ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ζαχάροβα: Δύσκολο να πιστέψουμε ότι το ISIS θα μπορούσε να μας επιτεθεί

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα αμφισβητήσει τους ισχυρισμούς των δυτικών μυστικών υπηρεσιών ότι το Ισλαμικό Κράτος ήταν υπεύθυνο για την επίθεση

Kathimerini.gr

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι το Ισλαμικό Κράτος θα είχε τη δυνατότητα να εξαπολύσει την επίθεση σε συναυλιακό χώρο της Μόσχας την περασμένη Παρασκευή», κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 140 άνθρωποι.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα αμφισβητήσει τους ισχυρισμούς των δυτικών μυστικών υπηρεσιών ότι το Ισλαμικό Κράτος ήταν υπεύθυνο για την επίθεση, παρά την ανάληψη ευθύνης από την ίδια την οργάνωση, προτείνοντας αντ’ αυτού το επιχείρημα ότι η Ουκρανία βρισκόταν πίσω από αυτήν.

Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη. Ωστόσο, ο Αλεξάντερ Μπόρτνικοφ, διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), δήλωσε ότι οι ένοπλοι ήθελαν να φτάσουν στην Ουκρανία, όπου κάποιοι άνθρωποι ήταν έτοιμοι να στηρίξουν τους δράστες.

«Σε γενικές γραμμές, πιστεύουμε ότι εμπλέκονται σε αυτό», δήλωσε σχετικά με την πιθανή ουκρανική εμπλοκή. «Η FSB είχε πληροφορίες που υποδεικνύουν την εμπλοκή της Ουκρανίας στην επίθεση», τόνισε.

Δεν προσέφερε αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του, αλλά αναφέρθηκε στην υποτιθέμενη απόπειρα διαφυγής των ενόπλων προς την Ουκρανία. Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε ότι η FSB δεν έχει ακόμη εντοπίσει ποιος συγκεκριμένα διέταξε την επίθεση.

Ο Λουκασένκο διαψεύδει τον Πούτιν

Στο μεταξύ, εχθές ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, είπε ότι οι ένοπλοι επιχείρησαν αρχικά να διαφύγουν στη χώρα του, και όχι στην Ουκρανία, όπως διαμηνύουν Ρώσοι αξιωματούχοι, του προέδρου Πούτιν συμπεριλαμβανομένου.

Ο Λουκασένκο, που είναι στενός σύμμαχος του Πούτιν, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της Λευκορωσίας και της Ρωσίας συντόνισαν τις ενέργειές τους καθώς το όχημα των υπόπτων κινήθηκε νοτιοδυτικά της Μόσχας, προς την περιοχή του Μπριάνσκ, που συνορεύει τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Λευκορωσία. Είπε επίσης ότι η Λευκορωσία έστησε πολύ γρήγορα σταθμούς ελέγχου στα σύνορα.

«Για αυτό δεν μπόρεσαν να μπουν στη Λευκορωσία. Το είδαν αυτό και έφυγαν και πήγαν στην περιοχή των ρωσοουκρανικών συνόρων», φέρεται να είπε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο BelTA. «Ο Πούτιν κι εγώ δεν κοιμηθήκαμε για μία ημέρα […] Είχαμε συνεχή επικοινωνία», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X