ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπάρχει προοπτική για εκεχειρία 40 ημερών στη Γάζα;

Σε ποια ζητήματα διαφωνούν οι δύο πλευρές και τι θα μπορούσε να σημαίνει το μήνυμα της Χαμάς περί «ευελιξίας»;

Πέντε και πλέον μήνες μετά τη φρικιαστική επίθεση της Χαμάς στο φεστιβάλ Νόβα στις 7 Οκτωβρίου, οι οικογένειες και οι φίλοι των Ισραηλινών που κρατούνται ακόμα όμηροι στη Γάζα ξεκίνησαν την Τετάρτη μια μεγάλη πορεία από το σημείο όπου έγινε η σφαγή έως την Ιερουσαλήμ.

Το φεστιβάλ, όπου έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες Ισραηλινοί και εκατοντάδες ακόμα αιχμαλωτίστηκαν, έλαβε χώρα στο κιμπούτς Ρέ’ιμ στο νότιο Ισραήλ. Μετά από αυτά τα γεγονότα, ξέσπασε ο αιματηρός και ολέθριος πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ο οποίος έχει πλέον ισοπεδώσει τη Λωρίδα της Γάζας, με τους νεκρούς στον θύλακο να ξεπερνούν τις 30.000.

Αχτίδα ελπίδας για τους συγγενείς των ομήρων

Σήμερα, οι Ισραηλινοί διαδηλωτές απαιτούν από την κυβέρνηση Νετανιάχου να κάνει περισσότερα ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι 134 όμηροι της Χαμάς. Στο πλαίσιο αυτό, αχτίδα ελπίδας φαίνεται να αποτέλεσαν οι πρόσφατες συνομιλίες για το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός.

«Πάνε 145 ατέλειωτες μέρες και νύχτες που λαχταρούμε να δούμε τους αγαπημένους μας», είπε ο Ρόνεν Νέουτρα, απευθυνόμενος στο πλήθος των διαδηλωτών. Ο γιος του, Ομέρ, είναι ένας από τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα.

«Τους στέλνουμε δύναμη, τους ζητάμε να κάνουν λίγο κουράγιο ακόμα», είπε ο Ρόνεν και στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον γιο του, πρόσθεσε: «Ομέρ, κράτα λίγο ακόμα. Είναι πιθανή μια συμφωνία».

Από τότε που συναντήθηκαν στο Παρίσι διαμεσολαβητές από τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και το Κατάρ το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο ισραηλινός Τύπος κάνει συχνά λόγο για μια συμφωνία παύσης των μαχών.

Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει δημοσιευθεί κανένα έγγραφο που να περιγράφει τις πιο πρόσφατες προτάσεις. Οταν όμως ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε πως ίσως τεθεί σε ισχύ μια συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα, υπήρξαν ακόμη περισσότερες εικασίες.

Τι μορφή θα μπορούσε να έχει μια συμφωνία;

Θεωρείται ότι μια πιθανή κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να διαρκέσει έξι εβδομάδες, κατά τις οποίες θα ελευθερώνονταν σταδιακά 40 Ισραηλινοί όμηροι, ξεκινώντας από τις άμαχες γυναίκες και τους στρατιώτες.

Σε αντάλλαγμα, περίπου 400 φυλακισμένοι Παλαιστίνιοι, κάποιοι από τους οποίους καταδικάστηκαν για σοβαρά αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία, θα ελευθερώνονταν από τις ισραηλινές φυλακές.

Παράλληλα, οι Ισραηλινοί στρατιώτες είναι πιθανό να απομακρύνονταν από τις πιο πολυπληθείς περιοχές της Γάζας και κάποιοι από τα 1,8 εκατ. Παλαιστίνιους εκτοπισμένους ίσως κατάφερναν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο βόρεια τμήμα του θυλάκου.

Οι διαφωνίες και τα εκατέρωθεν μηνύματα

Αλλά με τις συνομιλίες να συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα στο Κατάρ, όπου Αιγύπτιοι και Καταριανοί διαμεσολαβητές κινούνται μεταξύ των αντιπροσωπειών των Ισραήλ και Χαμάς, είναι εμφανές ότι τα περισσότερα ζητήματα παραμένουν στον αέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ακόμη διαφωνίες αναφορικά με τον αριθμό των φυλακισμένων Παλαιστινίων που θα ελευθερώνονταν για κάθε Ισραηλινό όμηρο. Δεν είναι πιθανό να υπάρχει μάλιστα ούτε κάποια συμφωνία περί αναδιάταξης των Ισραηλινών στρατιωτών ή για την επιστροφή των Παλαιστινίων στα σπίτια τους.

Ο Χαΐμ Τομέρ, ωστόσο, πρώην αξιωματούχος της Μοσάντ, με εμπειρία από παλαιότερες διαπραγματεύσεις, δήλωσε στο BBC ότι είναι αισιόδοξος. «Πιστεύω πως είμαστε σχετικά κοντά», είπε.

«Δεν λέω στα σίγουρα ότι θα δούμε απελευθέρωση ομήρων και φυλακισμένων Παλαιστινίων. Αλλά πιστεύω πως οι διαπραγματεύσεις προχωρούν», επισήμανε ο ίδιος.

Ο Τομέρ αναφέρθηκε μάλιστα σε δηλώσεις του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος φάνηκε να υπαινίσσεται την Τετάρτη ότι η παραστρατιωτική οργάνωση ίσως «μαλακώσει» τη θέση της σε ό,τι αφορά την προοπτική επίτευξης συμφωνίας.

Το μήνυμα της Χαμάς περί «ευελιξίας»

«Οποιαδήποτε ευελιξία δείχνουμε στις διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο Χανίγια σε τηλεοπτικές δηλώσεις του, «είναι για να προστατεύσουμε το αίμα του λαού μας και να βάλουμε τέλος στα τεράστια βάσανα και στις θυσίες [τους] στον βάναυσο πόλεμο για την εξόντωσή του».

Παράλληλα, ο Χανίγια πρόσθεσε ότι η Χαμάς είναι έτοιμη να συνεχίσει τις μάχες εάν χρειαστεί, ενώ παρότρυνε τους Παλαιστινίους στη Δυτική Οχθη και την Ιερουσαλήμ να αψηφήσουν τους ισραηλινούς περιορισμούς και να μεταβούν στο τζαμί αλ-Ακσα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Σύμφωνα πάντως με το BBC, η δήλωση Χανίγια περί «ευελιξίας» δείχνει πως η Χαμάς ενδέχεται να επανεξετάζει τα αιτήματά της –δηλαδή τον πλήρη τερματισμό των μαχών και τη συνολική απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας–, τα οποία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει αποκαλέσει «εξωπραγματικά».

Ο παράγοντας Γιαχία Σινουάρ

Η Χαμάς ωστόσο δεν έχει απαντήσει ακόμη επίσημα στις προτάσεις που έγιναν στο Παρίσι το Σαββατοκύριακο. Επιπλέον, άγνωστο παραμένει το τι πιστεύει για τη συμφωνία ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν αναφέρει ότι η δύναμη του Σινουάρ έχει φθαρεί σημαντικά ύστερα από περίπου πεντέμισι μήνες βομβαρδισμών και δεκάδες χιλιάδς ανθρώπινες απώλειες στη Γάζα.

Αυτές οι αναφορές δεν είναι εύκολο να επιβεβαιωθούν, αλλά ένα πράγμα είναι βέβαιο: Η επικοινωνία με τον άνθρωπο που εξαπέλυσε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Στο μεταξύ, οι οικογένειες και οι φίλοι των ομήρων συνεχίζουν την πορεία τους προς την Ιερουσαλήμ, όπου λένε ότι θα φτάσουν το Σάββατο. Μένει όμως να φανεί εάν εκεί θα τους περιμένουν ευχάριστα νέα.

Με πληροφορίες από BBC

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση