Η Κάμαλα Χάρις είχε μικρό προβάδισμα έναντι του Ντόναλντ Τραμπ στους εθνικούς μέσους όρους των δημοσκοπήσεων από τότε που μπήκε στην κούρσα στα τέλη Ιουλίου και παραμένει μπροστά, αλλά με μικρή διαφορά. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η Χάρις συγκεντρώνει το 48% των ψήφων, με τον Τραμπ να βρίσκεται στο 47% – ποσοστό που βρίσκεται εντός του περιθωρίου λάθους των δημοσκοπήσεων για τις αμερικανικές εκλογές.
Οι δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο αποτελούν χρήσιμο οδηγό, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα το πιο ακριβή τρόπο πρόβλεψης του αποτελέσματος λόγω του αμερικανικού εκλογικού συστήματος.
Καθώς στις περισσότερες πολιτείες στις ΗΠΑ εκλέγεται σχεδόν πάντα το ίδιο κόμμα, είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου και οι δύο υποψήφιοι έχουν πιθανότητες να κερδίσουν και δίνουν μάχη για την πρωτιά. Πρόκειται για τις πολιτείες όπου θα κερδηθούν ή θα χαθούν οι εκλογές και είναι γνωστές ως αμφίρροπες πολιτείες.
Μέχρι στιγμής, οι δημοσκοπήσεις είναι πολύ οριακές στις επτά πολιτείες που θεωρούνται «πεδία μάχης», καθώς κανένας από τους υποψηφίους δεν έχει αποφασιστικό προβάδισμα, με βάση τους μέσους όρους των δημοσκοπήσεων.
Μικρό προβάδισμα στον Τραμπ
Στην Αριζόνα, την Τζόρτζια, τη Νεβάδα και τη Βόρεια Καρολίνα, και οι δύο υποψήφιοι έχουν βρεθεί αρκετές φορές στην πρώτη θέση από τις αρχές Αυγούστου, ωστόσο μόλις μερικές ημέρες πριν από τις κάλπες ο Τραμπ φαίνεται πως κερδίζει μικρό προβάδισμα.
Στις τρεις άλλες πολιτείες –το Μίσιγκαν, την Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν– η Χάρις προηγούνταν από τις αρχές Αυγούστου και κάποιες φορές βρέθηκε δύο ή τρεις μονάδες μπροστά, αλλά τις τελευταίες ημέρες οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον Τραμπ πολύ μικρό προβάδισμα.
Και οι τρεις αυτές πολιτείες ήταν προπύργια των Δημοκρατικών προτού αυξήσει εκεί τα ποσοστά του ο Τραμπ στην πορεία του προς την κατάκτηση της προεδρίας το 2016. Ο Μπάιντεν τις ανακατέλαβε το 2020 και, αν η Χάρις καταφέρει να το επαναλάβει, τότε θα είναι σε τροχιά εκλογικής νίκης.
Με πληροφορίες από BBC