ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΕΞ Κίνας προς Ιάπωνα ομόλογο για ΗΠΑ: Μη συνεργάζεστε με κακοποιούς

Ο Γιοσιμάσα Χαγιάσι, συναντώντας τον Τσιν Γκανγκ σήμερα, Κυριακή, προέτρεψε το Πεκίνο να απελευθερώσει άμεσα κρατούμενο Ιάπωνα πολίτη.

ΠΗΓΗ: Reuters

Η συνάντηση του Χαγιάσι με τον Τσιν Γκανγκ σηματοδότησε την πρώτη επίσκεψη Ιάπωνα υπουργού Εξωτερικών στο Πεκίνο εδώ και τρία χρόνια, καθώς οι δύο αντίπαλες ασιατικές δυνάμεις αναζητούν κοινό έδαφος εν μέσω αυξανόμενης περιφερειακής έντασης.

Υπάλληλος της Astellas Pharma συνελήφθη στην Κίνα για άγνωστους λόγους, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας πριν από μία εβδομάδα. Τουλάχιστον άλλοι 16 Ιάπωνες έχουν τεθεί υπό κράτηση στην Κίνα ως ύποπτοι για κατασκοπεία από το 2015, σύμφωνα με το ιαπωνικό Kyodo News.

«Διαμαρτυρήθηκα για την πρόσφατη κράτηση Ιάπωνα πολίτη στο Πεκίνο και εξέφρασα την ισχυρή μας άποψη για το θέμα, συμπεριλαμβανομένης της πρόωρης απελευθέρωσής του», είπε ο Χαγιάσι στους δημοσιογράφους.

Ο Τσιν απάντησε ότι η Κίνα «θα χειριστεί (την υπόθεση) σύμφωνα με τον νόμο», όπως ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Χαγιάσι ανέφερε ότι η Ιαπωνία επιδιώκει διαφάνεια σχετικά με τη νομική διαδικασία και ζήτησε από την Κίνα να εξασφαλίσει ένα δίκαιο και ασφαλές επιχειρηματικό περιβάλλον. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την αντίδραση της Κίνας.

Ο Ιάπωνας υπουργός μετέφερε τις σοβαρές ανησυχίες του Τόκιο για την αύξηση της στρατιωτικής δραστηριότητας της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της προσέγγισής της με τη Ρωσία και της θαλάσσιας παρουσίας της στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, είπε.

«Και οι δύο επιβεβαιώσαμε τη σημασία της συνέχισης του διαλόγου για θέματα, όπως η εθνική ασφάλεια», είπε ο Χαγιάσι.

Ο Χαγιάσι σημείωσε ότι μίλησε στον Τσιν για τη «σημασία της διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν». Το Πεκίνο είπε ότι ο Τσιν προειδοποίησε την Ιαπωνία «να μην αναμειχθεί στο ζήτημα της Ταϊβάν ή να υπονομεύσει την κυριαρχία της Κίνας με οποιονδήποτε τρόπο», τονίζοντας ότι η Ταϊβάν είναι «ο πυρήνας των βασικών συμφερόντων της Κίνας».

Η ένταση έχει αυξηθεί για την Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί δικό του έδαφος. Η Κίνα ποτέ δεν απαρνήθηκε τη χρήση βίας για να θέσει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό της. Η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην Ταϊπέι απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Πεκίνου και λέει ότι μόνον ο λαός του μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του.

Η Ιαπωνία υπέβαλε επίσης διπλωματική καταγγελία τον Αύγουστο, αφού πέντε βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από τον κινεζικό στρατό έπεσαν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας, κοντά σε αμφισβητούμενα νησιά, γνωστά ως Σενκάκου, στην Ιαπωνία, και Ντιαόγιου, στην Κίνα.

Αφού το Τόκιο ανακοίνωσε την Παρασκευή περιορισμούς στις εξαγωγές στον εξοπλισμό κατασκευής ημιαγωγών, μετά τις ΗΠΑ, ο Τσιν προειδοποίησε τον ομόλογό του «να μη συνεργάζεται με κακοποιούς».

Οι περιορισμοί ευθυγραμμίζονται με παρόμοια μέτρα από τις ΗΠΑ και την Ολλανδία, με στόχο τον περιορισμό της ικανότητας της Κίνας να παράγει προηγμένα τσιπ.

Ο Χαγιάσι είπε στους δημοσιογράφους ότι οι περιορισμοί «δεν στοχεύουν σε καμία συγκεκριμένη χώρα».

Παρά τις διαφορές τους, η Κίνα και η Ιαπωνία συμφώνησαν να ξαναρχίσουν τις τριμερείς συνομιλίες με τη Νότια Κορέα, είπε ο Χαγιάσι, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «σημαντικό επίτευγμα».

«Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να επικοινωνούμε στενά σε διάφορα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του υπουργικού και του ηγετικού επιπέδου», πρόσθεσε ο Χαγιάσι.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού τον Νοέμβριο, κατά την πρώτη διμερή σύνοδο κορυφής εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση