρόνου».

Υπενθυμίζεται ότι το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας χορηγήθηκε στην Ουκρανία μόλις τον περασμένο Ιούνιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση