ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υποχώρησε η κυβέρνηση στη Γεωργία

Αποσύρεται ο νόμος για τους «ξένους πράκτορες» που περιορίζει τις ΜΚΟ και επικρίθηκε ως τακτική τύπου Πούτιν

Kathimerini.gr

Το κυβερνών κόμμα της Γεωργίας δήλωσε χθες ότι θα αποσύρει τελικά το νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες», μετά τις έντονες αντιδράσεις οι οποίες κορυφώθηκαν με δύο νύχτες βίαιης καταστολής ειρηνικών διαδηλώσεων και τις επικρίσεις ότι το σχέδιο νόμου θα περιορίσει την ελευθερία του Τύπου και θα υπονομεύσει τις προσπάθειες της χώρας να γίνει υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. Το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Ονειρο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «θα αποσύρουμε άνευ όρων το νομοσχέδιο που υποστηρίξαμε, χωρίς καμία υποσημείωση». Επικαλέστηκε την ανάγκη να μειωθεί η «αντιπαράθεση» στην κοινωνία.

Τη νίκη των διαδηλωτών χαιρέτισε η φιλοδυτική πρόεδρος της Γεωργίας, που τηρεί επικριτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση, όμως διαθέτει περιορισμένες εξουσίες, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι απελευθερώθηκαν όσοι διαδηλωτές είχαν συλληφθεί.

Την Τετάρτη, εκατοντάδες αστυνομικοί, πολλοί από τους οποίους έφεραν ασπίδες, χρησιμοποίησαν κανόνια νερού και δακρυγόνα σε συγκρούσεις με διαδηλωτές στην Τιφλίδα, ενώ περισσότεροι από 60 διαδηλωτές συνελήφθησαν έξω από το Κοινοβούλιο.

Νωρίτερα, χιλιάδες άνθρωποι είχαν βγει στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά του σχεδίου νόμου που θα απαιτούσε από κάθε οργάνωση που λαμβάνει πάνω από το 20% της χρηματοδότησής της από το εξωτερικό να χαρακτηρίζεται από το κράτος ως «ξένος πράκτορας» ή να αντιμετωπίζει τεράστια πρόστιμα.

Οι διαδηλωτές, που κρατούσαν σημαίες της Γεωργίας, της Ε.Ε. και της Ουκρανίας, συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Βουλής και φώναζαν: «Οχι στον ρωσικό νόμο». Απέκλεισαν επίσης την κεντρική λεωφόρο Ρουσταβέλι έπειτα από κάλεσμα του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ενωμένου Εθνικού Κινήματος, να συγκεντρωθούν εκεί.

Ικανοποίηση στην Ε.Ε.

Η αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στη Γεωργία χαιρέτισε την ανακοίνωση λέγοντας ότι ήθελε να «ενθαρρύνει όλους τους πολιτικούς ηγέτες στη Γεωργία να επαναλάβουν τις μεταρρυθμίσεις υπέρ της Ε.Ε. με τρόπο εποικοδομητικό, που να μην προωθεί διαφόρων ειδών αποκλεισμούς».

Η Ε.Ε. εξετάζει αίτηση της Γεωργίας για το καθεστώς υποψήφιας χώρας. Προηγουμένως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προειδοποίησε ότι η υιοθέτηση του λεγόμενου νομοσχεδίου για τους ξένους πράκτορες «δεν συμβάδιζε με τον δρόμο που έχει χαράξει η Ε.Ε.». Πριν από τη ρητή ακύρωση του νομοσχεδίου οι διαδηλωτές ήταν αποφασισμένοι να συνεχίσουν. «Θα ξαναπάω στο συλλαλητήριο απόψε, δεν μπορούμε να σταματήσουμε τώρα», δήλωσε ένας διαδηλωτής μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Αυτή είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να τερματίσουμε όλους τους δεσμούς με τη Ρωσία. Θέλουμε να είμαστε με την Ε.Ε.».

Το αντιρωσικό συναίσθημα είναι σύνηθες στη Γεωργία –που κάποτε αποτελούσε μέρος της Σοβιετικής Ενωσης– λόγω της μακροχρόνιας ρωσικής υποστήριξης προς δύο αυτονομιστικές περιοχές και της σύντομης ρωσικής εισβολής στη χώρα το 2008. Πολλοί Γεωργιανοί υποστηρίζουν την Ουκρανία στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 85% των Γεωργιανών υποστηρίζει την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.

Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι είπε: «Ας νικήσει η δημοκρατία» στη Γεωργία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση