ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ξανά στα όρια Ισραήλ-Χεζμπολάχ

Δεδομένη η απάντηση του IDF ωστόσο μπορεί να έχει ανθεκτικότητα και η αποτροπή ως προς μια γενικευμένη σύρραξη

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Μέχρι τις στιγμές που γράφονταν αυτές εδώ οι γραμμές το τρέχον 48ωρο, μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χεζμπολάχ σε περιοχή Δρούζων στα Υψίπεδα του Γκολάν, κρίνεται ως το πιο κρίσιμο για το σενάριο μιας γενικευμένης σύρραξης στο νότιο Λίβανο μεταξύ του Ισραήλ και της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου. Το σενάριο μιας επανάληψης του πολέμου του Ιουλίου του 2006 -διάρκειας 32 ημερών- μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ προκαλεί, εύλογα, ανησυχίες μετά την 7η Οκτωβρίου όπου στο τρίγωνο Ισραήλ-Λιβάνου-Συρίας μαίνεται μια ανταλλαγή πληγμάτων, ένας «ακήρυχτος πόλεμος» που απειλεί ολόκληρη την περιοχή με μια γενικευμένη σύρραξη. 

Τι να αναμένουμε

Το πολύνεκρο πυραυλικό χτύπημα της Χεζμπολάχ στη περιοχή Ματζάλ Σαμς του Γκολάν (μια περιοχή όπου διαμένουν Ισραηλινοί πολίτες αραβικής καταγωγής και Δρούζοι της Συρίας, μετά το 1973) δημιούργησε ένα τεράστιο σημείο εστίασης λόγω των θυμάτων που ήταν παιδιά. Τόσο στο Ισραήλ όσο και διεθνώς, σε μια συγκυρία μάλιστα που ο Νετανιάχου βρίσκονταν στις ΗΠΑ και κορυφώνονται οι πολύπλοκες διαπραγματεύσεις για την συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα/ανταλλαγής ομήρων, η απάντηση (“retaliation”) των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων θεωρείται δεδομένη. Ωστόσο αν κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε μια σύγκρουση αντίστοιχη του 2006 παραμένει το ζητούμενο με τα κυρίαρχα σενάρια να είναι:

  • Μια εμφατική απάντηση που ωστόσο δεν θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση μιας και δεν θα περιλαμβάνει κρίσιμες υποδομές του Λιβάνου αλλά αμιγώς στρατιωτικούς στόχους της Χεζμπολάχ προκειμένου να προκαλέσει μια «ισόποση» (tit for tat) απάντηση εκ μέρους της σιιτικής οργάνωσης. Σενάριο που κρίνεται ως αποκλιμακωτικό
  • Μια απάντηση που θα περιλαμβάνει πλήγματα σε κρίσιμες υποδομές του κράτους του Λιβάνου που πιθανόν τυγχάνουν εκμετάλλευσης από την Χεζμπολάχ για σκοπούς παράνομης μεταφοράς ή απόκρυψης στρατιωτικών assets (οπλισμός, εκπαίδευση μαχητών, κοκ). Σενάριο που κρίνεται ως κλιμακωτικό και αναπόφευκτα θα οδηγούσε σε σύγκρουση είτε με μια χερσαία επέμβαση του IDF στο νότιο Λίβανο είτε με μια δυσανάλογη απάντηση όπου η Χεζμπολάχ θα έπληττε κρίσιμες υποδομές του κράτους του Ισραήλ (λιμένες, εργοστάσια λιπασμάτων, κοκ)
  • Ένα σενάριο ατυχήματος ή κακού υπολογισμού (σ.σ. και το χτύπημα στη Ματζάλ Σαμς θα μπορούσε να αποδοθεί σε ένα τέτοιο σενάριο) που πάντα είναι παρών στο μικρόκοσμο της σύγκρουσης Ισραήλ-Χεζμπολάχ στο συγκεκριμένο σημείο (τριεθνές Ισραήλ-Λιβάνου-Συρίας) μετά τον πόλεμο του 2006. Σενάριο που επίσης ρέπει προς το κλιμακωτικό

Ζητούμενο η αποκλιμάκωση

Η διεθνής κοινότητα (ΗΠΑ, ΕΕ) ασκεί πιέσεις στη κυβέρνηση Νετανιάχου ιδίως μετά τα γεγονότα του Σαββάτου προκειμένου να αποφευχθεί μια σύγκρουση που θα έβαζε την Μέση Ανατολή στη δίνη ενός περιφερειακού πολέμου -με το αποτύπωμα του Ιράν και των φιλοιρανικών του proxies (σε Λιβάνο, Συρία, Ιράκ και Υεμένη) να δημιουργεί αστάθεια σε ολόκληρη την περιοχή. Το ίδιο ισχύει και στο εσωτερικό της χώρας όπου το ζήτημα των ομήρων της Χαμάς δημιουργεί τριγμούς στη κυβέρνηση Νετανιάχου και διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ. Επιπλέον και εντός του ισραηλινού πλέγματος ασφάλειας υπάρχει η επίγνωση πως ένας πόλεμος με την Χεζμπολάχ θα είχε κόστος -ορατό επί του «πεδίου» για το κράτος του Ισραήλ.

Και η Κύπρος

Στην Κύπρο βρέθηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών αρμόδιος για θέματα διαχείρισης πόρων, Ρίτσαρντ Ρ. Βέρμα, για να ενημερωθεί για τους σχεδιασμούς που αφορούν την υποστήριξη της διαχείρισης κρίσεων στην περιοχή. Η επίσκεψη του υψηλόβαθμου Αμερικανού αξιωματούχου υπενθυμίζει τον ρόλο που θα κληθεί να διαδραματίσει η Κύπρος σε περίπτωση που ένα κακό σενάριο στον άξονα Ισραήλ-Χεζμπολάχ εμπλέξει τον Λίβανο σε αστάθεια και πολεμικές περιπέτειες. Η Κύπρος όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» σε περίπτωση μιας γενικευμένης σύρραξης ή πληγμάτων του Ισραήλ στη Βηρυτό θα κληθεί να εκκενώσει αρκετά μεγάλο αριθμό πολιτών ξένης καταγωγής διαδραματίζοντας ουσιαστικά ρόλο στη διαχείριση κρίσεων που θα προκύψει ως προς την ασφαλή μεταφορά πολιτών ευρωπαϊκής ή άλλης καταγωγής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X